Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Petak u Seriji A: Juve - Napoli, ili jesi ili nisi

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.12.23. | 14:59

Veliki derbi u Torinu večeras (20.45) otvara 15. kolo na Apeninima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ceo svet se promenio za malo manje od godinu dana od kada je Napoli razbio i ponizio Juventus na “Maradoni” 5-1 početkom januara, eliminišući i poslednje nade Stare dame da može da uđe u trku za skudeto u prethodnom prvenstvu. Večeras (20.45) Bjankoneri mogu da izbrišu definitivno i poslednje mrvice nade u Napulju o odbrani skudeta.

Izabrane vesti

Na prvi pogled sudar u Torinu je mnogo važniji za Napoli. Međutim, i ulog za Juventus je veoma veliki. Eventualna pobeda bi bila jasna potvrda da su Alegri i njegovi fudbaleri glavni rivali Intera u trci za šampionsku titulu, remi ili poraz bi ih degradirali u favorite iz drugog plana, u rangu Milana. Rivalstvo između Juvea i Napolija nije tako veliko kao između Juvea i Intera, ali je dovoljno jako da podigne temperaturu do usijanja.

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Inače, Juve i Napoli vode žestoku bitku, istina na distanci i indirektno, i za kartu koja vodi na Mundijal za klubove 2025. godine. Ne radi se o prestižu već pre svega o ogromoj količini novca budući da klubovi mogu da zarade od učešća na novom takmičenju, između 50 i 200 miliona evra. Inter je već siguran učesnik, dok se za drugi italijanski slot bore Napoli, Juve i Milan. Juve je trenutno u prednosti, ali Napoli može da ga pretekne ako prođe u nokaut fazu Lige šampiona.

20.45: (2,45) Juventus (3,25) Napoli (3,10)

U tim Juventusa se vraćaju od prvog minuta posle dužeg vremena Danilo i Lokateli, dvojica režisera igre Stare dame. Očekuje se da sa njima na terenu Juve deluje uverljivije, maštovitije i konkretnije. Alegri ima priličnon jasne ideje oko sastava i nedoumice postoje samo oko dva mesta u startnoj postavi. Prva se odnosi upravo na Danila.

Aleks Sandro je dobro položio ispit protiv Monce, Gati je bio strelac pobedosnosnog gola, Bremer je nedodirljiv, Danilo je lider tima ne samo defanzivne linije. Dakle nije isključeno da bude iznenađenja pošto Danilo, Gati i Aleks Sandro konkurišu za dva mesta. Eventualno iznenađenje, u poslednjem momentu, bi mogao da bude Milik umesto Vlahovića. Dušan je u prednosti nad Poljakom, ali bi Alegri mogao da sledi pravilo da igrači protiv bivših timova pružaju najbolje partije.

Juventusova slaba tačka je efikasnost napadačkog reda. I protiv Monce golovi su stigli od defanzivaca i veznih igrača. Vlahović je u Brijanci promašio penal na početku meče. Ta greška ga je unervozila zbog čega je pružio veoma bledu partiju. Alegri je na konferenciji za novinare rekao da je Dušan u dobroj formi i relativizovao je odgovornost sprksog centarfora izjavom da se penali izvode i da nije rečeno da se uvek pretvore u golove.

Valter Macari će napraviti, barem prema najavama, dve izmene u odnosu na postavku koja je istrčala na megdan Interu. Huan Žesus bi trebalo da uzme mesto Ostigardu pored Rahmanija, a Angisa će povratiti svoju ulogu na uštrb Elmasa.

Napolijeva Ahilova peta je odbrana. Na poslednja dva meča Azuri su primiili sedam golova od Real Madrida i Intera i što još više brine Macarija njegov tim je dopustio barem još toliko izglednih šansi Blankosima i Nerazurima. Toskanski stručnjak je shvatio da mora nešto da promeni i odlučio sa za iskusnog Brazilca. Međutim, problem je Rahmani. Bivši igrač Verone je igrao sa Kulibalijem i Kimom i bio je njihov odličan partner, međutim bez dominantnog defanzivnog beka, Rahmani deluje mnogo manje uverljivije.

Juve ne može da računa, pored Fađolija i Pogbe, samo na De Šilja i Veu, dok su u Napulju ostali bekovi Mario Rui i Olivera.

Juventusov aduti, pored čelične odbrane, su Rabio i Kjeza, dok se od srpskog dvojca Vlahović-Kostić očekuje da proradi. U suprotnom taboru se sve vrti oko Osimena: Nigerijac je na prethodna tri meča, istina protiv Atalante i Reala je ušao u drugom polovremenu, napravio samo jednu asistenciju. Takođe, ne samo da nije postigao gol nego nije imao ni veliki broj šansi. Druga dobitna karta Macarija je Kvarchelija koji bi mogao da zagorča život Gatiju.

Povratak Angise na sredinu terena se tumači i kao želja da se neutrališe Rabio pošto bivši igrač Fulama daje mnogo veće garancije u defanzivnoj fazi igre od Elmasa.

Maks Alegri ima prilično uravnotežen skor sa Napolijem u svojoj karijeri. Vodeći Kaljari, Milan i Juventus, Alegri je ostvario 11 pobeda, devet remija i deset poraza. Macari ima daleko lošiji učinak protiv Juvea, samo pet pobeda uz devet remija i čak 13 poraza. Takođe, Napoli je samo devet puta uspeo da pobedi u Torinu na prethodnih 77 orkršaja sa Starom damom.

Pažnja na činjenicu da Napoli u ovoj sezoni mnogo bolje igra na gostovanjima nego kod kuće što se ogleda kroz brojeve: 17 bodova osvojenih na stadionima širom Italije, a samo sedam na “Maradoni” u Seriji A.

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - Kambijazo, Mekeni, Lokateli, Rabio, Kostić - Vlahović (Milik), Kjeza

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Natan - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Osimen, Kvarachelija

SERIJA A – 15. KOLO

Petak

20.45: (2,45) Juventus (3,25) Napoli (3,10)

Subota

15.00: (4,20) Verona (3,50) Lacio (2,00)

18.00: (2,60) Atalanta (3,35) Milan (2,90)

20.45: (1,28) Inter (5,70) Udineze (10,5)

Nedelja

12.30: (3,40) Frozione (3,35) Torino (2,30)

15.00: (2,15) Monca (3,25) Đenova (3,60)

18.00: (3,70) Salernitana (3,45) Bolonja (2,15)

20.45: (2,45) Roma (3,25) Fjorentina (3,60)

Ponedeljak

18.30: (2,45) Empoli (3,25) Leče (2,95)

20.45: (2,40) Kaljari (3,50) Sasuolo (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AValter MacariMasimilijano AlegriItalijaJuventusNapoli

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara