Predrag Mijatović (AFP)
Predrag Mijatović (AFP)

Pažnja, govori Mijat: Nije u pitanju sreća, Real Madrida se plaše svi protivnici, pa i Liverpul

Vreme čitanja: 5min | pet. 20.05.22. | 11:35

Legendarni as Kraljevića ne sumnja u ishod finala u Parizu jer njegov klub pobeđuje takve utakmice

Ako Real Madrid u Parizu 28. maja pobedi Liverpul, biće mu to 14. titula prvaka Evrope u klupskoj istoriji. A čak osma u poslednje 24 godine.

Dugo je Real bio najtrofejniji evropski klub sa šest titula osvojenih 50-ih i 60-ih godina prošlog veka ali je onda konkurencija počela da se približava. Preko tri decenije je Real čekao na sedmu titulu prvaka i konačno mu je doneo Peđa Mijatović golom protiv Juventusa u Amsterdamu 1998. godine. Od tada kao da je skinuto neko preokletstvo i Kraljevski klub je počeo redovno da osvaja ušati pehar. Uskoro bi mogao da izjednači broj titula u ovom i prošlom veku.

Izabrane vesti

“Rekao bih da smo se navikli. Pet finala za 10 godina zaslužuju ogromno poštovanje. Ovo je izvanredna generacija fudbalera sa kojom niko drugi ne može da se uporedi. Sada samo ostaje da odigraju još jedno finale… I da pobede! Real pobeđuje finala”, kaže Predrag Mijatović za Marku.

Njegova reč ima težinu, njegovo mišljenje se i te kako ceni. Taj gol ga je zacementirao u istoriji Reala i u srcima njegovih navijača.

“Sedma titula je došla posle 32 godine čekanja. Mnogi u Madridu kažu da je serija počela sa mnom, ali ja više volim da kažem ‘sa nama’ jer je to bila sjajna generacija. Te ’98 smo prekinuli loš niz. Od tada traje… Zamislite količinu sreće koju nam je Real Madrid svima doneo od tada. Toliko trofeja, toliko pobeda i uživanja. Istina je da je ta ’98 bila neka početna tačka da se vratimo tamo gde smo bili 60-ih. Mi smo klub koji dominira ovim takmičenjem. I nadam se da će se niz nastaviti”.  

Da li je ta sedma titula bila opsesija?

“Mislim da jeste. Prošle su velike generacije kroz Real koje nisu uspele da osvoje evropsku titulu. Od te ’98 se sve promenilo. Sa malo sreće, u zavisnosti kako na to gledate, uspeli smo da osvojimo ‘Septimu’. Bio je to trofej toliko priželjkivan među navijačima Reala jer mnoge generacije nisu osetile sreću evropske titule. Mnogi veliki klubovi poput Bajerna, Milana ili Juventusa su osvajali evropsku krunu ali Real nije uspevao. Bilo je neophodno da se prekine taj negativan niz i da se osvoji prva Liga šampiona u modernoj eri. Uspeli smo i od tog momenta je uhvaćen neki novi ritam. Real je uhvatiio novi zalet i više niko ne može da ga stigne”.

Da li ste očekivali ovaj Real u finalu?

“U poslednje dve “kovid godine” nismo bili dobri kao što smo sada. Povratkom na Santjago Bernabeu su se stvari promenile. Sa navijačima na tribinama, Real je bolji tim u Ligi šampiona. Svi smo videli šta se desilo u nokaut fazi. Prvo PSŽ, pa Čelsi i na kraju Siti. Mislim da je ovaj tim predodređen da opet pobedi zbog svega kroz šta je prošao“.

Sreća ili nešto drugo?

“Ljudi pričaju da je Real imao sreće i da je Anćeloti srećković. Kada se desi jednom, možete da pričate o sreći. Kada se desi drugi put, onda možete da kažete sreća i još nešto. Ali kada se desi treći put, to nije nikakva sreća već klasična superiornost. Fudbal se igra 90 minuta a Realu je potrebno pet da demonstrira silu. Njemu je to dovoljno da pobedi utakmicu. Real ima iskustvo i kvalitet, svi igrači su od koristi, a Anćeloti je sjajan trener i menadžer”.

Koji igrač je ključ?

“Nekoliko su ih odigrali važne role u Ligi šampiona. Benzema kao najbolji strelac, Kurtoa koji brani na impresivnom nivou, Vinisijus, Rodrigo koji sa klupe postiže golove, Kamavinga je bolji iz dana u dan… Real ima veoma takmičarski nastrojen tim i iznad svega je siguran u sebe. Nešto što je u ovom takmičenju neophodno. Imaju sedmoricu ili osmoricu igrača koji su već osvajali ovo takmičenje. Ko još može time da se pohvali? Sve to pomešano u jednu celinu donosi ogromnu sigurnost plus ima velikog trenera. Ako Anćeloti pobedi finale u Parizu - u šta sam siguran - postaće jedinstven u svetu fudbala sa četiri trenerske plus dve igračke titule. Svi timovi koji su igrali protiv Reala ove sezone su imali određene strahove. Znamo da ćemo da patimo u nekim trenucima utakmice ali na kraju ih sve izdominiramo. Mnogi od protivnika su otišli u svlačionice a da nisu znali šta ih je snašlo. Real Madrid je jako neprijatan tim i svi ostali ga se plaše”.

Šta kažete o Liverpulu kojeg većina vidi kao favorite?

“Liverpul je takmičarski tim sastavljen od vrhunskih igrača koji su porasli poslednjih godina sa Klopom. Već smo imali iskustvo protiv njih u Kijevu i Real je bio superioran. Oni su rival koji dobro funkcioniše i koji može da vas iznenadi ako mu date šansu da igra svoju igru. Ali i oni su ekipa koja oseća strah od Real Madrida. Da biste razumeli situaciju, stavite se u poziciju protivničkih igrača. Kada vide šta se sve dešavalo u nokaut fazi, oni moraju da budu zabrinuti pred finale sa Realom. Možete da dominirate protiv Reala 90 minuta i da nemate pojma šta će da se desi u nadoknadi vremena. To je psihološki problem koji nije lako rešiti”.

Šta vam znači ime Luke Modrića?

“Prvo, prijateljstvo. Dugo godina smo prijatelji. Onda talenat, požrtvovanje, profesionalizam, posvećenost, ličnost, karakter… Sve su to vrednosti koje igrač Real Madrida mora da poseduje. Nije lako biti igrač Reala 11 godina i biti na istom nivou kao i prvog dana. On to radi na impresivan način. Mislim da čak ni on nije svestan šta je uradio prethodnih godina. Četiri Lige šampiona, Zlatna lopta, toliko drugih trofeja i prekid Mesijeve i Ronaldove hegemonije… Zaslužuje ogroman respekt”.  

Kakav prelazni rok očekujete ovog leta?

“Biće interesantno jer nekoliko klubova rekonstruiše timove a malo je atraktivnih igrača na tržištu. Real i drugi veliki klubovi će morati da se pojačavaju a nemaju mnogo pravih opcija. Svaki zanimljiv igrač će imati po pet ili šest klubova “udvarača” ovog leta”.

Da li je Mbape vredan bitke koju Real vodi za njega?

“On će da obeleži jednu epohu fudbala. Već sada je na visokom nivou. Bila bi sjajna stvar za Real da ga dovede jer će dobiti igrača koji će 10 godina da se bori za Zlatnu loptu. Real mora da dovodi najbolje koji prave razliku. Zbog igre, golova, marketinga… A Mbape će bez dileme uskoro biti najbolji na svetu”.


tagovi

Predrag Mijatović

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara