Dorival Žunior (©Reuters)
Dorival Žunior (©Reuters)

Počelo novo poglavlje brazilske reprezentacije - cilj je finale Mundijala

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.03.24. | 19:48

Na prvom spisku selektora Dorivala debitanti Beraldo iz PSŽ-a i Đironin Savio

Neće po lepom pamtiti u Brazilu 2023. godinu. Samo tri pobede u devet mečeva dovele su reprezentaciju na poslednje od šest mesta koje iz južnoameričkih kvalifikacija vodi na Mundijal 2026. godine. Vremena da se stvari poprave, ipak, ima dovoljno, ali ne sa Karlom Ančelotijem na klupi, kao što su se mnogi nadali. Nakon optužbi za korupciju došlo je do promena u vrhu Fudbalskog saveza Brazila, a italijanski stručnjak se opredelio za novi ugovor sa Real Madridom.

Umesto Ančelotija angažovan je Dorival Žunior koji je 2022. sa Flamengom pokorio Južnu Ameriku osvojivši Kopa Libertadores. Iskusni strateg (61 godina) danas je objavio svoj prvi spisak, a povod su prijateljske utakmice sa Engleskom (23. marta u Londonu) i Španijom (26. marta u Madridu), koje će poslužiti za uigravanje ekipe pred Kopa Amerika narednog leta.

Izabrane vesti

Dorival i članovi njegovog stručnog štaba su tokom februara obilazili igrače koji nastupaju u Španiji, Engleskoj i Francuskoj. Globo piše da su gledali osam utakmica i posetili osam trening centara razgovarajući sa igračima, nakon čega je kompletiran spisak sa 26 imena. Na njemu su četvorica debitanata, od kojih se ističu Pari Sen Žermenov štoper Lukas Beraldo (20) i Đironin napadač Savio (19), u Brazilu poznat i kao Savinjo. Dvojica mladića već su dobro poznati evropskoj fudbalskoj javnosti, prvi po nastupima za PSŽ u čijem prvom timu se ustalio odmah po januarskom dolasku iz Sao Paula za 20.000.000 evra, a drugi po igrama za najprijatnije iznenađenje španske Primere i devet golova i sedam asistencija koje je sakupio ove sezone. Savio, inače, nastupa za Đironu na pozajmici iz Troe, koja ga je leta 2022. otkupila od Atletiko Mineira za 6.500.000 evra, a po završetku sezone se očekuje prodaja Mančester Sitiju za skoro pet puta veći iznos.

Prvi put u nacionalni tim Brazila pozvani su i vezista Pablo Maja (22) iz Sao Paula i njegov klupski saigrač, veteran među stativama, Rafael (34).

Na spisku je i Totenhemov Rišarlison, za kog je danas saopšteno da će pauzirati oko mesec dana zbog povrede kolena. Selektor je, međutim, objasnio da je u dogovoru sa lekarima engleskog kluba dobio dozvolu da ga pozove na prvo okupljanje reprezentacije u 2024.

"Želim da istaknem da se nikakva reforma ne može uraditi na radikalan način. Potrebna nam je promena zasnovana na priznanju koje su neki od igrača stekli tokom godina Pažljivo pratimo momke u mlađim selekcijama, kao i igrače koji igraju u domaćem prvenstvu. Moramo da budemo uvek oprezni, radimo sa velikim profesionalcima, svaki od njih traži prostor, ali moraju da razumeju da smo ograničeni na 26 imena, kao i minute kojima raspolažemo. Svi će biti praćeni, to je naša obaveza i ne bežimo od odgovornosti. Nije bilo lako sastaviti spisak", istakao je Dorival.

Za razliku od Rišarlisona, selektor nije pozvao Nejmara koji se već duže vreme oporavlja od povrede, ali je tu ponovo Vest Hemov Lukas Paketa, kog nije bilo među Selesaom od septembra prošle godine.

"Možete biti uvereni da ćemo imati rezultate koji će vas prijatno iznenaditi. Verujte mi, verujte u naš rad. Nemam sumnju da će Brazil ponovo igrati u finalu Svetskog prvenstva. Naš rad biće posvećen tome", najavio je novi selektor petostrukog svetskog prvaka.

Na prvom Dorivalovom spisku su sledećih 26 imena:

golmani - Bento (Atletiko Paranense), Ederson (Mančester Siti), Rafel (Sao Paulo).

odbrambeni igrači - Danilo (Juventus), Jan Kouto (Đirona), Ajrton Lukas (Flamengo), Vendel (Porto), Beraldo (PSŽ), Gabrijel Magaljaeš (Arsenal), Markinjos (PSŽ), Murilo (Palmeiras),

vezni igrači - Andre (Fluminense), Andreas Pereira (Fulam), Bruno Gimarais (Njukasl), Kazemiro (Mančester Junajted), Daglas Luiz (Aston Vila), Žoao Gomes (Vulverhempton), Lukas Paketa (Vest Hem), Pablo Maja (Sao Paulo),

napadači - Endrik (Palmeiras), Gabrijel Martineli (Arsenal), Rafinja (Barselona), Rišarlison (Totenhem), Rodrigo (Real Madrid), Savinjo (Đirona), Vinisijus Žunior (Real Madrid).


tagovi

Dorival ŽuniorFudbalska reprezentacija BrazilaJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara