Pet ključnih duela večitog derbija: Muke za Miljkovića, Partizanu inicijalna prednost na desnoj strani

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.04.22. | 12:02

Čeka nas još jedan okršaj Dragovića i Rikarda Gomeša

Treneri obično kažu da derbi dobija timska igra, inspiracija i veća želja... Moguće je da je tako, ali isto tako bliži uspehu biće tim koji se nametne kroz duele i igru jedan na jedan.

Biće i sada taktike, zonskog preuzimanja i udvajanja, ali MOZZART Sport vam donosi pet ključnih duela koji bi mogli da odrede pobednika.

Izabrane vesti

DRAGOVIĆ VS RIKARDO

Kada igra Rikardo Gomeš, igra – Partizan. Čistali ste nebrojano puta ove sezone da je snažni Afrikanac apsolutno najučinkovitiji igrač u sistemu Aleksandra Stanojevića. Postigao je 22 gola u Superligi, lomio odbrane rivala, ali protiv Crvene zvezde nije uspeo da postigne pogodak. Ostao je na golu iz septembra 2018. godine kada je snažnim udarcem sa 16 metara matirao Milana Borjana. Imao je poteškoća Rikardo Gomeš sa Aleksandrom Dragovićem u septembru i februaru, koji ga je limitirao i na zemlji i na vazduhu. Podaci softvera comparisanator pokazuju da je Rikardo Gomeš ostao bez šuta u okvir Borjanovog gola i imao samo 0,51 uspešan dribling za 170 fudbala. U prethodnom derbiju Aleksandar Stanojević je zalepio Rikarda Gomeša za Dragovića i ostavio mogućnost Strahinji Erakoviću da iznosi loptu. Moguće je da će sada promeniti taktiku, i da ćemo još češće gledati sudar snažnog Afrikanca i reprezentativca Austrije. Dragović je u prethodnim mečevima protiv Partizana demonstrirao klasu. Imao je u proseku 9,33 dobijenih duela i osam uspešnih intervencija.

SANOGO VS MILOŠ JOJIĆ

Bivši reprezentativac Obale Slonovače je promenio krovotok jednog tima. Od kada je Seku Sanogo stanovnik Rajka Mitića, Crvena zvezda ne gubi mečeve protiv Partizana. Vrlo je verovatno da će Aleksandar Stanojević prekomponovati vezni red, odlučiti se za čvrstinu i Miloša Jojića pomeriti u ofanzivni deo manevra. I na taj način ga „spojiti“ sa Sekom Sanogom. Iako navijači imaju mnogo zamerke ne račun igre popularnog Zeke, napredna fudbalska statistika, odnosno podavi kompanije comparisanator pokazuju da je Jojić u prethodna dva duela protiv Crvene zvezde bio jedan od najboljih igrača crno-belih.

Primera radi imao je više dobijenih vazdušnih i ofanzivnih duela od Sekua Sanogoa. Istina, Jojić je na tim mečevima igrao nešto povučenije. Zanmiljivo je da je Jojić imao skoro 20 pasova u poslednjoj trećini terena, trostruko više od zadnjeg veznog crveno-belih. Sanogo je dominirao u defanzivnim akcijama, imao je osam presečenih lopti, a zanimljivo nije izgubio nijednu loptu na svojoj polovini.


ALEKSANDAR KATAI VS ALEKSANDAR MILJKOVIĆ

Koristio je Dejan Stanković najtalentovanijeg igrača Superlige kao lutajuću minu u prethodna dva derbija i to mu se višestruko isplatilo. Bio je Aleksandar Katai smrtonosan za crno-bele. I sada će Katai imati široko polje delovanja, posebno što ga Dejan Stanković koristi kao drugog napadača u „romb“ sistemu. Ali je isto tako izvesno da će Katai, zajedno sa Ivanićem i Rodićem opterećivati levu stranu Partizanove odbrane. Izostanak Aleksandra Miljkovića se osetio u taboru crno-belih u februarskom okršaju. Nije mogao da Nemanja Miletić da izađe na kraj sa bočnim udarima crveno-belih.

I pored različitih komentara Aleksandar Miljković je jedan od ključnih igrača Partizanovog defanzivnog reda. Na derbiju odigranom u septembru, na stadionu u Humskoj, imao je skoro 16 uzspešnih defanzivnih akcija. Takođe, osvojio je 10 lopti i što je još zanimljivije 18 pasova u poslednjoj trećini terena. Jasno je da će Miljković imati delikatan zadatak, i da će morati da ima podršku mladog Terzića kako Crvena zvezda ne bi pravila višak.

OHI VS IGOR VUJAČIĆ

Postigao je u februaru prvenac Ohi Omandžuanfo u večitim derbijima, stigao do kote od pet postignutih golova u prvenstvu. Verovatno će i danas Norvežanin patiti i često igrati leđima sa Igorom Vujačićem i Sinišom Saničaninom. Verovatno će imati bezbroj vazdušnih duela sa reprezentativcem Crne Gore, koji je prema statističkim podacima odigrao pristojan derbi u februaru. Istina, popustila mu je koncentracija prilikom skoka Kataija i Ohijevog gola. Ali agresivom igrom Vujačić je uspeo da na prethodna dva meča sa Crvenom zvezdom prosečno dobija 3.63 vazdušna duela. Imao je 10, 26 oduzetih lopti.

Sigurni smo da Dejan Stanković od Ohija očekuje veći udeo u igri u polju i većih broj dobijenih duela. Norvežanin je u februaru dobio samo jedan od sedam vazdušnih duela i izgubio čak osam lopti.  

KRISTIJANO PIČINI VS KVINSI MENIG

Inicijalno Partizan bi ovde trebalo da ima prednost. Holanđanin ne bi trebalo da bude opterećen defanzivnim zadacima, jer Kristijano Pičini nije bek koji provocira prostor na suparničkoj polovini. Pored toga, u slučaju da se pojavi u startnoj postavi, Pičiniju će ovo biti prvi start još od 17. marta u duela sa Rendžersom u Beogradu koji je završio pre vremena zbog povrede. Vrlo dobro igra Menig ove sezone, i sigurno je da će Aleksandar Stanojević tražiti prostor između Pičinija i mladog Strahinje Erakovića.

U prethodna dva duela Menig je imao 2,34 šuta po meču (polovina išla u okvir gola). Promašio je kolosalnu priliku da dovede crno-bele u vođstvo, kada mu je Milan Borjan skinuo zicer. Nije Kristijano Pičini ubedio crveno-belu javnost da je kapitalno pojačanje, ali ima zanimljive brojke. Primera radi u prošlom derbiju nekadašnji član Valensije je bio nepogrešiv u skok duelima, čak je dobio i šest duela na zemlji (od sedam).


tagovi

Aleksandar DragovićRikardo GomešAleksandar KataiAleksandar MiljkovićMiloš JojićSeku SanogoOhi OmoidžuanfoIgor Vujačić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara