Dragan Stojković (©MN Press)
Dragan Stojković (©MN Press)

Piksi – vrhunski autoritet na klupi i fudbal na gol više

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.02.21. | 16:30

Ako je suditi po tome kako je igrao Guangdžou R&F, čeka nas spektakl

Najzad! Potrajao je izbor novog selektora fudbalske reprezentacije. Najavljeno je kada je raskinut ugovor sa Ljubišom Tumbakovićem da će sledeći strateg biti izabran do kraja godine, a onda se sve pretvorilo u stihove poznate pesme „u oktobru biće u novembru, u novembru biće u decembru“...

Posle dobrih dva meseca čekanja, napokon je sve gotovo, Dragan Stojković Piksi biće novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Obe strane su potvrdile imenovanje, a zvanična promocija se očekuje sledeće nedelje.

Izabrane vesti

Rekli bismo da je izbor napravljen u „pet do 12“. Jer, reprezentaciju Srbije deli mesec dana do početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje je prioritet svih prioriteta, naročito nakon neuspeha u evro kvalifikacijama.

Ono što je dobro, Stojković neće doći nespreman na prvo okupljanje reprezentacije. Iako je vladala neizvesnost u poslednjih mesec dana oko njegovog imenovanja, on se predano spremao da ako se sve kockice slože, bude naoružan maksimalnim poznavanjem svih igrača, isprobanih formacija, odigranih utakmica. Češljao je Piksi prethodnih dana spiskove pozivanih igrača, gledao utakmie Srbije, čak i Republike Irske, koja će mu biti premijerni meč na klupi Orlova.

Šta će Stojković doneti reprezentaciji Srbije? Pre svega apsolutni autoritet, jer je jedan od najvećih i najvoljenijih igrača koje je ova zemlja ikada imala. I što je najbitnije, a nije takav slučaj kod mnogih: gotovo je nemoguće setiti se njegove utakmice u dresu Jugoslavije koju je odigrao loše. Ili bar lošije od drugih na terenu. Uvek je Piksi bio na vrhuncu zadatka i uvek sa „dvesta odsto“ kada je nosio plavi dres. To je minimum koji će tražiti od svojih pulena u trci ka Kataru.

Donosi nekadašnja „desetka“ Juge i ogromno samopouzdanje u tabor reprezentacije.

Znam da bih nas odveo u Katar. Znam, jer verujem u to i izvukao bih iz igrača maksimum maksimuma. Ne mogu da neki igrači u utakmici koja je najbitnija, budu najgori. To se u poluvremenu reši“, pričao je Stojković nakon poraza Srbije od Škotske, kada je počeo da se (ponovo) pominje kao kandidat za narednog selektora.

Pošteno je priznati da Stojkovića u Srbiji savršeno poznajemo kao nekadašnjeg velikog fudbalera, znamo ga i kao bivšeg predsednika Fudbalskog saveza, pa Crvene zvezde, a najmanje kao – trenera. Ceo dosadašnji deo karijere kao timskog stratega gradio je u Japanu i Kini, ne tako blizu očiju domaće publike.

Ali, ako je suditi po rezultatima i igrama njegovog poslednjeg kluba Guandžou R&F-a, Srbija će igrati totalni fudbal na gol više. Po svaku cenu. Guangdžou je u dve finalne godine kada ga je vodio Piksi bio tim na čijim je mečevima padalo ubedljivo najviše golova u Kini. Rezultati 3:2, 4:3, bili su najnormalnija stvar za ovaj sastav, a neverovatni preokreti, za i protiv, znak raspoznavanja.

Ako je suditi po tome, navijače srpske reprezentacije čekaju uzbudljive utakmice, totalna ofanziva, vatrometi golova i juriš ka mreži rivala od prve sekunde.

Piksijeva loša sreća je što će već na startu, u martu, igrati ključne utakmice za plasman na mundijal. Bez pripreme, bez testova, ispitivanja sopstvenih snaga. Srbiji 24. marta u goste dolazi Republika Irska, 27. marta stiže Portugalija, a 30. marta igraće sa Azerbejdžanom u Bakuu. Početak kakav čovek nikom ne bi poželeo. Ali, što bi rekao Njegoš – težak vijenac, al’ je voće slatko...


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara