Đani Infantino (©Reuters)
Đani Infantino (©Reuters)

Planovi Đanija Infantina: Treba nam mnogo više fudbala! Možda i “seleri kep” i transparentniji transferi

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.03.23. | 14:49

Prvi čovek Fife o predstojećim planovima

Bio je simpatičan dok je izvlačio kuglice u Uefi, izgubio na ugledu kada je počeo da zdušno brani Katar kao domaćina Mundijala, a delom i zato što uporno insistira na još većem broju utakmica u ionako zatrpanom kalendaru. Međutim, novi/stari predsednik Fife ne namerava da odustane u svom ratu sa Uefom oko finansijskog kolača i najavljuje: još fudbala!

Nakon što je dobio i drugi mandate u fotelji – protivkandidata nije ni bilo – Infantino je istakao da je ponosan na proširenje Mundijala na 48 reprezentacija i novo Svetsko klupsko prvenstvo sa čak 32 učesnika. Ne osvrće se na kritike sindikata fudbalera, pa i španske la Lige, koji se žale na preveliki broj mečeva.

Izabrane vesti

Kada čujem da ima previše fudbala… Da, možda na nekim mestima, ali ne svuda”, odgovorio je Infantino.

U stvari, u većini delova sveta fudbal se ne igra dovoljno. Potrebno nam je mnogo više, a ne manje takmičenja. Želimo da se fudbal razvija širom sveta. Razmišljamo o organizaciji Svetskog klupskog rpvenstva za žene i Fifine Svetske serije u martu, na svake dve godine, kada su ekipe slobodne od kvalifikacija”, dodao je, zaboravljajući naravno da se ekipe tada baš i nisu slobodne, nego igraju Uefinu Ligu nacija, takođe često kritikovanu.

Infantino je takođe najavio da će se razgovarati o potencijalnom uvođenju “seleri kepa”, odnosno ograničenja budžeta koji bi klubovi mogli da troše na plate igrača, po uzoru na sistem u američko sportu.

Moramo da unapredimo naša pravila i Fifin status. Nastavićemo da razvijamo našu vladavinu dobrih principa. Pazićemo na sistem transfera, možda razgovarati o unapređenju transparentnosti kada su u pitanju obeštećenja i plate za igrače. Možda će biti neophodno uvesti ograničenje, moramo da počnemo da mislimo o načinima na koji bismo to mogli da izvedemo. Razgovaraćemo sa svim akterima i videćemo šta možemo da uradimo”.

Da li će nešto i uraditi tek ćemo videti, jer Infantino je ranije pokušao da skrati period između dva Mundijala na dve godine, ali je odustao posle kritika nacionalnih saveza, liga i samih igrača. Ali, mnogo toga mu je i prošlo. Veći Mundijal recimo, što nam se nikako ne dopada, dok bismo o “seleri kepu” mogli da pričamo. Tu već nemamo jasan stav.



tagovi

Đani InfantinoSeleri kepFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara