Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobeda vere nad strahom i momenti fudbalske briljantnosti (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.04.21. | 11:49

Jirgen Klinsman hvali Makedonce koji su ozbiljno promovisali sopstveni imidž na fudbalskoj mapi Evrope i Sveta

Evropa, pardon Svet priča o podvigu jedne srčane Makedonije. To što Nemačka ne nosi ruho Svetskog šampiona kao 2014. godine, što nema Filipa Lama, Bastijana Švajnštajgera, Lukasa Podolskog... Trenutno ni Tomasa Milera, Matsa Humelsa, nikako ne umanjuje jednu od najvećih pobeda u istoriji Crvenih Lavova.

Kada jedan Alesandro del Pjero priča o utakmici u kojoj nisu učestvovali Italijani, kada poraz nacionalnog tima analizira nekadašnji selektor Pancera Jirgen Klinsman naslućuje se da se dogodilo nešto veliko. Kada čujete jednog meksičkog komentatora koji pada u trans posle gola Elifa Elmasa, nema dileme. Makedonija je ozbiljno doprinela promociji sopstvenog imidža na fudbalskoj mapi sveta.

Izabrane vesti

Činjenica, nemaju Makedonci takav spektar fudbalera kao recimo Englezi, Francuzi, Španci, ali Igor Angelovski posle sinoćne bitke kod Duizburga, ne planira da osvežava, odnosno menja svoji armiju za Evropsko prvenstvo. Selektor je prepoznao svoje Spartance i slepo im veruje, kao što oni veruju njemu. Ipak su u četiri meseca simbiozom i timskom kohezijom pisali najlepša poglavlja makedonskog fudbala – od plasmana na Euro do skalpa selekciji koja u mundijalskim kvalifikacijama nije izgubila 20 godina!

Učinili su da jedan Ilkaj Gundogan, koji igra sezonu života i hita ka tituli prvaka Engleske sa Mančester Sitijem ostane bez logičnog objašnjenja.

“Svima nam je jasno da ne bismo smeli da gubimo mečeve na ovakav način. Primljeni golovi, naše reakcije u tim situacijama bile su očajne... Da ostavite rivala samog na pet metara od gola... Makedonija se dva puta našla u našem šesnaestercu i mi smo im olakšali posao. Ovo je daleko od onoga što smo očekivali“, rekao je vezista Nemačke.

(3,30) Al Vab (1,70) Al Markija (1,90)

Dok je akcentovao greške svog tima, Gundogan nije našao za shodno da nekim komplimentom uveliča trijumf Makedonaca, ali jedan znatno iskusniji Nemac, onaj uz kojeg stoji prefiks legendarni, znao je da istakne makedonsko majstorstvo.

“Ne znam kako smo izgubili. Bio je ovo neočekivan poraz. Imali smo prilike na startu za brzo vođstvo, ali kako ih nismo realizovali, stigla je kazna. Dali smo gol iz penala, ali treba biti pošten i reći da je trebalo da bude dosuđen jedan za Makedoniju. Ovo je veliki šok za Nemačku, ali Makedonci su zaslužili pobedu zbog drskosti i pristupa utakmici. Na momente su demonstrirali fudbalsku briljantnost i ona ih je odvela do pobede, hvali Makedonce Jirgen Klinsman.

Upravo je Klinsman vodio Nemačku 2006. godine kada im je Alesandro del Pjero posle gola Fabija Grosa potpuno zapečatio sudbinu u polufinalnom susretu u njihovom domu. Legendu italijanskog fudbala senzacija Makedonaca nije toliko iznenadila.

“Ovakve stvari se događaju u fudbalu, to nije čudno. Kada izgubite momentum na terenu, dođe do opuštanja, a pritom nema publike da vas podigne, otvara se prostor za iznenađenje. To se večeras dogodilo”, objašnjava Del Pjero.

Niko ne može da tvrdi da se Nemci nisu opuštali u prethodne dve decenije i 30 i kusur utakmica u mundijalskim kvalifikacijama. Ali i tako relaksirani, sejali su strah po Evropi, a Norveškoj, Češkoj, Švedskoj, Rusiji, Austriji, Ukrajini grč u nogama i glavi ne bi dozvoljavao da zaustave fudbalskog tiranina. Čak 13 puta u tom periodu pakovao je Manšaft rivalima četiri ili više lopti u mrežu.

(Reuters)(Reuters)

Ali Makedonci su se oslobodili straha, onog koji vas koči čime god da se bavite. Osetili su slabosti Pancer divizije, a ko drugi nego Goran Pandev koji je pre utakmice naterao saigrače da poveruju. Pa još jednom u smiraj prvog poluvremena. A verovatno i treći put, kada je Gundogan izjednačio. Da nije bilo tog konstantnog uveravanja da "Švabo" nije nepobediv, ne bi se makedonski pečalbari sa zastavama obreli ispred stadiona u Duizburgu, a Skoplje i čitava Makedonija pucali od ponosa.

I zato kada Igor Angelovski ponovo istakne da je ambicija na Euru da se prođe grupa u kojoj su još Holandija, Austrija i Ukrajina, retko ko će pomisliti da je nemoguće.


tagovi

fudbal MakedonijaMakedonijaGoran PandevJirgen Klinsman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara