Foto: Reuters
Foto: Reuters

Plejmejker za EURO - Sautgejtove slatke muke

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.03.21. | 10:19

Džek Griliš, Mejson Maunt, Fil Foden, Džejms Medison... Opcija ne manjka engleskom selektoru

Nešto više od tri meseca ostalo je do Evropskog prvenstva koje je trebalo da bude odigrano 2020. godine. Kako se kontinentalna smotra približava selektori uveliko planiraju spisak putnika, a kormilar engleskog državnog tima Geret Sautgejt biće na ozbiljnim mukama prilikom izbora plejmejkera. Slatkim.

U najuži opticaj će uzeti Džeka Griliša, Fila Fodena, Džejmsa Mediosna, Mejsona Maunta. Autsajdere predstavljaju preporođeni Džesi Lingard, Džejms Vord-Praus, Liverpulov duo Aleks Okslejd-Čejmberlen i Kurtis Džons, a tu je i Džud Belingem iz Borusije Dortmund.

Izabrane vesti

Da se okrenemo onima koji imaju realnu šansu za odlazak na EURO. Griliš je prva violina Aston Vile, ujedno i najzaslužniji što ne samo da će njegov tim izbeći borbu za opstanak, već i što će se boriti za visok plasman na kraju sezone. Impresivnih 12 asistencija i šest golova, ali i sijaset pasova pre završnog, sposobnost da se lopta zaključa, odnosno podiže i spušta tempo utakmice stvorili su od Vilinog ofanzivca realnu prvu opciju na poziciji organizatora igre Gordog Albiona. Debitovao je za A tim protiv Republike Irske u pobedi sa 3:0, namesti gol Džejdonu Sanču i odigrao utakmicu u kojoj se videlo da ima kapacitet vođe.

PREMIJER LIGA, 21.15: (6,75) KRISTAL PALAS (4,20) MANČESTER JUNAJTED (1,50)

Taj kapacitet je isto ono što Mejson Maunt demonstrira čitave sezone u Čelsiju. Dok je ekipu predvodio Frenk Lampard, Maunt je bio jedinan konstanta, kada ju je preuzeo Tuhel, 22-godišnjak je nastavio kao i do tada. Čelsi napreduje ka Ligi šampiona, Maunt mu je na tom putu do sada kroz konkretan učinak pomogao sa po četiri gola i asistencije.

Kada je reč o Filu Fodenu, Sitijevo dete igra sezonu karijere. Ubitačniji je nego ikada sa 11 golova i šest asistencija na 33 nastupa u svim takmičenjima. Statistika bi verovatno bila i impresivnija da ga Pep Gvardiola često ne ostavlja na klupi, pa ga u poslednjoj trećini, ili četvrtini utakmice uvodi u igru. Igrom protiv Liverpula pokazao je da se ne plaši velikih utakmica (Siti slavio 4:1, Foden gol i asistencija), ali je prilikom prvog poziva Gereta Sutgejta pokazao da je možda još uvek nezreo za ozbiljniju ulogu. Incident sa saučesnikom Mejsonom Grinvudom udaljio je obojicu iz nacionalnog tima, ali je Foden za razliku od kolege iz Mančester Junajteda vraćen u reprezentaciju.

Tu je i Džejms Medison čija sezona u Lesteru nagoveštava da je materijal za A tim za koji je debitovao novembra 2019. godine protiv Crne Gore (7:0). Međutim Maders se zadržao na ta 34. minuta reprezentativnog fudbala. Trenutno je na osam golova i pet asistencija u Premijer ligi, a ono što bi trebalo da znate je da od 2018. godine otkako je debitovao u Premijer ligi, nijedan fudbaler engleske elite nije postigao više golova van kaznenog prostora od njega, čak 11.

Naravno da konačni mozaik Gereta Sautgejta može da uključi nekolicinu pomenutih fudbalera, a ostrvski mediji se pitaju ima li šanse da Dele Ali oživi reprezentativnu karijeru odlaskom na EURO. To će zavisti isključivo od toga koliko će mu Žoze Murinjo šansi pružiti do kraja sezone. Ali za sada je malo verovatno. Džejms Vord-Prauz je imao odličan početak sezone, ali se poslednjih meseci utopio u sivilo Sautemptona, dok Džesi Lingard na pozajmici u Vest Hemu igra kao preporođen.

Sautgejtu opcija ne manjka, a i Englezi vole da kažu “Što više, to bolje.“


tagovi

Džek GrilišMejson MauntFil FodenDžejms MedisonGaret Sautgejtreprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara