Šćekić, Natho, Asano i Marković (© Reuters, © AFP)
Šćekić, Natho, Asano i Marković (© Reuters, © AFP)

Partizanovci pobednici: Pogađali Suma, Natho, Asano i Sveta, zavidna minutaža Crnogoraca

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.04.21. | 10:01

Desetorica crno-belih fudbalera izuzetno primetni tokom martovske reprezentativne pauze

Pobednici! Naređali su crno-beli deset trijumfa u 2021, a desetorica njihovih reprezentativaca imala su i te kako zapažen učinak tokom martovske pauze namenjene obavezama raznih selekcija. Štaviše, ne pamti se da su skorije Partizanovi fudbaleri bili raspucani kao prethodne i ove sedmice, bilo u kvalifikacionim, bilo u prijateljskim utakmicama.

Ulgavnom se to odnosi na miljenike navijača. Strance sposobne da prave razliku u Srbiji, dokazane i na internacionalnom nivou u mečevima vrednim proboja na kontinentalna ili svetska takmičenja.

Izabrane vesti

Najpre je u centar pažnje došao Sejduba Suma. Iako ga od septembra nije bilo u planovima selektora Didijea Siksa, Gvinejac se vratio u reprezentaciju i pokazao koliko učinkovit može da bude. U presudnom susretu za plasman na Kup afričkih nacija igrao je 45 minuta, a baš njegov hitac presudio je Maliju (1:0) i označio odlazak na završni turnir u Kamerunu, zime naredne godine. Pošto je posao odrađen već na prvom stepeniku, Suma nije morao da putuje na takmičarski nevažan susret sa Namibijom, pa je od selektora dobio voljno.

Suminu klicu posađenu na afričkom kao da je preuzeo Takuma Asano i presadio na azijski kontinent. U sklopu druge runde tamošnjih kvalifikacija za Prvenstvo sveta u Kataru, krilni napadač je takođe igrao u drugom poluvremenu i doprineo ubedljivom slavlju nad nedoraslom Mongolijom (14:0). U završnici susreta postigao je gol, podelio dve asistencije i sa ogromnim samopouzdanjem vratio se za Beograd, pošto mu je aktuelna sezona najefikasnija u karijeri. Prethodno je Asano odigrao završnih 13 minuta u kontrolnom meču sa Južnom Korejom (3:0).

Suma (© AFP)Suma (© AFP)

Uspešna ostvarenja Partizanovih stranaca zaokružio je u sredu veče Bibars Natho. Kapiten reprezentacije Izraela kreirao je prokret u Kišinjevu – na istom mestu jesenas pogodio iz penala za Partizanovu pobedu nad Sfintulom – tako što je učestvovao u akciji za dva gola, dok je u ubedljvom slavlju (4:1) postigao završni. Udarcem sa ivice kaznenog prostora. Natho je bio najzaposleniji fudbaler crno-belih tokom pauze, počeo je sva tri susreta mundijalskih kvalifikacija: protiv Danske (0:2) proveo na terenu 68 minutu, u duelu sa Škotskom 63 (1:1), dok je protiv Moldavaca izdržao ceo susret, a kako ga 7. aprila očekuje 164. večiti derbi sasvim je moguće da će ga trener Aleksandar Stanojević poštedeti obaveza u susretu sa Metalcem (subota, 19.05).

Kad su takmičarske utakmice u pitanju, Aleksandar Šćekić i Igor Vujačić su odigrali po 90 minuta na gostovanju Crne Gore u Letoniji (2:1) u sklopu kvalifikacija za Mundijal 2022. Zadnji vezni je zatim propustio susret sa Gibraltarom (4:1), da bi izdržao ceo sa Norvežanima (0:1), dok je štoper presedeo na klupi duel sa autsajderom Grupe G, a bio na terenu sve vreme protiv Skandinavaca.

Mada bez takmičarskog značaja, gostovanje mlade reprezentacije Srbije u Alanji pokazalo je da Parni valjak ima potencijal u igračima poniklim u školi. Svetozar Marković je bio kapiten Orlića u kontrolnom susretu sa Turskom, sa pozicije desnog beka komandovao odbranom, a stigao da bude produktivan i u napadu. Na centaršut njegovog klupskog druga, Filipa Stevanovića, glavom je potpisao minimalac (1:0), uz napomenu da su Lazar Pavlović i Nemanja Jović igrali u drugom poluvremenu.

Jedini fudbaler Partizana koji se nije proslavio tokom martovske pauze je Maki Banjak. Dobio je 25-godišnji štoper priliku na gostovanju Zelenortskim Ostrvima, a bolje da nije. Postigao je autogol, kao uvod u poraz (1:3), a kasnije nije ni bio u kombinaciji za duel sa Ruandom (0:0). Ruku na srce, ništa od ovih rezultata na smeta Neukrotivim lavovima, pošto su domaćini narednog izdanja Kupa afričkih nacija.


tagovi

Bibars NathoAleksandar ŠćekićIgor VujačićSvetozar MarkovićLazar PavlovićNemanja JovićFilip StevanovićSejduba SumaMaki BanjakTakuma Asano

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara