Arteta slavi pobedu nad Sitijem (Reuters)
Arteta slavi pobedu nad Sitijem (Reuters)

Pep, uspeo si - stvorio si klona i otvorio Pandorinu kutiju

Vreme čitanja: 5min | pon. 09.10.23. | 11:31

Arsenal više nema kompleks od Mančester Sitija, Mikel Arteta pobedio svog učitelja u igri detalja

Iako ćete često steći takav dojam kada Mančester Siti počne da uvlači rivale u nepreglednu mrežu besprekornih kretnji, najsavršenijih dodavanja, nečitljivih šablona, iako će vas neretko ona svetloplava armija što upečatljivo maršira Premijer ligom u poslednje tri, i šepuri se sa pet trofeja iz minulih pet sezona, naterati da to pomislite, fudbal ipak nije igra robota. Ni kada šampion Engleske omogući Erlingu Halandu da sezonu završi sa preko 50 golova, da ga Evropa i svet posmatraju kao kiborga, savršenu mašinu programiranu da ne greši, fudbal ostaje igra emocije, spontanosti, adrenalina, koncentracije, hitrih reakcija, odluka koje donosite u milisekundi.

U fudbalskom svetu, poslednjih godina, Gvardiolin Mančester Siti je nešto najbliže softveru koji nema mane. Osim kada se dogodi "fatal error", pa sistem padne kao onomad protiv Real Madrida u revanšu Lige šampiona kad Rodrigo u dva minuta ukuca šifru za formatiranje Sitijevog sistema, kao juče u najslabijoj napadačkoj predstavi velikana sa Etihada otkako je Gvardiola 2016. došao u Premijer ligu.

Izabrane vesti

Šalili su mnogi da se Pep, u nedostatku moćnije konkurencije u ostrvskoj eliti, dao u realizaciju čudnog projekta - stvaranju svoje savršene kopije, čoveka sa kojim će se iz sezone u sezonu taktički nadmudrivati, stratega po svom ukusu, da i on oseti kako je drugima kada igraju protiv njega. Brusio je godinama Mikela Artetu, bio majstor zanatlija, a šegrt je opažao, upijao, zapisivao, skupljao znanje u unikatnoj fudbalskoj instituciji.

Ali kada je od 2019. godine Arteta udario na Gvardiolu, shvatio je koliko će mu još detalja biti potrebno da položi najteži ispit samostalne trenerske karijere - da pobedi učitelja u Premijer ligi. A đavo je uvek u detaljima. Gotovo svaka sitnica u Arsenalovoj jučerašnjoj predstavi vodila je ka konačnom cilju - prvoj ligaškoj pobedi protiv Mančester Sitija još od 2015. godine!

I mnogi će alibi za Sitijev poraz pornaći u uzostanku Kevina De Brujnea (od starta sezone) i suspenziji Rodrija zbog koje jedan od ključnih fudbalera Mančester Sitija nije mogao da nastupi na Emirejtsu. Ali koga nema, bez njega se mora, a i, ako pitate Gvardiolu ne može, ako pitate Artetu - i te kako može! Jer mladi španski stručnjak je svesno izbegao rizik odlučivši da jednog od najboljih igrača tima, rovitog Bukaja Saku ostavi po strani. Nije se uplašio silnog šampiona, kaznene ekspedicije i tima koji njegovom gotovo čitavu deceniju nabija kompleks.Odlukom da Saka ne bude ni na klupi, pokazao je momcima koje trenira da ne zazire od tima koji njegove momke pre samo pet meseci, u odlučujućem derbiju za titulu razbio sa 4:1.

Ispadale su tada čitave linije Arsenala kao iz voza, izjedao ih je pritisak borbe za titulu, šetali su se Haland i De Brujne kroz protivničku trećinu, a Parti, Džaka, a ni štoperski tandem Gabrijel - Holding nije mogao da ih pohvata ni lasom. Ali malo ko se seća da je tada Holding morao u startnu postavu sticajem okolnosti, da je Vilijam Saliba preskočio ne samo derbi, već čitavu završnicu sezone zbog povrede leđa. Isti Saliba koji je juče dobio ama baš svaki duel (odmah su istakli pedantni statističari), koji je kompletirao 97 odsto dodavanja, koji nije napravio nijedan faul, niti je dozvolio da ga neko predribla. A zadatak mu je bilo hapšenje Erlinga Halanda. Podelio ga je sa izvrsnim Gabrijelom Magaljaešom, pa norveška gol-mašina gotovo da nije šutnula ka golu.

Zapravo, otkako je Gvardiola seo na klupu Sitija, a sinoćna utakmica bila mu je 274. na kormilu u Premijer ligi, Građani nisu završili meč sa manje udaraca - svega četiri, od čega jedan u okvir gola... Onaj improvizovani Gvardiolov iz petog minuta što je Deklan Rajs počistio sa gol linije. U drugom poluvremenu samo jedan udarac i to u 58. minutu.

"Rodri nije bio tu, to je činjenica koju ne možemo da osporimo. Ali stavili smo u sredinu igrače koji mogu da kontrolišu pas igru (Kovačić i Luis). Ipak, Arsenal je bio posebno agresivan na tom delu terena. Znam šta se dogodilo, ali ne želim sada da pričam", rekao je Gvardiola nakon meča.

Nije otkrio šta se dogodilo njegovom timu. Možda je odgovor Deklan Rajs. Najbolje ocenjeni igrač Arsenala iz jučerašnjeg meča, čovek koji je sinoć stegao pluća Pepovog Sitija, koji je u šahovskoj partiji na sredini terena, kada bi Siti kombinovao, gotovo uvek bio gde i lopta.

"Arsenal ima velike šanse da osvoji titulu. Samo igrači moraju da im ostanu zdravi. Kvalitet na sredini terena im se povećao za 100 procenata sa Deklanaom Rajsom. U to nema nikakve sumnje. Moraju da se postaraju da Rajs ostane zdrav, ideja da Gabrijel ne igra na početku sezone predstavljala je eksperiment koji se neće ponoviti. Njihovi štoper Gabrijel i Saliba bili su ključni protiv Sitija, vanserijski su odigrali protiv najboljeg igrača na svetu na svojoj poziciji (Erlinga Halanda prim. aut). Ako Arsenalu štoperi i Deklan Rajs ne budu zdravi, neće osvojiti titulu", smatra analitičar Sky Sportsa i legendarni štoper Mančester Junajteda Geri Nevil.

Gabrijel je od dolaska u Arsenal često umeo da bude tempirana bomba i ogromnim padovima koncentracije poklanja golove i pravi ogromne probleme timu, ali jučerašnja saradnja sa Salibom bila je besprekorna. Pokazatelj da u Arsenalu simultano rastu kako igrači, tako i čitav tim. Onaj tim što krajem aprila ove godine emotivno kolabirao na Etihadu, tim koji je iz sezone u sezonu morao da trpi Sitijeve šamare u svojoj kući. Sada se obrazi crvene Građanima koji pet godina nisu vezali dva poraza u Premijer ligi. Čini da posle ko zna koliko vremena reprezentativna pauza dolazi Gvardioli kao poručena.

A Arteta je utakmicu pripremio do najsitnijeg detalja - tehnički i taktički, a da nije zanemario možda još važniji ljudski faktor. Pripremo svoje pulene na svu vrelinu koju trenutno možda i najvažniji engleski derbi nosi. Naučio ih je strpljenju, skinuo im pritisak sa pleća... Nisu izgubili fokus ni kada ih je Majkl Oliver malo pre isteka pola sata igre evidento oštetio ne isključivši Matea Kovačića. I savršeno je pogodio sa svakom izmenom - od strelca pobedonosnog gola Martinelija (od 46. minuta na terenu), preko Tomijasua, Partija i Haverca (od 75. minuta). I to što su sva četvorica i samo njih četvorica učestovala u akciji za slom Sitija nikako nije slučajno.

Šlagvort da se ponovo vratimo na početak i ponovimo - fudbal nije igra robota, već igra inspiracije, trenutka, osećaja, detalja i improvizacije. I kao što reče legendarni Tjeri Anri: "Ne smete da budete previše emotivni. Treba osećati emociju, ali ne dozvoliti joj da vas preplavi. Oseti je, ali nemoj da postaneš emocija."

Arteta je ovoga puta pronašao ravnotežu o kojoj Arsenalova legenda priča i otvorio Sitijevu pandorinu kutiju. A iz nje iskaču Tobdžije koje više nemaju kompleks od šampiona.


tagovi

ArsenalMančester SitiGvardiolaPep GvardiolaMikel Arteta

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara