Počela je trka i za Van de Beka! Realova alternativa, PSŽ već stavio 50.000.000 evra na sto

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.05.19. | 11:10

Pogba i Eriksen su bili prve želje, ali...

Ajaksove perle su hit evropskog fudbala! Najbogatiji evropski klubovi su rešeni da rasparčaju talentovanu generaciju holandskog kluba, a poslednji u nizu Kopljanika koji su zaludeli Evropu je vezista Doni Van den Bek.

Maldi Holanđanin je do ovog proleća bio u senci svojih „klasića“ De Jonga i De Lihta, ali i ostalih zvezda poput Tadića, Zijeha, Neresa... De Jonga je već kupila Barsa, De Liht se nalazi na korak od prelaska na Kamp Nou, Zijeh je želja Bajerna i Totenhema, Neres, Taljafiko, Tadić takođe imaju pozive sa svih strana... Dok je za pomenute vladala jagma među najboljim evropskim klubovima, Van de Bek se tek stidljivo pominjao kao želja klubova iz drugog ešalona evropskog fudbala poput Rome, Milana, Totenhema, Evertona...

Izabrane vesti

Međutim, Van de Bek je eksplodirao ovog proleća u Ligi šampiona. Nijednom Ajaksovom igraču nije skočila cena kao njemu. Na mečevima protiv Juventusa u Torinu i Totenhema u Londonu je bio najbolji pojedinac Ajaksa, postigao je bitne golove i pokazao da je materijal za velike klubove. Ima sjajan osećaj za prostor, fenomenalan pregled igre, pokriva sve pozicije u veznom redu, tehnički i taktički je briljantan, a ima i Ajaksov DNK pobednika. Hladnokrvnom završnicom protiv Juventusa i Totenhema je impresionirao.

Španska Marka danas piše da je i Real Madrid stavio Van de Beka na agendu i da je Holanđanin jedna od opcija Kraljevskog kluba za leto. Po kvalitetima, Van de Bek se uklapa u profil igrača za Real Madrid kojem je potrebno pojačanje u veznom redu. Realovi ljudi koji su ga snimali, imaju samo reči hvale i sa te strane ne postoji prepreka.

Međutim, da bi se transfer relaizovao, potrebno je da se poklope još neke kockice. Pre svega, da transfer aminuje Zinedin Zidan, a to se još nije desilo. Zidan želi Pola Pogbu kao kapitalca u veznom redu i insitira da Real učini sve što je u mogućnosti kako bi doveo Pogbu. Ipak, to nije laka operacija jer Junajted traži makar 120.000.000 evra za Francuza, a Pogba ima visoke zahteve što se tiče plate koja iznosi preko 17.000.000 evra godišnje i mogla bi da napravi problem u svlačionici Reala. Varanov slučaj je najbolji pokazatelj kako igrači reaguju kada osete da nisu plaćeni dovoljno u odnosu na neke druge u svlačionici.

Pogba ostaje Zidanova velika želja, ali i skupa opcija za Real. Kristijan Eriksen iz Totenhema je dugo važio za plan B, na leto ulazi u poslednju godinu ugovora i još nije prihvatio ponudu za produžetak. To znači da bi Totenhem morao da ga proda narednog leta, a pitanje je samo koliko novac bi tražio. Već duže vreme Real i Totenhem nisu baš u najboljim odnosima, Danijel Levi je zapamtio Florentinu Perezu na koji način mu je preoteo Bejla i Modrića, tako da bi tražio bezobrazno visoku cenu za Eriksena.

Tu u priču ulazi Van de Bek kao realnija opcija. Mlađi je, jeftiniji i ne bi bio pod tolikim pritiskom kao Pogba i Eriksen. Ipak, ni on nije dostupan baš za siću. Marka piše da mu je cena drastično skočila ove sezone., Letos je vredeo oko 25.000.000 evra, danas bi Real morao da iskšeira 60.000.000 evra ako ga želi.

Tu dolazimo do duge prepreka za transfer – Ajaks.

Holandski klub posle prodaje De Jonga i izvesnog odlaska De Lihta nema potrebu da prodaje ostale igrača jer je klupka kasa prepuna. Zato Ajaks može da postavlja uslove kakve želi i da traži čak i više od 60.000.000evra. De Jong je prodat za 76.000.000 evra plus bonuse, De Liht će otići za sličnu sumu, a Van de Bek je pokazao da ne vredi ništa manje. Ajaks bi ogromnom cenom mogao da otera potencijalne kupce i zadrži mladog Holanđanina kao jednog od ključnih igrača. Mada se već pominje da je Martin Edegard zamena za Van de Beka i to bi moglo da ubrza pregovore sa Realom iz kojeg Edegard treba da dođe na Johan Krojf Arenu. 

Realu bi planove mogao da pokvari PSŽ. Francuski klub je jedan od retkih iz vrha evropskog fudbala koji je Van de Beka želeo i pre ove prolećne eksplozije. Letos su se samo raspitivali i videli ga kao alternativu za neke želje koje na kraju nisu ostvarili poput Busketsa, Rakitića, Krosa, Vajgla, Milinković Savića i ostalih, pa su na kraju zakasnili. Ajaks nije želeo da ga proda u finišu prelaznog roka bez zamene. Zimus su bili spremni da ga kupe, ali Ajaks nije želeo da prodaje nikoga zbog plasmana u nokaut faztiu Lige šampiona i bio je u pravu. Tada je mogao da proda Van de Beka za oko 30.000.000 evra, sada može da zaradi duplo više.

Francuski Kanal plus piše da je PSŽ već stavio na sto ponudu tešku 50.000.000 evra za Van de Beka i da požuruje priču jer ne želi da izvisi kao u slučaju Frenkija de Jonga kada je imao dogovor sa Ajaksom i igračem dok Barsa nije uskočila i preotela mu veliko pojačanje ispred nosa. Dva kluba su u solidnim odnosima, a priču vodi direktor svetaca Maksvel koji je nekada igrao za Ajaks i u dobrim je odnosima sa Kopljanicima. 

Ajaks će biti na slatkim mukama da proda i trećeg holandskog bisera.

(FOTO: reuters)


tagovi

Doni van de Bek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara