Rikardo i Natho (© Star sport)
Rikardo i Natho (© Star sport)

Partizanu su potrebni Natho od pre tri i Rikardo iz prošle godine

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.08.22. | 10:05

Eventualni plasman u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope predstavlja crno-belima šansu za iskupljenje

Navijači ne mogu da vide čelnike, deo rukovodilaca ne može da vidi trenera, šef sturke kad vidi pojedine igrače bi najradije zaplakao od muke, a fudbaleri – takav je sport – imaju samo jednu obavezu: da budu bolji nego na Kipru. Kakav su ambijent kreirali horor početkom sezone nije toliko pitanje kako će ih publika dočekati na međunarodnoj premijeri (uvek bude aplauz), već na koji način će ih ispratiti sa terena posle revanša sa AEK-om (21 sat, TV Arena Premijum, RTS 1).

Deo Grobara će doći na stadion da izrazi nezadovoljstvo potezima Milorada Vučelića i Miloša Vazure, delu se ne dopada način na koji Ilija Stolica vodi tim, sve je veći broj onih koji ne veruju ekipi, ali postoji krilatica „Partizan iznad svih“. Možda primenjiva na utakmicu vrednu obezbeđivanja još najmanje osam na internacionalnoj sceni, jer će u slučaju da nadoknadi zaostatak iz Larnake (1:2) Parni valjak zagarantovati grupnu fazu Lige konferencije, a trkao bi se sa Dnjeprom za mesto u Ligi Evrope.

Izabrane vesti

U nekim drugim vremenima ta sintagma po kojoj je klub iznad svih bi imala prođu. Makar tih 90, eventualno 120 minuta. Da se posle, kakav god ishod bio, sudi igračima, treneru, Upravi. Ovako, pošto su oni na vrhu doveli klub u stanje agonije atmosfera uoči „utakmice sezone“ teško je pretpostaviti šta sve može da se desi. Na terenu. I van njega. Koliko god ljudi bilo na tribinama, jer su neki od njih skloni čak i fatalističkom scenariju da bi za Partizan, dugoročno, bilo dobro ako bi ispao od AEK-a, pod uslovom da to pokrene ili ubrza odlazak rukovodilaca. Pogotovo što zamene, okupljene oko ideje Ostoje Mijailovića, prvog čoveka košarkaškog kluba, čekaju u niskom startu...

21.00: (1,63) Partizan (3,80) AEK Larnaka (5,70)

Na drugoj strani te skale je čisto takmičarski motiv. Odnosi se na blisku budućnost. Jedini realan front koji bi mogao da bude interesantan Partizanu je Liga Evrope. Borba za titulu u Mozzart Bet Superligi je izgubljena još na početku sramotnim izdanjima u Nišu i Novom Pazaru, kup više nikog ne interesuje, niti može da služi kao uteha, Liga konferencije je bila i nije proizvela bogzna kakve emocije, te ostaje Liga Evrope kao šansa da se utusak popravi. Da bi crno-beli stigli do završnog stepenika pred grupnu fazu potreban im je razigran i(li) raspucan tim – pitanje je koliko je to izvodljivo u atmosferi opšteg nepoverenja – a u njemu dve poluge koje s početka nove sezone deluju neprepoznatljvo.

Jedan se odaziva na ime Bibars Natho i BIO je među najboljim igračima CSKA iz Moskve.

Drugi se odaziva na ime Rikardo Gomeš i BIO je najbolji strelac prethodnog izdanja Superlige.

Pluskvamperfekat i samo perfekat.

Na početku novog ciklusa ne mogu da se sastave. Natho je još pre mesec dana proigrao Mihajla Petkovića u Ivanjici, kasnije sam spakovao loptu u mrežu Javora, da bi u drugom kolu realizovao jedanaesterac na Čairu. Posle toga je stao. A deluje na poziciji sa koje mu je zaduženje da proigrava saigrače i Grobari se nadaju da bi mogao čak i da se primakne golu, podseti na dane po dolasku u Beograd, kad je blistao. Primera radi, protiv AZ Akmara septembra 2019. odigrao je možda najbolju evropsku utakmicu u crno-belom dresu, a baš takav, konkretan, direktan, načičkan samopouzdanjem, Čerkez je potreban saigračima. Da ih učini boljim i sa „desetkom“ na poleđini dresa povede ka uspehu. Pogotovo što s vremena na vreme pokaže da je i dalje u stanju da razmrda tim, ubedi ga da nadmaši granice i podseti kakav je bio dok je bio stanovnik Moskve.

Niko u Humskoj ne traži od Bibarsa Natha da uzme loptu i „pojede je“, čak ne mora da trese mreže kao što je protiv Holanđana, ali da bi šanse ekipe Ilije Stolice porasle potreban je kapiten Izraela sposoban da razigra ostatak tima. Najviše Rikarda Gomeša. Otkako su prošlog leta na pripremama u Sloveniji počeli da sarađuju videlo se da jedan drugog razumeju i to je kod Aleksandra Stanojevića i te kako dobro funkcionisalo. Zato se i od napadača očekuje da zaboravi šta je bilo na početku ove (samo dva gola iz jedanaesteraca) i vrati se stilu iz prethodne sezone kad je u ovoj fazi bio strah i trepet za golmane. Maltene sve što je šutnuo završavalo bi u mreži. Na kraju je izbrojao 38 golova, oborio rekord Mateje Kežemana i pokazao da može da rešeta u serijama. Ostaće kao vrhunac tih izdanja ona dva pogotka Sparti u beogradskom revanšu, što samo potvrđuje da je momak sa Zelenortskih Ostrva u stanju da pravi razliku na tom osrednjem nivou evropskog fudbala. Kao nekad Bibars Natho na platformi iznad, u Ligi šampiona.

Ili, što bi rekao Elvis Prisli: „For ol’ times sake“.

Da umesto tužbalice, bude, ipak, radosna pesma u Humskoj.

------------------------------------------------------------------------

KVALIFIKACJE ZA LIGU EVROPE, REVANŠ UTAKMICA

Rikardo i Natho (© Star sport)

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Hoze Marija Sančez Martinez (Španija)

Projektovani sastavi

PARTIZAN (4-1-4-1): Popović – Filipović, Marković, Vujačić, Urošević – Fejsa – Andrade, Natho, Dijabate, Menig – Rikardo. Trener: Ilija Stolica.

AEL LARNAKA (4-2-3-1): Pirić – Rozales, Tomović, Miličević, Garsija – Ojer, Gustavo – Faraž, Tričkovski, Đurčo – Olutundži. Trener: Hose Luis Oltra.

LIGA EVROPE, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Škupi - Šamrok 1:2 (0:0) - prvi meč 1:3

/Adetunji 90+4 - Gafni 65, Emaku 85/

Četvrtak

18.00: (2,05) HJK Helsinki (3,35) Maribor (3,80) - prvi meč 2:0

19.00: (3,25) Slovacko (3,30) Fenerbahče (2,25) - prvi meč 0:3

19.00: (1,25) Cirih (6,50) Linfild (10,0) - prvi meč 2:0

20.00: (6,00) Didelanž (4,00) Malme (1,58) - prvi meč 0:3

20.30: (3,00) Slovan Bratislava (3,10) Olimpijakos (2,50) - prvi meč 1:1

21.00: (1,63) Partizan (3,80) AEK Larnaka (5,70) - prvi meč 1:2

***Kvote su podložne promenama


tagovi

FK PartizanLiga EvropeKvalifikacije za Ligu konferencijeAEK LarnakaRikardo GomešBibars Natho

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara