©Reuters
©Reuters

Petarda za poluvreme da izbriše iz sećanja sedam godina patnje u Evropi: Arsenal u nokaut fazi prvi put od 2017.

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.11.23. | 22:56

Kopenhagen odoleo u Minhemu i doveo Mančester Junajted na rub eliminacije

Patio se Arsenal do dolaska Mikela Artete godinama. U Premijer ligi nije bio konkurentan, u Ligi šampiona ga nije ni bilo. Toliko dugo ga nije bilo da njegove najmlađe pristalice nisu ni imale priliku da na Emiratima čuju himnu elitnog evropskog takmičenja, ali španski stručnjak i njih polako navikava da od svog tima uvek očekuju – najviše.

Prošle sezone učinio je da maštaju o tituli, ove ih po prvi put posle sedam godina vratio u Ligu šampiona. I ne samo to, već ga odmah odveo i među 16 najboljih na Starom kontinentu. Kolo pre kraja grupne Arsenal se plasirao u nokaut fazu i učinio da zaborave na godine patnje u evropskoj B produkciji, priredivš im veče za pamćenje, pošto je za poluvreme petardirao Lans – 6:0 (5:0).

Izabrane vesti

Turistički će četa Mikela Artete za dve nedelje moći da krene put Ajndhovena, jer uoči poslednjih 90 minuta grupne faze ne samo da se plasirala u osminu finala, već je obezbedila i lidersku poziciju, budući da drugoplasirani PSV ima četiri boda manje.

Publika na Emiratima prisustvovala je istoriji večeras, jer njihov klub prvi je engleski što je uspeo da postigne pet golova do poluvremena u Ligi šampiona! Mučio se Arsenal u poslednje vreme na domaćem tlu, gubio od Vest Hema u Liga kupu i Njukasla u Premijer ligi, uz dosta poteškoća savladao Barnli i Brentford, a onda je u prvih 45 minuta utakmci sa Lansom – očepio. I prava je sreća za francuski klub što je u drugom poluvremenu ubacio u manju brzinu i smilovao se nad sudbinom izabranika Franka Eza.

Kao i na severu Francuske pre skoro dva meseca, Lans na Emiratima nije izdržao ni celih četvrt časa, samo što ovog puta nije dočekao grešku Davida Raje da ga vrati u život. Kaj Haverc je bio najsnalažljiviji u petercu rivala u 13. minutu (njegov gol na drugoj uzastopnoj utakmici) i najavio kišu golova u mreži gostiju. Ma, biblijski potop! Gabrijel Žezus pogodio je u 21. minutu, u 23. i Bukajo Saka, dopisao se potom na listu strelaca i treći član ofanzivne linije Gabrijel Martineli… Za nepunih pola sata Bris Samba je četiri puta morao da vadi loptu iz mreže.

Nisu ni gosti nemo posmatrali dešavanja na terenu, iako rezultat govori suprotno. U 37. minutu David Raja je ukrotio odličan pokušaj Eljea Vaija, nedugo zatim je Fakundo Medina snažnim udarcem uzdrmao stativu... Nisu fudbaleri Lansa imali sreće u tim trenucima, ali je zato domaćem timu sve polazilo za rukom. I otud u nadokandi prvog dela - petarda. Takehiro Tomijasu je centrirao sa desnog boka (njegova druga asistencija na meču), a Martin Edegor utrčao i volej udarcem ukrasio savršeno poluvreme ekipe koju predvodi sa trakom oko ruke.

Ako su u prvom delu koliko-toliko pokazivali nameru da ugroze Rajin gol, gosti se u nastavku u potpunosti povukli, pokušavajući da spreče još veću katastrofu u čemu su donekle i uspeli. Mada su im u tome pomogli i fudbaleri Arsenala pošto su u nastavku znantno manje jurišali ka protivničkom šesnaestercu. Ipak, rezervista Lansa Abdukodir Kušanov je u finišu meča nesrećno skrivio penal i pružio priliku Žoržinju da dođe do prvenca u dresu Arsenala i potpiše jedan od dva najteža poraza francuskih klubova u evropskim takmičenjima (istim rezultatom Parma savladala Bordo 1999. godine u Kupu UEFA).

I dok se u Grupi B nazire ko će u koje takmičenje i sa koje pozicije, u Grupi A se još više zakuvalo pred poslednje kolo, jer je Kopenhagen uspeo da odoli Bajernu u Minhenu – 0:0!

Istina je da je Tomas Tuhel ozbiljno promešao karte za ovaj susret i time donekle olakšao posao danskom timu, ali koliki je podvig napravio tim Jakoba Nestrupa najbolje govori podatak da je postao prvi što je izbegao poraz na Alijanc areni u meču grupne faze Lige šampiona još od decembra 2020. godine, odnosno prvi što je sačuvao mrežu u Minhenu još od aprila 2018! Tako ujedno prekinuo niz Bavaraca od 17 pobeda u grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja.

Štaviše, imao je nekoliko prilika i da mu nanese poraz! Supertalentovani Roni Bardži je sredinom prvog dela ostavljenu loptu Lukasa Leragera poslao malo pored stative, Diogo Gonsalveš je početkom drugog poluvremena čak i okrznuo udarcem sa ivice šesnaesterca, a u samom finišu meča je Manuel Nojer sa dve maestralne intervencije sprečio Mohameda Eljunusija da izraste u apsolutnog heroja gostiju.

Imao je ruku na srce i Bajern svojih šansi, mada znatno manje. Tek dva udarca domaćeg tima završila su u okviru gola Kamila Grabare, a najbliži pogotku bio je Tomas Miler na isteku pola sata igre kada je sa pet metara šutirao glavom, ali je poljski čuvar mreže pokazao odličan refleks.

Tuhel je iskoristio priliku što je njegov tim već obezbedio plasman u nokaut fazu da eksperimentiše, te je Leona Gorecku stavio na mesto štopera, Konrada Lajmera opet probao kraj desne aut-linije, Rafaela Gereira u veznom redu, šansu od starta ukazao Matisu Telu i Tomasu Mileru, u nastavku uveo i Aleksandra Pavlovića i Fransa Kraciga… Stoga Bavarce i neće preterano zaboleti prekid pomenutih nizova i remi sa Kopenhagenom. Njih neće, ali Mančester Junajted i te kako hoće, jer engleski klub se posle "nule" na Alijanc areni našao na rubu eliminacije.

Naime, ekipa Erika Ten Haga pred poslednje kolo nema sudbinu u svojim rukama. Moraće da savlada Bajern na svom terenu i nada se da će Kopenhagen i Galatasaraj odigrati nerešeno u Danskoj. Svaki drugi ishod znači i eliminaciju Crvenih đavola iz Lige šampiona.

LIGA ŠAMPIONA - 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA B

Sevilja - PSV 2:3 (1:0)

/Ramos 24, En Nesiri 47 - Sajbari 68, Gudelj 81ag, Pepi 90+2/

Arsenal - Lens 6:0 (5:0)

/Haverc 13, Žezus 21, Saka 23, Martineli 27, Edegor 45+1, Žoržinjo 86pen/


GRUPA A

Galatasaraj - Mančester Junajted 3:3 (1:2)

/Ziješ 29, 62, Akturkoglu 71 - Garnaćo 12, Fernandeš 18, Mektomini 55/

Bajern - Kopenhagen 0:0



tagovi

ArsenalLansLiga šampionaKopenhagenBajern Minhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara