Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Počinje poslednja runda kvalifikacija za Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.03.24. | 23:05

Paragvajski Nasional iz Asunsiona dočekuje čileanski Palestino u prvom meču finalnog filtera za južnoameričku elitu

Poslednja instanca kvalifikacionih rundi za mesta u grupnoj fazu Kopa Libertadores na programu je ove nedelje. Pred ekipama koje su prošle kroz prethodne runde preostale su još dve utakmice, koje će odrediti poslednja četiri učesnika najeminentnijeg klupskog takmičenja za Južnu Ameriku. Za one koji ne uspeju da se ovom prilikom domognu kontinentalne elite, postoji uteha u vidu Kopa Sudamerikane. Nasional iz Asunsion i Palestino iz Čilea otvaraju poslednju rundu kvalifikacija duelom koji je na programu noćas sa početkom od 01:30 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Defensores de Čako u prestonici Paragvaja.

Nasional na ovaj meč stiže sa velikim samopouzdanjem, nakon što je prošao kroz dve faze kvalifikacija. Nije bilo nimalo lako za tim Huana Pabla Pumpida, u prvoj preliminarnoj rundi suočili su se sa Aukasom iz Ekvadora. Posle minimalnog poraza u gostima, uspeli su da pred svojom publikom, ne samo nadomeste zaostatak, već ubedljivo savladaju rivala rezultatom 3:0. Ekipa Nasionala je već u prvom delu igre postigla dva gola, a kao najbolji pojedinac istakao se Dijego Duarte, koji je postigao oba gola svoj tim, dok je u 55. minutu Rodrigo Arevalo trećim golom samo potvrdio činjenično stanje. Iako su uspeli da pobede, ne karakteriše ih toliko ofanzivna igra i poseda lopte.

Izabrane vesti

U drugoj kvalifikacionoj rundi, Nasional se suočio sa Atletiko Nasionalom iz Kolumbije, gde je već u prvom meču na svom terenu izgradio prednost od 1:0, ponovo sa Dijegom Duarteom kao najistaknutijim igračem, koji je postigao jedini gol na meču, i takođe sa još jednom igrom sa vrlo malim posedom lopte, od tek 35% vremena, ali sa čak 14 upućenih šuteva ka golu protivnika. Očekivala se totalno reaktivna utakmica u Kolumbiji, ali i dalje uz favorizovanje domaće ekipe. Ipak, Nasional Asunsion je sve iznenadio velikom pobedom.

01.30: (2,15) Nasional Asunsion (3,20) Palestino (3,30)

Koristeći visoke linije kolumbijskog tima, Nasional je znao da iskoristi kontranapade, imao je samo 28% poseda lopte i ponovo 14 šuteva ka golu rivala, u poređenju sa čak 27 koliko je imao Atletiko Nasional. Ipak, preciznos je u daleko većoj meri bila na starni paragvajskog tima koji je ostvvario ubedljivu pobedu na strani, rezultatom od 3:0. Ovoga puta, prednost domaćeg terena svakako će biti veliki faktor koji će im doneti prednost za prvu utakmicu, ali verujemo i da će to biti izbalansiran duel.

Sa druge strane, Palestino je učestvovao u samo jednoj fazi i to od drugog kola kvalifikacija, gde se suočio sa Portugezom iz Venecuele. Čileanci su u taj okršaj ušli su sa širokim favorizovanjem i iz prvog meča su izašli kao pobednici, igrajući u gostima rezultatom 2:1. Sastav Pabla Sančeza je ponovio rezultat igrajući kod kuće, ovog puta stvarajući opušteniju atmosferu, otvarajući meč sa 2:0 i praktično garantujući plasman. Venecuelanski predstavnik uspeo je da smanji prednost u 80. minutu golom Hosea Meza, ali to je sve što su prikazali u revanš meču. Ovog puta Palestinci su imali veliki ofanzivni volumen, uputivši čak 19 šuteva ka golu rivala, ali opet nisu dali prioritet posedu lopte.

Što se tiče trenutne forme ova dva tima, reklo bi se da je Nasional u blagoj prednosti. Paragvajski predstavnik, pored toga što ima više utakmica u nogama na međunarodnoj sceni, od početka godine je imao i više nastupa u domaćem prvenstvu, a na ovaj okršaj dolazi odmoran, pošto mu je Fudbalski savez Paragvaja izašao u susret i odložio, praktično derbi meč, protiv Libertada koji je bio zakazan za prethodni vikend. Sa druge strane, Palestino je imao relativno lakog protivnika u drugoj rundi kvalifikacija, dok je u prvenstvu Čilea odigrao tek dve utakmice, sa naznakom da je prethodnog vikenda poražen na svom terenu od Universidad Katolike rezultatom 2:0.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - TREĆA RUNDA, KVALIFIKACIJE

Sreda

01.30: (2,15) Nasional Asunsion (3,20) Palestino (3,30)

Četvrtak

01.30: (2,15) Botafogo (3,25) RB Bragantino (3,25)

01.30: (3,50) Sportivo Trinidense (3,25) Kolo Kolo (2,05)

Petak

01.30: (1,48) Olvejz Redi (4,10) Nasional (6,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

PalestinoNasional AsunsionKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara