Bredli Dak (©Reuters)
Bredli Dak (©Reuters)

Pomor dojučerašnjih Premijerligaša: Sautempton obnevideo na Stadionu svetlosti, Mareskin prvi poraz u Lesteru

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.09.23. | 18:20

Prošlosezonski članovi elitnog ranga spoznali težinu Čempionšipa

Doživeo je Sautempton pregršt ubedljivih poraza prethodne sezone na putu ka ispadanju iz Premijer lige, ali je današnjim debaklom na stadionu Stadionu svetlosti otišao korak dalje. Nakon obećavajućeg starta i deset osvojenih bodova iz prva četiri kola Čempionšipa, tim sa Sent Meriza potpuno se raspao na severoistoku Engleske protiv zahuktalih Crnih mačaka; Sanderlend - Sautempton 5:0 (3:0).

Odlične partije u avgustu nisu nagoveštavale da je pred Sautemptonom taman početak septembra. Doduše, pribojavale su se pristalice Svetaca da bi problem mogao da nastane usled rasprodaje nekolicine važnih igrača u smiraj prelaznog roka, poput Romea Lavije, Džejmsa Vord Prauza, Nejtana Tele i Mohameda Salisua, ali je i pored toga ovako hladan tuš neočekivan. Pokazao je Sanderlend doskorašnjem Premijerligašu da neće moći tako lako da izbori povratak u elitno društvo i da je izvući se iz Čempionšipa mnogo teži zadatak od onoga što su u upravi Sautemptona zamislili, imajući u vidu značajno slabljenje igračkog kadra u poslednjim danima avgusta.

Izabrane vesti

Bacio je Džek Klark u ekstazu više od 40.000 navijača već u 53. sekundi, kada je iskoristio centaršut Treja Hjuma i matirao Gejvina Bazunua. A onda je golgeterski zablistao neko od koga se to možda i najmanje očekuje u domaćoj ekipi. Defanzivni vezista Pjer Ekva postigao je čak dva pogotka do kraja poluvremena, a interesanto je da su to njegovi prvi golovi u karijeri u Čempionšipu, od kad je u januaru stigao iz Vest Hemovog mladog tima.

Sautempton je još jednom bio dominantan u posedu loptu, baš ono što je i zaštitini znak dosadašnjeg mandata Rasela Martina na klupi kluba sa juga Engleske, ali je to danas bio potpuno zanemarljiv statistički parametar imajući vidu fantastičnu konverziju šansi Sanderlendovih igrača. Nije ekipa Tonija Mobrija stala ni u drugom poluvrmenu, a već u 48. minutu Bredli Dak postiže prvenac u dresu novog kluba, nakon dolaska iz Blekburna. Možda i najlepši trenutak za domaću publiku dogodio se u poslednjim trenucima meča kada je dete kluba, 16-godišnji dečak Kris Rig postavio konačnih 5:0 na svom prvom meču u seniorskoj karijeri. Možda se jednog dana ispostavi istorijskim trenutkom ako mladić postane pravi as.

U drugom od dva duela koji su najavljivani kao derbiji kola, Hal je naneo Lesteru prvi poraz u sezoni. Imale su Lisice maksimalnih 12 bodova nakon četiri kola i bile veliki favorit pred duel sa Tigrovima. Tim Lijama Roseniora bio je veći deo meča u podređenom položaju o čemu svedoči i čak 14 udaraca više Lestera, ali je jednu od rethih prilika u prvom poluvremenu iskoristio dvadesetogodišnji Lijam Delap, novopridošlica iz Prestona. Nije pomogao Lesteru u drugom poluvremenu ni Abdul Fatavu Isahaku, reprezentativac Gane i najnovije pojačanje iz lisabonskog Sportinga. Ovim porazom ekipa Enca Mareske prepustila je lidersku poziciju Prestonu koji je trijumfovao na "Britaniji" protiv Stouka sa 2:0, zahvaljujući dvostrukom strelcu Vilu Kinu.

Vredi istaći i da je svoj prvi meč u karijeri u engleskom fudbalu odigrao i srpski desnokrilni napadač Nikola Jojić (20). Rođeni Čačanin je pre samo desetak dana prešao iz lučanske Mladosti u Stouk, u transferu vrednom 1.400.000 evra, a danas mu je trener Aleks Nil dao priliku da oseti teren u poslednjih nekoliko minuta duela protiv Prestona, u kom su Potersi poraženi sa 0:2.

ČEMPIONŠIP – 5. KOLO

Subota

Birmingem - Milvol 1:1 (0:1)

/Stensfild 53 - Nizbet 6/

Sanderlend - Sautempton 5:0 (3:0)

/Klark 1, Ekva 7,45, Dak 48, Rig 90+5/

Svonsi - Bristol Siti 1:2 (1:0)

/Kulen 10 - Sajks 48, Bel 59/

Koventri - Votford 3:3 (1:1)

/Van Evajk 41, Hut ag 64, Goden 87 - Rajović 35, 79, Mateus Martins 52/

Ipsvič - Kardif 3:2 (0:1)

/Broudhed 60, Ladapo 68, 78 - Remzi 30, Rals 53/

Lids - Šefild Venzdej 0:0

Lester - Hal 0:1 (0:1)

/Delap 15/

Midlzbro - Kvins Park Rendžers 0:2

/Dozel 43, Kolbek 71/

Plimut - Blekburn 3:0 (1:0)

/Azaz 27, Hardi 77, Kundl 80/

Roteram - Norič 2:1 (2:0)

/Lembikisa 22, Hjudžil 40 - Fasnaht 51/

Stouk - Preston 0:2 (0:0)

/Vil Kin 51, 57/

Vest Bromvič - Hadersfild 1:2 (0:1)

/Svift 52 - Burgcorg 33, Rudoni 90+6/



tagovi

SanderlendLesterHal sitiSautempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara