Đerar Pike (© AFP)
Đerar Pike (© AFP)

Pike je izdao drugove: Pristao da mu se plata sreže na pola samo da ostane u Barsi do 37. godine

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.10.20. | 12:15

Zanimljive stavke iz novog ugovora iskusnog štopera

Ni pet lopti u mreži Ferencvaroša, ni El Klasiko pred vratima ne mogu tek tako da skrenu pažnju medija na iznenadni „izliv ljubavi“ četvorice fudbalera i rukovodstva Barselone. Vest da su golman Mark Andre ter Štegen, štoperi Klemon Lengle i Đerar Pike i vezista Frenki de Jong potpisali nove ugovore snažno je odjeknula, jer se desila iznenada, bez prethodnih nagoveštaja.

Mistiku pojačava utisak iz Madrida da je najveće iznenađenje što je Đerar Pike pristao da obnovi saradnju sa klubom iako je, navodno, sa predsednikom Đozepom Marijom Bartomeuom bio na ratnoj nozi. Čak je i lobirao u svlačionici da se potpiše pismo kojim igrači odbijaju predlog rukovodilaca za kresanjem plate. Podržali su ga Lionel Mesi i još neki igrači, a taman kad se činilo da kadar neće popustiti pred zahtevom s vrha, desio se obrt.

Izabrane vesti

Krenuo je Bartomeu u kontru, počeo da lobira sa svoje strane, direktno zoveo igrače i nudio im produžetak saradnje. Na duge staze, ali tako da u početnoj sezoni pristanu na finansijsku žrtvu, jer je Barselonina kasa žesotko pogođena posledicama pandemije virusa korona. I tako je došao do De Jonga, Ter Štegena i Lengela, što i nije bilo toliko teško, jer je golmanu svakako isticao ugovor za dve sezone, dok su i preostala dvojica, ipak, pridošlice i ne osećaju Barselonu kao svoj klub.

Sa Pikeom je situacija bila kompleksnija. Već ima 33 godine, u silaznoj je putanji, teško da na nekom drugom mestu može da osigura primanja kao na Nou Kampu i to je bio razlog što je Bartomeu procenio da je bolje imati ga uz sebe, nego kao neprijatelja koji će da podriva klub iznutra. Otuda je na sto stavio ugovor na četiri godine, što znači da bi Predsednik, kako ga saigrčai zovu, ostao u Barsi do 37 godine. Maltene bi završio karijeru. Pike je pristao i izazvao bes okoline.

Ostatak svlačionice ovaj potez smatra izdajom. Nikome nije jasno kako se Đerar Pike od čoveka koji je podržavao Mesija u borbi sa čelnicima i išao od igrača do igrača insistirajući da potpišu pismo kojim se odbija predlog o redukovanjim primanjima preobrazio u fudbalera spremnog da se među prvima uhvati za penkalo i potpiše novi četvorogodišnji ugovor. Lični interes ispred timskog, šta li?

Pritom, katalonski Sport otkriva da je Pike u prvoj sezoni pristao da mu se plata sreže na pola. Umesto 20.000.000 evra, koliko bi Barselonu koštao bruto do kraja ove sezone, spustio bi se na „samo“ 10.000.000 evra. Od čega, kad se odbiju doprinosi, njemu ostalo oko 5.000.000. evra. Reklo bi se, malo. No, plan je da mu ono što ne zaradi u takmičarskoj 2020/21, Barsa vrati u naredne tri sezone, kad se tržište normalizuje.

U ugovoru su i određene klauzule. Predviđeno je da obe strane imaju pravo da prekinu saradnju. Barselona može da ga otpusti bez obrazloženja ako u sezonama 2021/22 i 2022/23 Pike ne odigra makar 35 odsto utakmica. Isto tako, Đerar sve vreme trajanja ugovora ima pravo da napusti Nou Kamp ukoliko bude smatrao da je tako najbolje. Pri čemu može besplatno da ode u MLS, dok bi neki evropski klub morao da plati obeštećenje.

Inače, De Jong, Lengle i Ter Štegen pristali su, prema informacijama katalonskog Sporta, da ima plate budu umanjene za po 30 odsto.


tagovi

Đerar Pike

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara