Dijego Armando Maradona u finalu Mundijala 1990. (©Reuters)
Dijego Armando Maradona u finalu Mundijala 1990. (©Reuters)

Piksi Stojković: Još čuvam Maradonin dres iz Firence

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.11.20. | 08:48

“Veliki gubitak za fudbalski svet... Mogu misliti kakva će žal u Napulju biti“, kaže legendarni srpski fudbaler za MOZZART Sport

Majstora ima s vremena na vreme. Ali Dijego Armando Maradona bio je jedan jedini. Priznaje to i Dragan Stojković, najveći fudbalski as koga je srpski fudbal imao u poslednjih pola veka. Retki su ljudi kojima se takav as divio, međutim, legendarni Piksi ne krije: Maradona je bio inspiracija svima, pa i našem najvećem fudbalskom umetniku.

Izabrane vesti

Otišao je jedan od najvećih igrača na planeti. Mađioničar u kopačkama. Fizički nije više sa nama, međutim, njegovo delo, njegove igre će ostati zauvek upamćene“, kaže Stojković na početku razgovora za MOZZART Sport.

On može da priča kakav je Maradona bio iz blizine, jer dva puta je delio igralište s Dijegom.

Imao sam tu privilegiju i čast da dva puta budem sa njim na terenu. Jednom zajedno, 1987. na Vembliju u Londonu kada smo igrali za repreznetaciju sveta protiv Engleske, neki veliki jubilej je bio, mislim 100 godina od osnivanja lige ili tako nešto. A drugi put 1990. u Firenci na SP, Argentina – Jugoslavija u četvrtfinalu Svetskog prvenstva“.

Svi znamo kako se ta utakmica završila, a kako je izgledalo igrati protiv Maradone?

To su velike impresije. Ja sam bio jako motivisan. On mi je bio velika inspiracija. Igrati protiv Argentine, aktuelnog svetskog šampiona, pa još sa Maradonom, gde ćete više od toga? Spremao sam se za tu utakmicu. Govorio sam sebi: ’Hajde sad da vidimo gde si, da vidimo znaš li i ti da igraš malo taj fudbal?’ Sećam se još pre no što je utakmica počela, pratio sam ga šta radi na zagrevanju. Impresivno je bilo i gledati ga. Zagrevao se sa otvorenim kopačkama. Pertle su mu bile odvezane, toga se sećam. Posle kad je krenula utakmica, veliki je to pritisak bio, ipak igraš protiv Argentine, onaj sudija, mislim da je Švajcarac bio, bezveze je isključio Refika Šabanadžovića. Neverovatno kako nismo tu utakmicu dobili, sa desetoricom smo bili bolji“.

Da se vratimo ipak na temu, Maradona, i još jedan detalj koji govori dosta o njegovoj veličini...

Možda će glupo da zvuči, ali... Šutirali smo penale. Ja sam u prvoj seriji promašio. Bilo mi je jako teško. Bio sam siguran 100 odsto da ću postići gol. Fintirao sam Gojkočeu. Kako je ta lopta otišla gore, još mi nije jasno. Ali posle mene šutira Maradona i – brani Tomislav Ivković. Iskreno, negde mi je bilo malo lakše posle, kad i takav majstor promaši... Sećam se da me je tešio posle utakmice, zagrlio me, delio neke komplimente u stilu: ’Nemoj da si tužan, gledao sam te danas, veliki si igrač’. Promenili smo dresove. I dan-danas ga čuvam i mnogo mi znači“, otkriva nam Stojković.

Svestan je i on: takav se više neće roditi.

Dijego je bio autentičan. Neponovljiv. Neko ko se jednom rodi. Ne postoje dva ista igrača, a on je zaista imao tu harizmu, taj božji dar što se tiče talenta. Plenio je jednostavno. Ne postoji čovek koji ga nije obožavao, ceo svet mu se divio. Ako si i preko puta morao si da poštuješ to što radi, jer je sve radio perfektno, a pride na jedan specifičan način. Zaista je bio fudbalsko čudo. Teško. Imao je i to prezime koje se pamti. Nizak onako, kovrdžav, tehnika... Savršena! Kažem, dar od Boga. Atraktivan do kosti. Neko će lepše da ga opiše od mene, ali zaista je bila privilegija bila igrati protiv njega u to vreme. Jer Maradona je obeležio tu eru“.

I za kraj, još jednom, emotivno... A znaš da je neko velik da se bojiš za gradove zbog njegove smrti.

Veliki gubitak za svetski fudbal kompletan, ali za njegovu Argentinu, za njegov Napulj... Mogu misliti kakva će to žal biti“, završio je Stojković javljanje za MOZZART Sport.


tagovi

Dragan Stojković PiksiDijego Armando MaradonaDijego Maradona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara