Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Pet klubova u Ligi konferencije kod kuće juri zaostatak od 1:0

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.02.23. | 10:33

Neobična situacija u revanšima baraža za osminu finala najmlađeg takmičenja UEFA, pošto su u identičnoj situaciji Anderleht, Kluž, Dnjepar 1, Bazel i Gent, dok su samo Fjorentina i koliko-toliko Partizan bezbrižni

Kao retko kada, prošlog četvrtka je čak pet od osam mečeva baraža za osminu finala Lige konferencije završeno identičnim rezultatom, pobedom domaćina sa 1:0. Zato ćemo ovog četvrtka, kada su na programu revanši, imati neobičnu situaciju da je čak pet ekipa u identičnom položaju, da pred svojim navijačima juri minus od gola zaostatka. Prvo će od 18.45 do poduhvata probati da dođu Anderleht, Kluž i Dnjepar 1, a zatim od 21.00 i Bazel i Gent.

Naime, samo su Fjorentina, koja je savladala Bragu u Portugaliji sa 4:0, odnosno naš Partizan (savladao Šerif u Moldaviji sa 1:0) opušteniji pred revanš. Leh je u Norveškoj odigrao 0:0 sa Bode/Glimtom, tako da ne mora nužno da napadne u Poznanju od prvog minuta, ali nije baš ni da je bezbrižan.

Izabrane vesti

Zato, u Briselu, Klužu, Košicama (Dnjepar 1 je domaćin na neutralnom terenu u Slovačkoj zbog rata u Ukrajini), Bazelu i Gentu možemo da očekujemo ofanzivu domaćina od početka. Anderleht mora da napadne Ludogorec, Kluž da se nada poduhvatu protiv Lacija, Bazel protiv odličnog Trabzona, Gent nema pravo da ponovo potceni azerbejdžanski Karabag Agdam, a Dnjepar 1 kiparski AEK iz Larnake.

Anderleht je u Razgradu bio bolji tokom većeg dela meča, možda je i najmanje od svih zaslužio poraz. Međutim, gol Igora Tijaga već u 9. minutu doneo je Bugarima prednost koju su na kraju nekako uspeli da sačuvaju, pošto je u finišu prvog poluvremena Anders Drejer pogodio stativu, dok centarfor Belgijanaca Benito Raman u 85. minutu nije realizovao situaciju „jedan na jedan“ sa golmanom Ludogoreca Seržiom Patom.

18.45: (1,95) Anderleht (3,60) Ludogorec (4,20) - prvi meč 0:1

Lacio je u Rimu nadigrao Kluž, pored gola Čira Imobilea je imao još nekoliko dobrih šansi, iako je već od 15. minuta igrao sa igračem manje posle isključenja Patrika. Španski defanzivac naravno zbog crvenog kartona nema pravo nastupa u revanšu, a u situaciji „11 na 11“ tim Sergeja Milinkovića Savića je veliki favorit i u revanšu, bez obzira na to što se igra u Transilvaniji.

Zanimljivo će da bude i u Košicama, gde Kiprani brane vođstvo. Dnjepar 1 je odigrao razočaravajuće loše u Larnaki, pokušavao je da sačuva 0:0, ali je poklekao u finišu. Konkretno u 84. minutu, kada je Anhel Garsija postigao jedini gol. Doduše, lošija igra Ukrajinaca se donekle može opravdati i dugom pauzom bez takmičarskog meča, taj susret je Dnjepru 1 bio prvi zvaničan u 2023. godini. Sada je imao nedelju dana da se spremi za revanš, dok je AEK u nedelju igrao prvenstveni meč sa AEL-om, poražen je u Limasolu sa 2:1.

21.00: (2,45) Bazel (3,40) Trabzon (3,10) - prvi meč 0:1

Od 21.00 će u centru pažnje da bude duel u Švajcarskoj između Bazela i rivala Crvene zvezde u grupi Lige Evrope, Trabzona. Turci su u gradu na obali Crnog mora potpuno nadigrali Bazel, uputili čak 22 šuta ka njihovom golu, ali je samo Striger Larsen uspeo da se upiše u strelce. Pogodio je doduše posle njega i Maksimilijano Gomez, ali se ispostavilo kasnije da je Urugvajac bio u ofsajdu, tako da je ostalo 1:0.

Strategu belgijskog predstavnika Genta Hajnu Vanhezebriku će da bude posebno teško protiv najboljeg azerbejdžanskog tima Karabaga, jer na raaspolaganju nema petoricu važnih fudbalera. Pored srpskog napadača Darka Lemajića, na bolovanju su još i Tarik Tisudali, Vadis Ođiđa Ofoe, Kamil Pjatkovski i Matiz Samoiz. Mada, nije ni Karabag kompletan, nekadašnji vezista Partizana Marko Janković je povređen, a Kevin Medina suspendovan.

Leandro Andrade i Patrik Andrade (©Instagram)Leandro Andrade i Patrik Andrade (©Instagram)

Konjanici su u Bakuu nadigrali Gent, u 51. minutu Ramil Šejdajev nije iskoristio jedanaesterac, ali je zato u 78. Leandro Andrade zatresao mrežu na Jankovićevu asistenciju. Bio je to treći pogodak veziste sa Zelenortskih Ostrva ove sezone na 21 utakmica u svim takmičenjima, a uz to Andrade ima i devet asistencija. Zanimljivo, Leandro Andrade i Partizanov vezista Patrik Andrade, barem prema informacijama dostupnim na internetu, nisu u rodu, iako su obojica rođeni u Portugaliji, igrali zajedno u Azerbejdžanu i nastupaju za reprezentaciju Zelenortskih Ostrva. Patrik je rođen u Praji 1993, a Leandro u Taviri sedam godina kasnije.

Sve u svemu, očekuje nas izuzetno uzbudljivo popodne u najmlađem takmičenju UEFA. Praktično samo u Firenci neće biti posebno zanimljivo, pošto je jasno da će se Fjorentina plasirati u osminu finala. Na ostalim susretima sve je otvoreno. Podsetimo, pravilo gola u gostima više ne važi u takmičenjima UEFA, što je svakako olakšavajuća okolnost po Anderleht, Kluž, Dnjepar 1, Bazel i Gent.

LIGA KONFERENCIJE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (1,95) Anderleht (3,60) Ludogorec (4,20) - prvi meč 0:1

18.45: (4,30) Kluž (3,40) Lacio (2,00) - prvi meč 0:1

18.45: (2,30) Dnjepar 1 (3,30) AEK Larnaka (3,45) - prvi meč 0:1

18.45: (2,05) Partizan (3,25) Šerif (3,90) - prvi meč 1:0

21.00: (2,45) Bazel (3,40) Trabzon (3,10) - prvi meč 0:1

21.00: (1,80) Fjorentina (3,70) Braga (5,00) - prvi meč 4:0

21.00: (2,05) Gent (3,50) Karabag Agdam (3,90) - prvi meč 0:1

21.00: (2,55) Leh (3,35) Bode/Glimt (3,00) - prvi meč 0:0

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeAnderlehtCFR KlužKlužLudogorecDnjeparBazelGentLacioTrabzonKarabag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara