Nemanja Radonjić (©AFP)
Nemanja Radonjić (©AFP)

Pogrešno skretanje Nemanje Radonjića

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.10.21. | 10:00

U najboljem slučaju krilni fudbaler će za Orlove u Primeiri debitovati posle dva meseca boravka u Portugaliji

Vagali su Marselj, Nemanja Radonjić i njegovi agenti u smiraj prelaznog roka. Imao je francuski klub na stolu dve ponude za krilnog fudbalera – Hertinu i Benfikinu, i posle nekoliko merenja tas je prevagnuo na stranu portugalskog giganta. Za sada, čini se, Nemanja Radonjić nije napravio dobar izbor. Izabrao je pogrešno skretanje.

Lisabonski klub je dao Marselju 1.000.000 evra za pozajmicu, ugovoren je i otkup na kraju sezone za 7.000.000 evra ukoliko srpsko krilo odigra ugovoreni broj utakmica... O kojoj brojci je reč ni dan-danas nije poznato, ali je malo verovatno da će grad Lisabon i stadion Luž postati dugoročna destinacija Nemanje Radonjića, pošto je nekadašnji igrač Crvene zvezde, koji je na stadionu Rajko Mitić doživeo vaskrsnuće, od dolaska u Benfiku odigrao samo jednu utakmicu.

Izabrane vesti

Liga šampiona: (8.50) Benfika (4.80) Bajern (1.42)

Nemanja Radonjić produžio je spisak srpskih igrača koji su nosili dres lisabonskih Orlova. Pre njega su u skorije vreme za Benfiku nastupali Nemanja Matić, Andrija Živković, Lazar Marković, Luka Jović, Ljubomir Fejsa, Filip Đuričić i Stefan Mitrović, a trenutno boje Benfike brani Mile Svilar. Debitovao je Nemanja Radonjić protiv kijevskog Dinama, ušao je sa klupe i odigrao poslednjih pola časa...

Za mesec i po dana u portugalskoj prestonici Nemanja Radonjić je minute sakupio samo na pomenutom meču u Ukrajini. Terene u Primeiri nije video, sve vreme zakucan je za klupu ili je sedeo na tribinama. Ukoliko mu Žorž Žezus ukaže priliku da u šampionatu Portugalije debituje protiv Vizela, krilni fubdaler će u elitnom rangu portugalskog fudbala prve minute upisati posle dva meseca od dolaska na Luž.

Od samoga starta nije baš najjasnije zašto se Marselj opredelio da pošalje Nemanju Radonjića u Benfiku pre nego ga ostavi na pozajmici u Herti, gde je u završnici minule sezone postao standardan. Verovatno novčano unosnija ponuda lisabonskog kluba. Ali, Nemanja Radonjić morao je biti svestan da su mu vrata startne postave na Lužu zatvorena.

I pre no što je Nemanja Radonjić podigao šal na Lužu, startnih 11 i formacija iskristalisali su se u glavi Žorža Žezusa. Sa trojicom u poslednjj liniji i dvojicom spoljni igrača, uz prenatrpanost napred, prostor za manevar spskom krilu drastično je smanjen.

Darvin Nunjez i Roman Jaremčuk zacementirani su u napadu, Alehandro Grimaldo nezamenjiv je kraj leve aut-linije, a uz desnu se smenjuju Žilberto i Valentino Lazaro. A, trio Pici – Rafa Silva – Everton smenjuje se iza napadača i pokupio je sve minute. Evidentno je da za Nemanju Radonjića u ovakvoj postavci mesta nema, bilo da je reč o formaciji 3-1-4-2 ili 3-4-3. Za koju god da se opredeli Žorž Žezus pozajmljeni fudbaler Marselja je u trećem planu.

Ako je donekle i jasno zašto se Marselj odlučio da pošalje Nemanju Radonjića u Lisabon, nejasno je kakav je plan Žorža Žezusa i kakvu je ulogu namenio srpskom krilu. Ili je tek tako doveo Radonjića, da dobije na dubini.

Za sada, transfer se pokazao kao potpuni promašaj za sve strane. Benfika je iskeširala milionsku sumu za igrača koji ne igra, Nemanja Radonjić nije dobio željeni prostor, a Marselj se teško može nadati ostanku brzonogog krila na Lužu i punjenju kase. Vremena da se sve promeni ima sasvim dovoljno, ali je malo verovatno da će Žorž Žezus kompletan tim izvrnuti naopačke i poremetiti hijerarhiju, kako bi stvorio prostor za Nemanju Radonjića.

Iz perspektive pola časa na terenu za mesec i po dana provedenih u klubu, Nemanja Radonjić je na račvanju izabrao pogrešan put. Doduše, vremena za popravku položaja ima na pretek, ali štošta nije saveznik krilnom napadaču u Lisabonu.


tagovi

Nemanja RadonjićBenfikaPrimeiraPortugalMarseljFrancuskaLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara