Veljko Paunović (©AFP)
Veljko Paunović (©AFP)

Paunović kreće u plej-ofu - put do titule nije mogao da bude teži, ali ni slađi

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.05.23. | 23:10

Gvadalahara Čivas u noći između četvrtka i petka od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu gostuje gradskom rivalu Atlasu, u prvom meču četvrtfinala popularne Ligilje Klausure

Kada je, krajem prošle godine, srpski fudbalski stručnjak Veljko Paunović preuzeo meksičkog velikana Gvadalaharu Čivas, lokalni mediji su ga pitali kako on kao evropski trener doživljava tamošnji sistem takmičenja. Tada nije hteo da odgovori, jer se još nije sreo sa njim, ali sigurni smo da će uskoro da izgradi svoje mišljenje. Jer, Paunovića u noći imeđu četvrtka i petka (03.00) očekuje onaj glavni deo meksičke Klausure, četvrtfinale plej-ofa protiv gradskog rivala Atlasa.

Paunović je u svojoj prvoj sezoni na klupi Čivasa napravio ogromne stvari, oborio je klupski rekord po broju osvojenih bodova u ligi (34) i sa treće pozicije direktno uveo tim u četvrtfinale. Međutim, sve to će da se zaboravi brzo, ako crveno-beli ne osvoje 13. titulu i tako se izjednače sa najtrofejnijim meksičkim klubom Klub Amerikom.

Izabrane vesti

Do nje Čivas mora najtežim mogućim putem. Prvo mora da se preskoći Atlas, kroz dva Klasika Tapatija, a u polufinalu će ga najverovatnije sačekati baš Klub Amerika. Ona je dan ranije kao gost savladala San Luis sa 3:1 i sada je veoma blizu prolaska dalje. Miriše na još dva meksička večita derbija u borbi za finale.

Možda nije lako, ali upravo to je Paunovićeva prečica ka besmrtnosti u meksičkom fudbalu. Jer, i pored svih rekorda, te očiglednog napretka najboljih igrača Čivasa poput Aleksisa Vege, navijači srpskom stručnjaku prebacuju zbog loših rezultata u ligaškim derbijima. Protiv Atlasa je Čivas ispustio dva gola prednosti i uzeo samo bod (3:3), dok je od Klub Amerike glatko poražen sa 4:2. Sada ima idealnu priliku da se iskupi za te rezultate.

03.00: (2,45) Atlas (3,15) Gvadalahara Čivas (3,05)

Meksički mediji pišu da Paunović ništa ne prepušta slučaju i da je prethodne dane, dok su se igrali mečevi osmine finala, potražio savete od najuspešnijih Čivasovih trenera. Iako nije želeo da otkrije o kome je reč, Meksikanci pišu da je jedan od njih bio Matijas Almejda, čovek koji je 2017. doneo timu iz Gvadalahare poslednju titulu.

Ukazala mi se prilika da pričam sa trojicom osvajača Ligilje (plej-ofa). Sva trojica su mi rekli da je energija ključ Kazali su mi da moram prvo obratim pažnju na emocije tima, pa tek onda na taktiku. Moramo da zaboravimo na sve što smo do sada postigli, jer ništa nismo uradili. Doveli smo se u situaciju da uradimo nešto veliko. Sada smo u poteri za tim snom“, rekao je Paunović.

Korak po korak. Noćas nas čeka ukupno 166. prvenstveni Klasiko Tapatio, a 11. u plej-ofu. Ako gledamo samo te eliminacione utakmice, Atlas je uspešniji sa tri pobede i dva poraza, uz pet remija. Međutim, u ligaškim mečevima Gvadalahara Čivas ima više trijumfa, 58:46. U zbiru, sa svim takmičenjima, posle 286 debija Gvadalahare Čivas vodi u pobedama sa 107:92.

Revanš meč, na Čivasovom Akronu u naselju Zapopan, na programu je već u noći između nedelje i ponedeljka od 03.05 časova po srednjoevropskom vremenu.

MEKSIKO 1 (PLEJ-OF KLAUSURE) – ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Santos Laguna - Monterej 0:0

Atletiko San Luis - Klub Amerika 1:3 (1:3)

/Bonatini 25 - Rodrigez 10, Valdes 20, Suarez 35/

Petak

03.00: (2,45) Atlas (3,15) Gvadalahara Čivas (3,05)

05.10: (1,95) Tigres (3,50) Toluka (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Meksiko 1Veljko PaunovićČivas GvadalaharaAtlas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara