Goran Plavi Stevanović(©MN Press)
Goran Plavi Stevanović(©MN Press)

Plavi Stevanović: Spasli smo Srbiju da ne padne u četvrti šešir, uradili smo briljantan posao

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.04.23. | 13:07

„Bili smo na dobrom putu da napravimo rezultat u predstojećim kvalifikacijama“, kaže selektor mlade reprezentacije

Sprema se prekid saradnje sa selektorom mlade reprezentacije Goranom Stevanovićem, kome u junu ističe ugovor, a Stevanoviću nije jasno zbog čega se toliko žuri.

Izabrane vesti

Iznenađen sam ovim što se dešava, ne znam čemu sve to, jer meni ugovor ističe u junu. Spremao sam se sa saradnicima za septembarski start kvalifikacija, mnogo toga dobrog smo uradili u prethodnom periodu zarad kvalitetnog starta trke, pa me je sve što se sada dešava poprilično iznenadilo. Ali me je i navelo da kažem šta smo zatekli kada smo preuzeli U21 selekciju i do čega smo našim radom došli“, priča Stevanović za Mozzart Sport.

U trenutku kada je nekadašnji as Partizana preuzeo Orliće, malo ko bi se usudio na takav potez: kvalifikacije su već bile upropašćene, a Srbija se nalazila na pretposlednjem mestu u grupi.

„Kada smo došli na Piksijev i Dikin poziv, situacija koju smo zatekli je bila katastrofalna. Reprezentacija je bila peta na tabeli, svi su bili ispred nas: Makedonija, Jermenija, a o Ukrajini i Francuskoj da ne pričamo. Pretila je ozbiljna opasnost da padnemo u četvrti šešir za naredne kvalifikacije, a to znači dva mnogo jaka rivala u grupi i ozbiljno težak posao da bi se došlo do EP. Vratili smo se na treće mesto, čekali da li će Ukrajina da otkaže da bismo uskočili u baraž. U principu, završili smo posao, za jedan bod nije se otišlo u četvrti šešir, spasli smo ekipu toga. U kratkom periodu, u kojem nismo imali mnogo vremena za rad, morali smo da se upoznajemo sa igračima, da uvodimo nove i sve kada se sabere, smatram da smo uradili briljantan posao“.

Otkrio je Stevanović sa kakvim se još problemima susretao.

„Moram da navedem situaciju da Ivan Ilić nije hteo da dođe na okupljanja, bio je mnogo razočaran, nije video smisao da dalje igra u mladoj reprezentaciji. Pričali smo s njim Piksi i ja i evo gde je Ilić danas. To samo govori kakve smo probleme morali da rešavamo u kratkom periodu. Kasnije su Ilić i Eraković išli na Mundijal, što je takođe neka vrsta satisfakcije za nas“.

Period između dva kvalifikaciona ciklusa Stevanović i njegovi saradnici su pretvorili u pravo sito kvaliteta za mlade srpske igrače.

Nastupio je posle toga period gde smo zaključili da nije prioritet mlada reprezentacija, jer imamo period od skoro godinu dana da probamo igrače, da tražimo neka rešenja za septembar 2023. Prioritet su bile druge reprezentacije, U19, U17, koje su igrale kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. I plan je bio da kada ponovo dođe vreme za nas, pred start kvalifikacija, da skupimo najbolje što imamo iz svih tih selekcija i da napravimo ekipu koja će se boriti za plasman na EP. Takav je bio dogovor. Mi smo probali, dali smo šansu svim igračima, uključili smo i nauku, da izmerimo neke stvari, da ne bude samo ono naše „ima nešto“ od oka, nego da vidimo motorički, trkački, razne parametre koji su bitni u današnjem fudbalu, da probamo da radimo na način kao najjače reprezentacije. Mnogima smo dali šansu, recimo momcima iz Grafičara Mituljikiću, Stankoviću, Kneževiću, pa Mićiću iz Loznice... Nikad nismo vodili računa u tom periodu o rezultatu, da pobedimo pošto-poto, nego da igramo“.

A, upravo taj nedostatak rezultata na pripremnim utakmicama, ispostaviće se, mogao bi da košta Stevanovića posla.

„Šta znači rezultat u prijateljskim utakmicama? Evo daću vam jedan primer: jedna naša mlađa selekcija je igrala nedavno meč protiv reprezentacije iz regiona, koja ima uspehe na svim nivoima. Namerno ne bih da pričam ko su, da ne ispadne da nekog prozivam. I naši su pobedili 3:0, bili su prezadovoljni, presrećni. A, onda je selektor te protivničke selekcije rekao: „Nama je danas bio cilj samo da uvežbavamo reagovanje na druge lopte. Vi ste ih osvojili pet, a mi 25. Kada se za koju godinu sretnemo u seniorskom fudbalu, pobedićemo vas tri razlike“. To samo govori kako rade ozbiljne zemlje, koje gledaju u budućnost i rade za bolje sutra, a ne za trenutni rezultat u prijateljskim utakmicama“.

Poraz od selekcije Italije, koja je došla u Bačku Topolu sa dve godine starijom generacijom, najviše je zameren Stevanoviću.

„Došlo je do utakmice protiv Italije, koja je doputovala sa starijom generacijom, jer je bila neka zabuna u komunikaciji dva saveza. Zbog toga je čak bilo predloga da se odloži meč, ali nisam hteo, jer sam smatrao da je momcima potreban i jedan takav meč, da vidimo kako ćemo se snaći u takvim situacijama kada je protivnik bolji, jači, da vidimo kako ćemo da se branimo, kako da odgovorimo u tim okolnostima. Najlakše je bilo meni da ugovorimo prijateljski susret sa San Marinom, pobedimo tri-četiri razlike i onda da živimo u laži. Ne, nije sramota učiti od boljih. Igrali smo potom protiv SAD, jedne ozbiljne reprezentacije, koja studiozno radi i završili 0:0. Ceo naš program i cilj su bili da se odmerimo sa što jačim protivnicima, da igramo što jače utakmice, bez obzira na inferiornost u nekim parametrima, da probamo da se približimo načinom rada najboljima“.

Ističe Stevanović, sve što je urađeno u prethodnom periodu je bila dobra osnova za naredne kvalifikacije.

„Nijednog momenta nismo sastavili najjači tim, čekajući da se U19 reprezentacija kvalifikuje na Evropsko prvenstvo, ali nažalost nije uspela i to je ozbiljan neuspeh. Čekali smo njih, pa da sastavimo od septembra najjači sastav za start kvalifikacija. Siguran sam da smo bili na dobrom putu i da bi sve što smo radili dalo rezultat, bili smo veliki optimisti, imali jasnu sliku šta nam je potrebno, šta tačno možemo, nismo živeli u lažima. Ako od juna budem nekom potreban da pomognem tu sam“, poručuje Goran Stevanović.



tagovi

Goran Stevanovićmlada reprezentacija SrbijeFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara