Perišić oživeo Čarapane

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.03.23. | 12:02

O kontinuitetu tima, povratku motiva, ali i detaljima koje je u igru uneo Dragan Perišić

Govorili su u Kruševcu još letos o značaju stabilnosti igračkog kadra, a baš tada su morali da naprave više nego osetnu rekonstrukciju. Mnogim igračima isticao je ugovor, a uprava nije bila zadovoljna kadrom, posle plej - ofa bez ijedne pobede.

Menjao je Napredak tada previše u oba smera. Prosto, i morao. No, i dobrano kasnio s dolascima pravih pojačanja i tim se sastavljao sve do derbija na Čairu u 7. kolu Mozzart Bet Super lige, kada je pod Bagdalu stigao, videće se kasnije, jedan od najznačajnijih šrafova u ekipi - Marko Putinčanin. U korak s tim, Čarapani do tad nisu zabeležili nijednu pobedu.

Izabrane vesti

Onda je protiv Mladosti GAT (1:0) krenula serija u kojoj je Napredak zabeležio pet pobeda u sedam rundi šampionata. Ipak, samo neposvećenik je mogao da smatra da je sve leglo preko noći. I dalje je ekipi nedostajao kontinuitet zajedničkih treninga, pa i upoznavanje. Osetilo se to u završnici jeseni kada je kruševački superligaš upisao svega dva remija u pet završnih kola.

Pravi potez napravila je uprava ove zime kada je praktično ceo prvi tim zadržala u klubu. Štaviše, svih pet novajlija bile su pod Bagdalom već na prozivci, prvog dana priprema, što odavno nije urađeno u Napretku. Obezbeđen je struci rad u miru, o čemu je pohvalno govorio i dojučerašnji šef, Dušan Đorđević. Tim je dobio prostor i za doradu finesa, a vreme je radilo na njegovom sazrevanju tokom priprema.

Kada je sve trebalo potvrditi na premijeri proleća, i to protiv vicešampiona - sportska sreća je Kruševljanima okrenula leđa. No, fudbal se igra za golove. Napredak je promašivao šanse pod Bagdalom, Partizan prvu pravu pretvorio u prednost. Runda kasnije u Bačkoj Topoli kao svedočanstvo kontinuiteta tima. TSC je ekipa koja je sastav dograđivala sezonama, otuda i ne čude trenutni vrhunski plasman i rutinska pobeda nad Čarapanima (2:0).

Duel protiv Novog Pazara je mogao biti prekretnica za Napredak, a bio je "samo" za stručni štab u Kruševcu. Ponovo su uzaludne bile nove velike šanse domaćina, Novi Pazar je odneo čitav plen u završnici (0:1).

Iznova alarm pod Bagdalom, baš kao posle derbija u Nišu. S tom razlikom da su sada uprava i štab razrešili saradnju, pokušavajući da korenitim potezom obrnu scenario u nastavku, jer Napredak je ponovo visio nad ambisom.

Bez mnogo pompe, čak uz prizvuk negativnog iznenađenja, stigao je u Kruševac Dragan Perišić, trener koji je do tada zabeležio svega šest superligaških nastupa, ne upisavši trijumf.

Odvažno je već na prvom treningu rekao da zna celu ekipu, kako igra i šta želi da menja. Poimence je već prozivao svakog igrača, odajući utisak predanosti, kadrosti da se uleti u problem, bez upada u zamku, o čemu je i sam pričao. A bio je u problemu. U utakmici protiv Radničkog je možda Napretku stajala cela sezona. Bledunjavi najljući rival Čarapana dozvolio je Perišiću da u potpunosti opravda svoju želju za još ofanzivnijom igrom svog novog tima. Kako je naglasio - dobre strane treba iskoristiti (već tada Perišić je krilno orijentisanog Ljubomirca preselio u vezni red, a oba meča do sada igrao sa bar dvojicom ofanzivnijih igrača u centralnom delu). Napredak je dva puta tresao mrežu Nišlija i izvojevao možda ključnu pobedu proleća.

Videlo se to već na jučerašnjoj utakmici protiv Mladosti u Novom Sadu. Na strani Napretka je bilo samopouzdanje, na domaćinu pritisak. Kontinuitet igračkog kadra je, poput nadmoćstva TSC nad njima, sada bio na strani Kruševljana. I ofanzivni stil igre, koji je, u periodima, kada je trebalo, taman za toliko kaznio Mladost (0:1) da se ostvari zlatna pobeda. Čak i sreća, koja je očigledno faktor koji prati uigranije ekipe, u momentima kada je Petrić, na svojstven način, morao (ipak) da vadi kestenje iz vatre.

Očekivano, jer Napretku i Perišiću treba vreme da sve kockice slože u željeni mozaik. Zajedništvo ekipe bi, naravno, trebalo da pravi razliku između jesenjih i prolećnih posrtanja Čarapana. U rundama, ali i žutim minutima mečeva. Baš onih koji stižu kao na traci i premalo je dana između njih.

Već u nedelju pod Bagdalu stiže Spartak u još jednom okršaju donjeg dela tabele. Do malo predaha od utakmica i novog sazrevanja u Kruševcu veruju u povratak motiva za naredne susrete posle dugo čekanog niza od dve pobede. I u Dragana Perišića.


tagovi

Dušan ĐorđevićNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara