Đerar Pike (©Reuters)
Đerar Pike (©Reuters)

Pike: Kada Barsa osvaja - to se pamti, Realova poslednja evro titula je čudo, a niko je se ne seća

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.11.23. | 15:25

"Nisu bili superiorni, za njih je to bio samo još jedan trofej u nizu", ističe bivši štoper Katalonaca i španske reprezentacije

Tačno je godinu dana kako je Đerar Pike poslednji put bio u protokolu Barselone za neku takmičarsku utakmicu. Bilo je to gostovanje u Pamploni, kada je nezadovoljan odlukama sudija burno reagovao u pauzi između dva poluvremena duela sa Osasunom i dobio isključenje. Bio je to kraj sezone za njega i kraj jedne izuzetno trofejne karijere, započete u Mančester Junajtedu, pa preko kratkog izleta u Saragosu nastavljene i dovršene u Barseloni.

Na godišnjicu svog povlačenja sa fudbalskog terena, ali ne i iz fudbala, Pike je dao intervju za Radio Katalunja. Pričao je o projektu kojim se trenutno bavi, a to je Kraljevska liga u fudbalu sedam na sedam koja se održava širom sveta, ali i o aktuelnostima u svom bivšem klubu, kao i najvećem rivalu Real Madridu.

Izabrane vesti

Osvrnuo se Pike i na trenutni hit Primere, prvoplasiranu Đironu.

"Đirona brutalno dobija Lesterovo lice. Komplikovano je, ali tako su govorili i za Lisice, pa su osvojile Premijer ligu. Đirona je projekat kojem se treba diviti", smatra nekadašnji štoper.

Što se tiče Barselone, iako kaže da sa Ćavijem nije razgovarao od odlaska iz kluba - osim kada je dobio poziv da dođe na proslavu titule - Pike kaže da veruje u trenerske sposobnosti bivšeg kapitena.

"Morate biti strpljivi. Ćavi poznaje klub i doktorirao je Barselonin stil igre. Ne vidim ko bi bolje od njega mogao da vodi ekipu. Dokle god postoje rešenja, morate biti strpljivi jer Ćavi poznaje klub bolje od bilo koga. Došao je u Barselonu još kao dete. Nervoza i kritike čim malo ne ide sve po planu su svakodnevnica ovog kluba, ali sada je situacija dobra, a to je ono što želimo. Svi koji su u klubu znaju da ne postoji drugačiji način da se nešto popravi osim da se odigra bolje. U Madridu bi bili oduševljeni sa 1:0 na Anoeti u 92. minutu, ali kod nas se na gol u nadoknadi ne gleda tako, već se ističe da igra nije bila dobra. A to stvara dodatni pritisak igračima i treneru", skreće pažnju Pike na tesnu pobedu protiv Real Sosijedada u gostima.

Govoreći o najvećem rivalu Pike se izražava pohvalno, ali i ističe različite pristupe fudbalu dva velikana.

"Kod njih je uvek isti princip. Idu polaku, postepeno napreduju iz utakmice u utakmicu i na kraju se bore za trofeje na svim frontovima. To je tim koji ne ubrzava naglo, a uvek je tu u završnici i bori se za osvajanje Lige šampiona. Osvojili su više od bilo koga u Evropi, ali naš način razmišljanja je drugačiji. Barselona kada osvaja - to se pamti. Pepova Barselona je ostala upamćena kao najbolji fudbalski tim u novijoj istoriji, dok je Realova poslednja titula bila čudo, a niko je se ne seća. Nisu bili superiorni, za njih je to bio samo još jedan trofej u nizu".

Za kraj, neizbežna tema su fantastične igre Džuda Belingema od prvog dana sezone.

"On je sjajan igrač, ima sve, veoma je kompletan", zaključio je Pike o novoj zvezdi Real Madrida.


tagovi

Real MadridBarselonaĐerar Pike

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara