Lionel Mesi (©AFP)
Lionel Mesi (©AFP)

Počinju kvalifikacije za Mundijal 2026, aktuelni šampion sveta među prvima izlazi na teren

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 23:05

Lionel Mesi će predvoditi Argentinu u Buenos Ajresu u noći između četvrtka i petka protiv Ekvadora

Nije prošlo ni 10 meseci otkad je Argentina pobedila Francusku u finalu Svetskog prvenstva i Lionel Mesi podigao boginju, a već počinju kvalifikacije za novi Mundijal. Krenuće baš na kontinentu gde je trofej i završio, u Južnoj Americi, a čast da ih otvore imaće selekcije Paragvaja i Perua u noći između četvrtka i petka od 00.30 časova po srednjoevropskom vremenu.

Istog dana na programu su još dve utakmice, Kolumbija će od 01.00 da ugosti Venecuelu, dok je derbi 1. kola zakazan za 02.00. U Buenos Ajresu, na Monumentalu, aktuelni šampion će da ugosti Ekvador.

Izabrane vesti

U Kataru je Zeleni kontinent imao samo četiri predstavnika (Argentinu, Brazil, Ekvador i Urugvaj), a na narednoj svetskoj smotri koja će se održati u SAD, Meksiku i Kanadi biće ih šest ili sedam. Dakle, više od pola kontinenta je sigurno.

Sam sistem takmičenja u Južnoj Americi nije promenjen. Svih deset selekcija će igrati istu ligu, svako sa svakim po dva puta. Posle 18 kola najboljih šest će obezbediti direktan plasman, dok će sedmi u interkontninentalni baraž. Dakle, da je u prošlim kvalifikacijama važilo to pravilo gledali bismo u Kataru i Peru i Kolumbiju.

02.00: (1,40) Argentina (4,60) Ekvador (10,5)

Venecuela je jedina reprezentacija sa Zelenog kontinenta koja nikada nije igrala na Svetskom prvenstvu. Sada čak i ona ima čemu da se nada, pa će praktično svaki meč biti „na nož“.

Kao što verovatno već znate, Mundijal je proširen sa 32 na 48 selekcija. To znači da će ubuduće Evropa da daje 16 sigurnih učesnika, Afrika devet, Azija osam, Južna Amerika i Severna Amerika po šest (tri su već zauzeli domaćini), a Okeanija jednog. Još dva tima odrediće se kroz interkontinentalni baraž, u kojem će učestvovati dve ekipe iz Severne Amerike i po jedna iz Okeanije, Azije, Afrike i Južne Amerike. Ukupno se 208 reprezentacija takmiči za 45 viza.

Neće se dugo čekati ni na azijske kvalifikacije, one kreću u oktobru. Ali samo one najneinteresantnije, najslabije ekipe.

Havijer Maskerano i Lionel Mesi (©AFP)Havijer Maskerano i Lionel Mesi (©AFP)

U centru pažnje noćas je meč Argentine i Ekvadora, šampiona planete i ekipe koja je eliminisana u Kataru u grupnoj fazi, iako je imala četiri poena. Mesi će ponovo da predvodi Gaučose, mečevi za Inter Majami su mu dali novu energiju i za sada je na raspolaganju selektora Lionela Skalonija.

Na premijeri najverovatnije neće računati na štopera Mančester Junajteda Lisandra Martineza, koji ima problem sa povredom stopala. Iako se defanzivac pridružio saigračima, požalio je se na bol, zbog čega Skaloni ne želi da rizikuje.

Od prvotimaca zbog povreda pozivu nisu mogli da se odazovu Emi Buendija i Paulo Dibala. Sam selektor je ovog puta izabrao da ne uvrsti na spisak Markosa Akunju, Đovanija Lo Selsa i Lukasa Okamposa. Ostatak tima je tu, spremni su da napadnu Ekvador – Anhel di Marija, Hulijan Alvarez, De Paul, Makalister...

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO (JUŽNA AMERIKA) – 1. KOLO

Petak

00.30: (2,00) Paragvaj (3,45) Peru (4,30)

01.00: (1,35) Kolumbija (5,20) Venecuela (11,0)

02.00: (1,40) Argentina (4,60) Ekvador (10,5)

Subota

01.00: (1,75) Urugvaj (3,60) Čile (5,60)

02.45: (1,05) Brazil (16,0) Bolivija (95,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentinereprezentacija Ekvadorakvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara