Mauro Boseli, fudbaler Sero Portenja (©AFP)
Mauro Boseli, fudbaler Sero Portenja (©AFP)

Počinje paragvajska Klausura, Libertad bi da objedini titule

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.07.21. | 23:10

Duelom Sportivo Lukvenja i Sero Portenja u subotu od 01.00 počinje novi šampionat u južnoameričkoj državi

Od 2008. godine, od kako je prvenstvo Paragvaja podeljeno na Aperturu i Klausuru, samo se četiri puta desilo da isti tim objedini obe titule. Po dva puta su to uradili veliki rivali iz Asunsiona, Libertad i Olimpija. Sada će Libertad probati da ponovi taj uspeh, prvi put od 2014. godine.

Novi šampionat u Paragvaju počinje u noći između petka i subote, duelom Sportivo Lukvenja i Sero Portenja. Taj meč je na programu od 01.00.

Izabrane vesti

U ovogodišnjoj Aperturi, kojuje Libertad osvojio sa pet bodova više od drugoplasirane Olimpije, Sero Portenjo je okončao na četvrtoj poziciji, a Lukvenjo tek na osmoj.

01.00: (3,45) Sportivo Lukvenjo (3,30) Sero Portenjo (2,05)

I ove godine je u programu Klausure 18 kola, s tim što se sada neće igrati plej-of po završetku ligaškog dela. Osvajač Klausure će igrati sledeće sezone Kopa Libertadores, što je Libertad već obezbedio kroz Aperturu. U elitno takmičenje će ukupno tri tima, što će da bude odlučeno kroz zbirnu tabelu Aperture i Klausure, dok će četvrti i peti na toj tabeli da igraju u kvalifikacijama za Kopa Sudamerikanu.

Iz lige će ispasti tim koji bude na kraju Klausure imao najmanje osvojenih bodova po meču, računajući poslednje tri sezone. Drugi najslabiji tim će igrati plej-of sa četvrtim timom iz drugog ranga. U elitu će od sledeće sezone sigurno tri najbolja drugoligaša, pošto će prvenstvo da se proširi na 12 klubova. Prema trenutnoj situaciji River Plejt je najlošiji od prvoligaša, pošto u proseku na 52 meča osvaja svega 1,074 poena. Ispred njega su Sportivo Lukvenjo i Sol de Amerika, sa prosekom od 1,116 bodova po meču.

Kako god da se završi ova sezona, Olimpija će ostati najtrofejniji paragvajski klub. Osvojila je do sada 45 titula, 12 više od najvećeg rivala Sero Portenja. Libertad je sada na 21 trofeju, a prate ga Gvarani sa 11, Nasional sa devet, Sol de Amerika i Sportivo Lukvenjo sa po dve i Prezidente Hajes sa jednom osvojenom titulom.

Za kraj, napravimo kratak osvrt prvog meča u Klausuri. Gostujući tim je favorit, mada je Sportivo umeo da ga muči s vremena na vreme. Poslednji put su se sastali u aprilu, kada je u Lukvenju bilo 3:3. Tako je Sero Portenju prekinuta serija od pet uzastopnih pobeda nad ovim rivalom. Pretodno je u februaru na svom terenu slavio sa 1:0.

Sero Portenjo je verovatno uzdrmao malo i meč koji je odigrao u sredu, u osmini finala Kopa Libertadoresa protiv Fluminensea. Poništen mu je gol u finišu prvog poluvremena posle reakcije VAR-a, a zatim su gosti preko Nenea i Egidija u drugom poluvremenu došli do pobede sa 2:0. Sada su Brazilci veoma blizu prolaska u narednu fazu.


tagovi

LibertadParagvaj 1Sero Portenjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara