Mihailo Ristić u prodoru (©Starsport)
Mihailo Ristić u prodoru (©Starsport)

Piksi na njih računa u budućnosti – devetorica koji su otpali sa spiska

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.11.22. | 18:34

Poslednju seču nisu prošli Ristić, Joveljić, Terzić...

Iako su postojale naznake da će Dragan Stojković u ponedeljak obelodaniti koga vodi u Katar na Svetsko prvenstvo, presekao je selektor Srbije ranije. Prekratio je muke naciji, odlučio je da reprezentativce ne drži pod tenzijom do poslednjeg časa.

Dragan Stojković odabrao je najbolje šta ima, oslanjaće se na okosnicu koju je odavno oformio. Od eksperimentisanja je odustao, prostor za polemike i nezadovoljstvo sveo na minimum. Srbija će bez trzavica započeti finalne pripreme za Mundijal, a poslednja seča odnela je devetoricu imena.

Izabrane vesti

Spiskovi koji su selektori svih učesnika Svetskog prvenstva bili u obavezi da dostave maksimalno su mogli da broje 55 imena. Selektor Srbije nije išao do krajnjih granica, odabrao je – donju. Umesto rastegnute liste igrača Piksijev širi spisak imao ih je 35. Otpali su: Erhan Mašović, Matija Nastasić, Aleksa Terzić, Mihailo Ristić, Dejan Joveljić, Đorđe Jovanović, Stefan Mitrović i golmani Mile Svilar i Marko Ilić.

Za devetorku mesta u avionu Er Srbije koji leti za Katar nije bilo, međutim, na njih se ozbiljno računa u budućnosti. I zajedno sa 26 igrača koji su dobili pozive činiće grupaciju koja će i u predstojećim kvalifikacionim ciklusima za evropska i planetarna prvenstva poneti najveće breme.

Opredelio se Dragan Stojković ovoga puta za proverene snage, najjače adute, igrače koji igraju redovno u klubovima. Ali, i savršen sklad unutar tima što se tiče broja opcija u svakoj liniji. Nije poput selektora Švajcarske, rivala Srbije u grupi, odlučio da povede više od tri golmana. Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković i Marko Dmitrović su od Piksijevog dolaska bili najčešći izbor među stativama, pa otuda ne čudi što su dobili prednost u odnosu na Mileta Svilara i Marka Ilića, koji su do sada upisali jedan nastup za Srbiju.

Nikakva dilema nije postojala oko toga hoće li se Strahinja Pavlović, Miloš Veljković, Nikola Milenković, kao i Stefan Mitrović, naći na spisku. Ali, jeste ko će se naći uz njih u avionu od defanzivaca. Dao je selektor Srbije prednost Strahinji Erakoviću i Srđanu Babiću u odnosu na Matiju Nastasića – ove sezone sakupio manje od 400 minuta u klubu – i Erhana Mašovića.

Kratki su za poziv ostali i Aleksa Terzić i Mihailo Ristić, prednost je dobio Filip Mladenović. U fenomenalnoj je golgeterskoj formi levi spoljni, rešetao je u Poljskoj i biće zamena neprikosnovenom Filipu Kostiću. A, Aleksu terzića i Mihaila Ristića je od Katara odaljilo i to što je Dragan Stojković koristio Nemanju Radonjića po oba boka. Mesta u vezi nije bilo ni za Zvezdinog ofanzivca Stefana Mitrovića. Nedavno je upisao debitantski nastup, ali će na odlazak na veliko takmičenje, ipak, malo pričekati. 

Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović su izbor selektora Srbije za napad, nije želeo da pojačava konkurenciju i „tanji“ vezni red ili odbranu, pa su od špiceva sa šireg spiska otpali Dejan Joveljić, igrač godine Los Anđeles Galaksija, i Đorđe Jovanović.

Devetorka ovoga puta nije prošla poslednje rezove, ali većina je, sa izuzetkom Matije Nastasića, nedavno otškrinula vrata reprezentacije. Svi su osim štopera Maljorke na jednocifrenom broju nastupa za Srbiju i vreme radi za njih. A, Dragan Stojković Piksi im je stavio do znanja da i te kako računa na njih.



tagovi

Marko IlićMile SvilarStefan MitrovićĐorđe JovanovićDejan JoveljićMihailo RistićAleksa TerzićMatija NastasićErhan Mašovićfudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara