Stadion Kastelao (©Bruno MMendes)
Stadion Kastelao (©Bruno MMendes)

Ponovo se kotrlja lopta u zemlji sambe

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.01.24. | 16:37

Startuje šampionat Maranjense duelom Sampajo Koreje i Kordinja

Ponovo se kotrlja lopta u zemlji sambe, kafe i fudbala. Istina, najpopularnija savezna prvenstva startuju kroz nedelju dana, ali zato, uslovno rečeno manja, manje popularna, ali isto tako egzotična i zanimljiva počinju ove subote. Jedan od njih je i fudbalski šampionat Maranjense, takmičenje koje organizuje Fudbalski savez Maranjao za državnu titulu u ovoj istoimenoj saveznoj državi na severoistoku Brazila.

Prvenstvo se održava još od 1918. godine, kada je Žoakim Moreira Alveš poznatiji kao Njožinjo Santos, po kome je nazvan i jedan od najvećih stadiona u centralnom regionu glavnog grada Maranjao, doneo fudbal kao igru u ove krajeve Brazila. Za više od jednog veka, od kada je uspostavljena savezna liga samo u dva navrata šampionat nije uspeo da se održi ili završi. Prvi put to se dogodilo 1929. godine zbog priprema saveznog tima Maranjao koji se takmičio na starom šampionatu Brazila i 1936. godine jer se Sampajo Korea, danas najtrofejniji klub u državi, nije složio sa novim formatom za završnu fazi turnira, kada je odlučio da je napusti.

Izabrane vesti

Prethodne godine, je 21. oktobra Fudbalski savez Maranjao počeo da traži od timova učesnika predloge za moguće formate takmičenja, koji bi mogli da izmene već zastupljene. Hans Nina, potpredsednik FMF-a, rekao je da se zalaže za pravi sistem poena, sa povratnim igrama, navodeći da će zahtevati da takmičenje počne ranije, jer će tako koristiti veći broj termina, ali će sa druge strane, garantovaće duži takmičarski kalendar za klubove i pre svega, obezbediti da svi timovi odigraju isti broj utakmica na domaćem i gostujućem terenu.

Uprkos tome, neki čelnici klubova, posebno oni u prestonici, smatrali su da će ovaj format samo povećati troškove, ističući uglavnom putovanja u Imperatriz, gde samo jedno putovanje po ekipi iznosi oko 20.000 hiljada reala, odnosno oko 3.700 eura. FMF je 31. oktobra 2023. godine održao arbitražni sastanak, na kojem se uglavnom raspravljalo o novom sistemu takmičenja. Predstavnici Čapadinja, Kordina, Moto Kluba i Sampajo Koreje zajedno su predstavili predlog koji predlaže prvu fazu sa uzastopnim poenima, u povratnim utakmicama i sa finalom u jednoj utakmici između dva najbolje plasirana tima. S druge strane, preostale ekipe su predložile nešto slično, ali sa dodatnim polufinalom.

21.00: (1,32) Sampajo Korea (4,70) Kordinjo (9,00)

Glasanjem u skupštini FMF-a odlučeno da se usvoji drugi predlog, odnosno sa fazom polufinala. Štaviše, jednoglasno je bilo da je sa gašenjem Saveznog kupa potrebno duže takmičenje da bi timovi duže bili aktivni. Drugi sastanak održan 9. novembra, organizovan je kako bi se definisali završni detalji takmičenja. Polufinale je bilo određeno kao povratne utakmice, isto što i finale. Svaki nerešen rezultat u ukupnom zbiru vodi meč u izvođenje jedanaesteraca. U ovogodišnjem izdanju šampionata Maranjense učestvovaće osam klubova, šest najbolje plasiranih u generalnom plasmanu Prve lige iz 2023. godine, pored Tuntuma i Imperatriza, koji su promovisani iz Druge lige.

Sampajo Korea i Kordino, noćas (00.15) će da se ukrstiti u prvom kolu takmičenja, na stadionu Governador Žoao Kastelo u Sao Luisu. Uprkos katastrofalnoj kampanji prošle sezone, pošto nisu ni stigli do finala saveznog šampionata, a pored svega ispali su i iz nacionalne Serije B, Sampajo Korea se pojavljuje kao veliki favorit za titulu u ovom izdanju Maranjensea. Najveći šampion države, sa 36 titula do sada, trebalo bi da iskoristi priliku i prednost domaćeg terena i krene na put ka povratku pehara uz podršku svojih navijača. Sa druge strane, Kordino zna da neće moći da izloži svoj tim riziku, budući da će većinu meča igrati u, već najavljenoj, defanzivnoj formaciji.

U svom prvom nastupu u ovoj sezoni, Sampajo Korea je bio jedna od žrtava preliminarnog kola u kvalifikacijama za Kup Nordestea iliti Severnoistočnog kupa. U svojstvu domaćeg tima i protiv Potigara de Mosoroa, gostujuća ekipa iz Maranjaa je povela u prvoj fazi meča golom Klaudija Sebolinje u 16. minutu. Gosti su izjednačili iz penala na početku drugog poluvremena. Zatim je Talison Dias ponovo doveo domaće do prednosti od 2:1, ali golom Freitasa Silve u šestom minutu sudijske nadoknade Potigar stigao do 2:2 i penal serije, gde su njegovi izvođači bili uspešniji sa 5:4.

Kordino, takođe poznat kao Onka de Bara do Korda, bio je daleko od dobrog učinka u minuloj sezoni. U šampionatu Maranjensea očekivanja su bila velika, pošto su bili aktuelni vicešampioni sa turnira iz 2022. godine. Međutim, ni u jednoj od prve dve faze nisu stigli do plej-ofa, ostajući daleko od moguće borbe za titulu. Potom su pali u prvom kolu Kupa Brazila protiv Brazila iz Pelotasa, u meču u kojem su eliminisani rezultatom 2:0.

Za kraj loše godine, takmičio se u četvrtoj diviziji brazilskog fudbala, popularnoj Seriji D, i takođe nije imao čvrstu putanju. Od 14 odigranih kola u prvoj fazi, ostvario je samo dve pobede, što znači da je ekipa završila učešće na pretposlednjem mestu Grupe A2. Još jedna statistika koja je privukla veliku pažnju je da je ekipa imala jednu od najlošijih odbrana na takmičenju, sa 26 primljenih golova.

Što se tiče međusobnih duela ova dva tima, naravno, daleko uspešniji učinak je na strani Sampajo Koree sa pet pobeda u poslednjih deset okršaja. Četiri puta je bilo nerešeno, s tim što ih je 2022. godine u polufinalu ovog takmičenja posle remija od 1:1, Kardino eliminisao u penal završnici, uz samo jednu pobedu Valentea u regularnom toku utakmice, izvojevanu još 2018. godine na ovom istom stadionu, rezultatom 2:1.

BRAZIL, MARANJAO - 1. KOLO

Subota

19.30: (6,75) Čapadinja (4,10) Maranjao (1,45)

20.00: (1,65) Moto Klub MA (3,50) Pinjeiro (5,30)

21.00: (1,32) Sampajo Korea (4,70) Kordinjo (9,00)

Nedelja

21.00: Tuntum - Imperatriz

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Sampajo KoreaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara