Enver Marić
Enver Marić

PET NA PET – Enver Marić: Odbranio sam penal Gerdu Mileru

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.05.21. | 09:37

Legendarni golman Veleža i Šalkea svog uzora imao je u Ivanu Ćurkoviću

Panter sa Neretve za prvi tim Veleža debitovao je daleke 1967. godine. Pored Veleža branio je za Šalke 04, na preko 150 mečeva. Bio je deo čuvenog trija BMV: Bajević – Marić – Vladić. Biran je za najboljeg fudbalera bivše Jugoslavije.

Tri puta branio je za reprezentaciju sveta i Evrope, a zabeležio je skoro 40 nastupa za nacionalni tim. Kao trener golmana radio je u Fortuni i Herti. U startu je zavoleo ulogu golmana, uzora je imao u legendarnom Ivanu Ćurkoviću, a često se priseti pobede nad Nemačkom kada je odbranio penal Gerdu Mileru.

Izabrane vesti

Danas legendarni Enver Marić gostuje u rubrici Pet na pet, a uskoro će sastaviti MOZZARTOV "Humanitarni tiket u podne".

 1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim košarkaškim?

“U vreme mog odrastanja sve nam je bilo dostupno, sve je bilo nekako drugačije…Svi smo mogli da se oprobamo u košarci, rukometu, atletici, gimnastici, pa tako sam i sam probao sve sportove. Ipak, fudbal mi je bio najizazovniji, posebno uloga golmana koji mi se činio posebnim, značajnijim…Sam protiv svih”.

Kao kapiten Veleža 1981.Kao kapiten Veleža 1981.

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

 ”Uzora sam imao u Ivanu Ćurkoviću. Živeli smo u istom kraju Mostara, zgrada do zgrade…Igrao sam u dvorištu, branio, pokušavao da se istaknem, skrenem Ivanovu pažnju koji je mogao da nas posmtra sa svoje terase. Ipak, na moju žalost, Ćurković nas nije posmatrao”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Prvi i poslednji moj klub je Velež. Pored tima iz Mostara emotivno sam povezan sa Hertom i Fortunom iz Diseldorfa”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Pa takvih događaja tokom karijere bilo je puno. Ukoliko moram da se opredelim za jedan meč neka bude pobeda Jugoslavije nad Nemačkom sa 1:0. Utakmica se igrala 9. maja 1973. godine u Minhenu. Pobedonosni gol dao je Duško Bajević, a ja sam odbranio penal Gerdu Mileru”.

Jugoslavija - Engleska 1974.Jugoslavija - Engleska 1974.


5. Koliko trenutno pratite fudbalska dešavanja u zemlji i svetu?

Pratim prilično i utisak je da se nekada igrao bolji fudbal nego danas. Dobro, sve se menja, tako i fudbal. U BiH pomno pratim Velež, u Nemačkoj prvu, drugu i treću ligu. U Bundesligi Bajern je neprikosnoven, u Cvajti se igra kvalitetan fudbal, svi klubovi vode ravnopravnu borbu. Realno tehnika i tehničari su u drugom planu, fizička sprema i snaga su dominantni”.

Rajković, Marić i Stepanović,Split 1971. godineRajković, Marić i Stepanović,Split 1971. godine

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu iz Bundeslige, ŠALKE – HERTA. Oba sastava oslabljena ulaze u duel. Klub iz Berlina bolje je plasiran na tabeli i ima 18 poena više od rivala. Šalke ima niz od tri poraza sa dva postignuta gola za 270 minuta. Herta ima šest mečeva bez poraza, četiri trijumfa i dva remija. Poslednji susret ekipa okončan je pobedom Herte sa 3:2, ali ukupni skor glasi 24:9:11.


“Probajte sa igrom na golove, GG4+”.

PIŠE: Đurđe MEČANIN

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

FOTO: MN Press


tagovi

pet na pet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara