Ante Čačić (Reuters)
Ante Čačić (Reuters)

Počeo je konačni slom zagrebačkog Dinama!

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.04.23. | 19:55

Godinama najmoćniji hrvatski klub se nalazi u strmoglavom padu

Dinamo Zagreb više nije suvereni vladar hrvatskog fudbala. I pitanje je kada će to opet postati. Čak i ako odbrani titulu u prvenstvu ve sezone, očigledno je da je počeo strmoglavi pad dugogodišnje imperije koju je u Maksimiru stvorio Zdravko Mamić.

Definitivnim odlaskom kontroverznog funkcionera iz kluba, počela su posrtanja kojima se ne nazire kraj. Najnoviji šamar su Modri dobili u Kupu Hrvatske iz kojeg su danas eliminisani u polufinalu od Šibenika. Golom u 93. minutu – 2:1! Autsajder ide u finale gde ga čeka bolji iz duela Slavena i Hajduka.

Izabrane vesti

Kada je završen Mundijal u Kataru, počeo je konačni obračun za vlast u klubu između Mamićevih sledbenika i onih koji su mu okrenuli leđa poput aktuelnog trenera Anta Čačića. Pobedila je ova druga struja, a Čačić je postao čovek koji je objedinio uloge trenera i sportskog direktora i preuzeo na sebe transfer politiku koju su što direktno, što iz senke poslednjih godina vodila braća Mamić.

Srljao je Čačić iz jednog u drugi loš potez, a najviše su morali da trpe rezultati i ekipa. Samo zahvaljujući velikoj bodovnoj prednosti koja je akumulirana jesenas, Dinamo i dalje vodi kolo u trci za titulu. Ali s obzirom u kakvom padu se nalazi tim Anta Čačića, pitanje je da li će izdržati pritisak naoštrenog Hajduka do kraja sezone. Dinamo na poslednjih pet prvenstvenih utakmica ima samo jednu pobedu (minimalnu protiv Rijeke), a prosipao je bodove protiv Osijeka, Šibenika, Gorice i Istre. Prednost u odnosu na Hajduk je i dalje velikih sedam bodova devet kola pre kraja. Ali sa ovakvom krizom igre i rezultata, sve je moguće...

Kriza se preslikala i na današnji meč u polufinalu Kupa Hrvatske. Skromni Šibenik (pretposlednji na tabeli u ligi!) je drugi put za manje od mesec dana uzeo meru šampionu. I to na neverovatan način. Iako je Dinamo na Šubićevcu poveo golom Drmića u prvom minutu i otvorio utakmicu na idealan način. Zatvorio ju je na katastrofalan...

Posle Drmićevog gola u 41. sekundu meča, Dinamo je propustio niz dobrih prilika da poveća prednost i reči pitanje pobednika, a onda je Čačić jednom odlukom napravio fudbalsko samoubistvo. Nakon sat vremena igre je izveo jedinog špica Drmića i Dinamova igra se raspala. Domaći trener Čanadi je osetio šansu, napravio odmah četvorostruku izmenu i napao.

Kontru Šibenika u 72. minutu je golom za izjednačenje krunisao Pozo koji je malo pre toga ušao na teren. Dinamo je bio anemičan, čekao produžetke i dočekao nokaut. U poslednjem napadu na utakmici, nekadašnji Dinamov napadač na pozajmici u Šibeniku, Duje Čop je glavom pogodio mrežu kluba sa kojim je pod ugovorom i isporučio osvetu Čačiću koji nije verovao u njega.

Dinamo je ostao bez jednog trofeja u sezoni, a sada će pokušati da do kraja na mišiće zadrži drugi. Ante Čačić bi posle današnjeg poraza mogao i morao da završi misiju na klupi Modrih ali je pitanje da li Dinamo u rukavu ima rešenje sa kojim bi zaustavio slobodan pad i konsolidovao se. Čini se da je kasno... Mnogo toga u Maksimiru je loše urađeno prethodnih meseci i sada stiže na naplatu. Odlasci najboljih igrača Oršića i srca tima Ademija su očigledno bili nenadoknadivi gubici. Na sve se nadovezala povreda prvog napadača Petkovića, ali i neke afere koje će tek da buknu poput isteka ugovora nekih od nosilaca igre koji ne žele da ih produže.

Za razliku od prethodnih godina, fabrika talenata na Maksimiru više ne može ili ne ume da lansira nove snage koji bi krenule stopama Modrića, Kovačića, Brozoviča, Olma, Gvardiola... Jedna era u Dinamu je definitivno završena i počela je druga koji miriše na raspad nekada savršeno podmazane mašinerije.



tagovi

Dinamo ZagrebAnte ČačićŠibenikZdravko Mamić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara