Fudbaleri Porta (©Reuters)
Fudbaleri Porta (©Reuters)

Portu Liga kup ono što je Makabiju bila ABA liga, Grujić propušta veliko finale

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.01.23. | 15:17

Zmajevi protiv Sportinga igraju za trofej Liga kupa Portugalije, u subotu od 20.45 časova u Leiriji

Portova trofejna sala jedna je od najvećih u Evropi, ali se u njoj ne nalazi nijedan pehar Liga kupa. Nema dugu tradiciju drugo po važnosti kup takmičenje u Portugaliji, igra se tek 15 godina, ali je neverovatan podatak da su Zmajevi najdalje dogurali do finala. Četiri puta igrali su za pehar, svaki put uprskali, a neslavnu tradiciju pokušaće da prekinu protiv Sportinga (subota, 20.45) u velikom finalu na neutralnom stadionu „Dr. Magaljaeš Pesoa“ u Leiriji.

Lisabonski klub četiri puta je osvajao trofej, u poslednja dva izdanja Liga kupa peo se na pobednički podijum, a od Lavova je uspešniji samo najveći rival – Benfika. Sedam puta su Orlovi krunisani. Sporting je do jednog od četiri pehara došao preko Porta, savladao ga je u finalu posle boljeg pucanja jedanaesteraca, a i tada je trener tima sa Dragao stadiona bio Seržo Konseisao.

Izabrane vesti

Porto je od osnivanja Liga kupa četiri puta igrao finale, 2013. i 2020. je itgubio od Brage, 2010. od Benfike, a 2019. od Sportinga. Posebno poražavajuće po portugalskog velikana je i to što su ovaj trofej kroz istoriju uspevali da osvoje i Vitorija Setabul i Moreirense.

Kao što se Makabi iz Tel Aviva u košarci svojevremeno prijavio da po drugi put učestvuje u ABA ligi, samo kako ne bi postojalo neko takmičenje koje je igrao, a da nije osvojio, tako i Porto može da razmišlja o Liga kupu. Jer, sva ostala koja su još živa je uzimao: Primeiru (30 puta), Kup Portugalije (18), Superkup Portugalije (23), Ligu šampiona (2), Ligu Evrope (2), Superkup Evrope (1) i Interkontinentalni kup (2).

20.45: (3,00) Sporting Lisabon (3,30) Porto (2,40)

Nažalost, u velikom finalu nećemo gledati srpskog reprezentativca Marka Grujića. Ponovo, po treći put od početka sezone, snažni vezista je zaradio povredu i morao je na bolovanje, zajedno sa Fransiskom Meišedom. Upitan je i nastup Evanilsona, koji se oporavio od povrede i u petak našao na treningu, ali vrlo je verovatno da Konseisao neće forsirati njegov povratak na teren.

Odigrao je Grujić tri meča u Liga kupu, protiv Čavesa (2:0) i Vizele (4:0) u grupnoj fazi, odnosno Žil Visentea (2:0) u četvrtfinalu. Zabeležio je jednu asistenciju.

Do novog direktnog obračuna Sportinga i Porta za trofej relativno lako su stigla oba portugalska velikana. Naročito Zmajevi. Izbacili su u polufinalu drugoligaša Akademiko Vizeu, pošteno se nisu ni oznojili, dok je Sporting morao da zapne protiv Aruke. Prolaz u finale doneo mu je Paulinjo. Spakovao je dva komada, pobednički u završnim minutima susreta.

Porto je dobio poslednja tri direktna dvoboja sa Sportingom, bolje stoji u portugalskom šampionatu od lisabonskog kluba – drastično popravio formu – i biće blagi favorit u bici za prvi ovosezonski pehar. Golova uvek bude u njihovim duelima, kao i brdo žutih kartona, ali i poneki crveni. Sada je to već tradicija.

LIGA KUP PORTUGALIJE – FINALE

Subota

20.45: (3,00) Sporting Lisabon (3,30) Porto (2,40)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga kup PortugalaPortoSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara