Pitanje karaktera, a ne kvaliteta: Svi u napad

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.03.21. | 09:15

Dosta je čašćavanja rivala golom ili dva prednosti, bačenim celim poluvremenom

Srbija je bolja reprezentacija od Azerbejdžana. Bila je to i pre ovog buđenja pod dirigentskom palicom Dragana Stojkovića. Zato sa te strane gledano ne bi trebalo da joj izmaknu tri boda večeras u Bakuu (18.00).

Pogotovo danas ta razlika u kvalitetu izgleda poveliko, jer je Srbija u naletu, igra dobar fudbal, odavno nije imala veće samopouzdanje i samopoštovanje. Iako nema publike na tribinama, dobro raspoloženje u javnosti se oseća, daje vetar u krila Orlovima. Dok Azerbejdžan na šest takmičarskih utakmica nije postigao ni gol. Za dve i po godine ima samo pobede nad Farskim Ostrvima i Kiprom u Ligi nacija.

Izabrane vesti

Zato meč večeras nije pitanje kvaliteta za Srbiju. Ovo je pitanje karaktera. Pitanje za selektora i igrače da ne dođe u Bakuu do opuštanja, našeg “lako ćemo“, da prospu sve što su uradili u prethodna dva meča. Takvih kikseva je bilo pregršt u istoriji našeg fudbala. Dešavala su se klizanja tamo i kada ih niko nije očekivao.

Ova generacija srpskih fudbalera je ne tako davno doživela već jedno bolno iskustvo kada nije uspela da dobije meč koji su maltene svi već unapred označili dobijenim. Najviše zbog toga sad verujemo da ta nezalečena rana dovoljno peče da se Orlovi neće ponovo opeći. Kao neki uslovni refleks. Da se ne ide ponovo tom stazom na kojoj vreba opasnost.

I igrači i pogotovo selektor uveravaju da ne postoji mogućnost opuštanja, ne shvatanja protivnika ozbiljno, nekog potcenjivanja, igranja ispod mogućnosti. Tri boda iz Bakua su kolosalna. Ostaviće Srbiju najmanje na drugom mestu u grupi sve do septembra, dovešće je maltene već do predvorja baraža, a i ostaviti nadu da gori da se možda može i do prvog. Ko zna. Daleko je kraj kvalifikacija. Videli smo i u subotu uveče na Marakani da ništa nije nemoguće, da je lopta varljiva igračka.

20.45: (14,0) Luksemburg (6,75) Portugalija (1,20)

Do jeseni bi trebalo i navijači da se vrate na stadione. Prvi takmičarski meč biće u Beogradu protiv Luksemburga (4. septembar). Sa sedam bodova na tabeli i ponovo podignutim dobrim raspoloženjem među navijačima, biće i tribine Marakane punije nego u prethodne tri godine. Nije ni to zanemarljiv dobitak. Selektor Stojković je žalio što nije bilo gledalaca i u prethodne dve utakmice, da vide kako igra njegova, nova Srbija.

Kako god da Srbija istrči večeras na teren: sa trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji, sa Sergejem u centrali ili iza špiceva, sa Tadićem u timu ili bez njega, sa Mitrovićem ili Jovićem u špicu – bolja je od Azerbejdžana. Toliko bolja da su tri boda realnost. Samo da se nagazi gas od starta kao u drugim poluvremenima protiv Irske i Portugalije. Dosta su Orlovi čašćavali rivale golom ili dva prednosti, bačenim celim poluvremenom.

Nije se Stojković pomerio sa crte evropskom prvaku, pa neće ni Azerbejdžanu. Samo da se period valjane igre rastegne sa 45 na bar još 15-20 minuta, zasad. U napad, od prvog minuta. Pa sa tri boda da se euforija razgori i greje do jeseni.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, GRUPNA FAZA - 3. KOLO

Utorak

GRUPA A

18.00: (9,00) Azerbejdžan (4,40) Srbija (1,40)

20.45: (14,0) Luksemburg (6,75) Portugalija (1,20)




tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022Kvalifikacije za SP 2022.FSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara