Natho je bio strelac na prethodnom duelu Partizana i Zvezde (© Star sport)
Natho je bio strelac na prethodnom duelu Partizana i Zvezde (© Star sport)

Partizanovi aduti pre derbi: Savršeni Stanojević – savršena Humska

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.10.20. | 10:12

I zašto pred 163. prvenstveni okršaj sa Crvenom zvezdom (17 časova, TV Arena sport 1, B92) uprava strahuje više od igrača

Jedni za nadu – drugi za paradu. Bodovna razlika posle deset superligaških kola spustila je euforiju pred 163. večiti derbi (17 časova, TV Arena sport 1, B92) na jednu od najnižih tačaka u novijoj istoriji. Crvena zvezda suvereno vlada srpskim fudbalom i pobedom na terenu najvećeg rivala stekla bi prednost kojom bi već u oktobru nagovestila četvrtu vezanu titulu, dok je Partizanu jedina šansa za ublažavanje lošeg početka sezone da trijumfom uhvati priključak sa komšijama.

Crno-beli u derbi ulaze uzdrmani još jednim razočaranjem, remijem sa Metalcem u Gornjem Milanovcu zbog kojeg zaostaju osam bodova za liderom, ali sa novom energijom oličenom u činjenici da su u završnim danima prelaznog roka angažovali petoricu novajlija. Najmanje dvojica se očekuju u prvih 11, prema preliminarnim informacijama biće to štoper Svetozar Marković i vezista Miloš Jojić, treći projektovani – Ivan Obradović, najverovatnije će na klupu, posle procene da je Slobodan Urošević u ritmu potrebnom da se izdrži 90 minuta intenzivnog tempa na levom beku.

Izabrane vesti

Pobeda je imperativ za domaćina. Samo na taj način može, koliko-toliko, da vrati neizvesnost u šampionsku trku. Svaki drugi ishod znači bi kraj prvenstva već na ulasku u njegovu drugu četvrtinu.

Igramo na našem stadionu, na minus osam smo, moramo da pobedimo. Ne znam šta će biti, ali nismo u situaciji da kalkulišemo. Ako ne trijumfujemo opet smo bodovno daleko“, jasno je stavio do znanja Aleksandar Stanojević šta ga zanima pred okršaj sa Crvenom zvezdom.

Upravo je trener jedna, ako ne i najveća uzdanica, Grobara pred svetkovinu srpskog fudbala. Sa njim na klupi, sve dosadašnje derbije crno-beli su rešili u svoju korist. Jeste bilo davno, ali navijači i te kako pamte niz započet u proleće 2010, nastavljen tokom 2011, kad je Parni valjak delovao u skladu s nadimkom. Nezaustavljivo. Četiri puta u tom periodu igrao je za bodove sa večitim rivalom i skupio ih je maksimalnih 12. Od pogotka Radosava Petrovića za titulu (1:0), preko egzekucija Almamija Moreire (1:0) i Prinsa Tejga (1:0), zaključno za minijaturama Zvonimira Vukića i Marka Šćepovića na Marakani (2:0). U prilog tvrdinji da Stanojević zna sa Zvezdom ide i dokazni materijal iz proleća 2011. kad ju je eliminisao u polufinalu Kupa Srbije (2:0, 0:1). Od šest mečeva sa večitim rivalom mladi stručnjak dobio je pet i primio jedan jedini gol. 

Aleksandar Stanojević (© Star sport)Aleksandar Stanojević (© Star sport)

Kao što je Stanojević perfektan u prvenstvenim sudarima sa komšijama, tako je Partizan savršen na utakmicama u Humskoj tokom 2020. To je drugi podatak koji budi nadu domaćina da je sposoban da „zakuva“ situaciju na vrhu tabele. Tokom kalendarske godine na svom stadionu, bilo da je na klupi sedeo Savo Milošević ili sad Aleksandar Stanojević, učinak je za poštovanje: 12 utakmica – 12 pobeda.

U prvenstvu su savladani Radnik, Proleter, Radnički Niš, Mladost iz Lučana, Čukarički, Javor, Inđija, Rad i OFK Bačka. U kvalifikacijama za Ligu Evrope letonski RFS, u kupu Spartak. Kazaće neko „mačji kašalj“. No, uspešan niz dobija na vrednosti ako se zna da ga zaokružuje polufinalni duel prethodnog izdanja Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom. Tih 1:0 su možda i najbolja potvrda krilatice „naša kuća – naša prednost“. Na pomenutih 12 susreta u Humskoj ekipa je primila samo četiri gola.

Od Zvezde nijedan u poslednja četiri takmičarska susreta. Dodatni argument tvrdnji da aktuelna okršaje sa večitim rivalom posmatra maltene kao vrhunac sezone. Potvrđeno u proteklih 17 meseci. Počelo je matom Bojana Ostojića vrednim trofeja na stadionu „Rajko Mitić“ (1:0), nastavilo se strelom Sejdube Sume i uklizavanjem Zorana Tošića minule jeseni u Humskoj, produžilo otporom na Marakani u martu ove godine (0:0), zaključno sa pogotkom Bibarsa Natha u junu ove godine (1:0). Tih 360 minuta bez primljenog gola povećava se na još deset, koliko je prošlo otkako je Aleksa Vukanović matirao Vladimira Stojkovića u 160. derbiju. Pritom, neke velike šanse, zicere, stoprocente prlike, Zvezda u međuvremenu nije imala, što ukazuje na trend po kome je Partizan našao način da defanzivnom čvrstinom u potpunosti neutrališe prvaka države.

Iako je u javnosti opšte prihvaćeno mišljenje da je defanzivna linija slabiji deo crno-belog tima u poređenju sa veznim redom i napadom, novija tradicija upućuje na zaključak o njenjoj stabilnosti, bez obzira na imena. Štaviše, danas će istrčati na megdan četvorka koja nikad ranije nije igrala zajedno (Miljković, Marković, Banjak, Urošeivć), ali bilo je takvih primera i ranije pa je Partizan sveo protivnika na jednocifren broj šuteva.

Vazdušni duel Uroševića i Bena (© Star sport) Vazdušni duel Uroševića i Bena (© Star sport)

Na suprotnom kraju terena biće igrači koji znaju kako se daju golovi večitom rivalu. Učinio je to Sejduba Suma dvaput, Bibars Natho jednom, pre njih rešetali su Leonardo, Everton, Tavamba, Rikardo i nije slučajno što svi u crno-belom taboru najviše očekuju baš od stranaca. Da neko od postojećih – a u klubu se nadaju da je red na Takumu Asana – nastavi uspešan niz.

Koliko god delovalo paradoksalno na prvi pogled, činjenica da zbog pandemije virusa korona neće biti publike na 163. večitom derbiju možda bude i prednost crno-belih. U redovim okolnostima osetili bi navijački huk, posebno sa južne i istočne tribine, međutim, u poslednje tri godine toliko su se svikli sa ambijentom praznog stadiona da ovo ne bi trebalo da mu bude hendikep. Primera radi, lane nije bilo navijača protiv Moldea i AZ Alkmara, ranije u sudaru sa Dinamom iz Kijeva i Videotonom, veliki broj utakmica u Superligi tim je bio lišen pomoći zbog kazni FSS, tokom pandemije se dodatno navikao na vanfudbalski ambijent... Isto važi i za večitog rivala, ali Partizan ima više iskustva sa zakatančenim stadionom i to bi mogla da mu bude komparativna prednost.

Derbi je prilika da Stanojević učvrsti pozicije u navijačkim očima, da se igrači još jednom uvuku pod kožu Grobarima, a za razliku od sportskog sektora, dokazanog i potvrđenog ranijih godina, ovaj susret sa Crvenom zvezdom sa zabnjom čeka uprava. Igrači i trener ne da nemaju strah, nego su praktičnim primerima sebi i drugima pokazali šta mogu protiv najvećeg rivala na srpskim prostorima. Uživaju neki kredit kod publike. Čelnici ga, pak, troše. Poslednjih meseci nemaju baš za šta da se uhvate da pokažu kao veliko dostignuće kluba. Ostali su bez trofeja prvi put u aktuelnom sazivu, ispali iz Evrope, eventualni poraz bi ih doveo u krajnje neprijatnu situaciju, bez ijednog štiha u rukama. Zato je derbi šansa da eventualnom pobedom kupe mir i posegnu za oprobanom retorikom „najbolji smo, samo su svi protiv nas“. 


tagovi

163. večiti derbiFK PartizanAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara