Ramos, Guedes, Orta, Vitinja, Gonsalves (Foto: Reuters, AFP)
Ramos, Guedes, Orta, Vitinja, Gonsalves (Foto: Reuters, AFP)

Portugalci izgubili još jednog napadača: Otpao i Žota, Santos raspisuje konkurs za Katar

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.10.22. | 18:34

Napadač Liverpula potvrdio loše vesti… Ko bi mogao da profitira njegovim izostankom?

Poslednju reprezentativnu pauzu mnogi su videli kao idealnu priliku za selektore da ispitaju trenutno stanje u nacionalnim timovima i eventualno testiraju rezervne opcije za Katar. I šta god da je tada Fernando Santos planirao, palo je u vodu. Pred okupljanje Rafa Silva mu je saopštio da se povlači iz reprezentacije, po povratku klupskom fudbalu povredio se i Pedro Neto, a danas je i definitivno otpao Diogo Žota!

Vest je na konferenciji saopštio trener Liverpula Jirgen Klop, rekavši da se radi o teškoj povredi lista koja će 25-godišnjeg fudbalera odvojiti sa terena "na nekoliko meseci", a potom se na društvenim mrežama oglasio i sam fudbaler.

Izabrane vesti

"Nakon tako lepe noći na Enfildu, moja se završila na najgori mogući način. U poslednjem minutu jedan od mojih snova se srušio. Biću navijač više, kako klubu tako i svojoj zemlji, i boriću se da se što pre vratim", napisao je Diogo na Tviter nalogu.

Portugalska fudbalska javnost saglasna je oko jedne stvari – Rafa Silva je izabrao najgori trenutak da se povuče. Iako nikada u osam i po godina od debija nije imao ključnu ulogu u reprezentaciji, u aktuelnoj formi (šest golova i pet asistencija na 16 utakmica u svim takmičenjima) dobro bi došao Santošu kao opcija više, posebno imajući u obzir da su Neto i Žota bili viđeni kao sigurni putnici u Katar, nadapač Liverpul čak i starter na levom krilu.

Da stvar bude još gora po iskusnog selektora, ni oni koje planira da vodi na Mundijal ne briljiraju u klubovima na startu sezone. Kristijano Ronaldo i Žoao Feliks čak nisu ni starteri u Mančester junajtedu odnosno Atletiko Madridu, Bruno Fernandes daleko je od željene forme, Gonsalo Gedes i Andre Silva takođe – sva petorica zajedno postigli su tek sedam golova od starta sezone – dok se jedino za Rafaela Leaa i Bernarda Silvu može reći da su spremni za kontinentalnu smotru. Leao je štaviše, posle Žotine povrede najveći favorit da zauzme mesto na levom krilu, a novonastalom situacijom mogao bi da profitira i Rikardo Orta koji letos dobio prvi poziv još od 2014. godine, ali bi posle svega, a zahvaljujući dobrim igrama u Primeiri, vrlo lako mogao da se nađe u avionu Selesaa za Katar.

Kako bilo, Santos će nakon užasne vesti sa Enfilda biti primoran da raspiše konkurs kako bi u naredne dve-tri nedelje pronašao zamene trojici koji su otpali. Među kandidatima najviše je igrača iz domaćeg prvenstva. Pre svih napadač Benfike Gonsalo Ramos koji je letos bio meta velikog broja klubova među kojima je bio i Pari Sen Žermen. U dosadašnjem delu sezone postigao je deset i namestio još šest golova u svim takmičenjima. Bragin Vitinja je takođe u dobroj formi (sedam golova, tri asistencije na 13 utakmica), baš kao i Udinezeov Beto (pet golova na deset mečeva), Sportingov Pedro Gonsalves (pet golova i četiri asistencije na 12 mečeva), međutim, niko od njih nije imao vremena da ranije kupi poverenje Fernanda Santosa. Ramos, Vitinja i Beto nisu ni debitovali za seniorsku reprezentaciju, dok je Gonsalves upisao samo dva nastupa.

Fransisko Trinkao ih pak ima sedam, s tim da je za Portugal poslednji put zaigrao pre nešto više od godinu, a ni trenutna forma ne ide mu u prilog, jer je od povratak u Sporting postigao tek četiri gola. Opcija je svakako i Danijel Podens, mada je u kalendarskoj 2022. u tek četiri navrata tresao mreže, a jedini nastup za Portugaliju zabeležio je pre pune dve godine kada je dobio priliku u poslednjih 15 minuta protiv Švedske u Ligi nacija.

Na sve to, situacija nije sjajna ni u defanzivnoj liniji. Standardni štoper Pepe i levi bek Nuno Mendeš oporavljaju se od povreda, kao i Danilo Pereira kojeg Santos vidi kao alternativu u srcu odbrane. Dani velikih odluka su pred 68-godišnjim stručnjakom...


tagovi

Katar2022reprezentacija PortugalaDiogo Žota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara