Pepe, Kristijano Ronaldo i Bernardo Silva (©Reuters)
Pepe, Kristijano Ronaldo i Bernardo Silva (©Reuters)

Portugalci pravo u glavu – odmah konačan spisak! Predvodnici Ronaldo i komandos Pepe od 41 leta

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.05.24. | 15:28

Roberto Martines izmiksovao više generacija, nagradio Fransiska Konseisaa, otpisao Rafaela Gereira, Mateusa Nunjesa, Rikarda Ortu…

Jedan po jedan selektori polažu karte na sto. Dragan Stojković skratio je spisak Srbije na 35 imena, mnogi su se odlučili da naprave rezervne liste, poput Zlatka Dalića, tek im predstoji da odrede konačne putnike za Evropsko prvenstvo. Zato su Portugalci odmah gađali direktno u glavu. Roberto Martines nije okolišao, izdiktirao je 26 igrača koje će voditi u Nemačku.

Španski strateg je podvukao crtu. Nikoga ne čeka, nikome ne daje lažnu nadu. Svi su imali dovoljno vremena i prostora da se pokažu u prethodnim prozorima. Napravio je miks više generacija. Ima tu mesta za veterane poput Kristijana Ronalda i komandosa Pepea od 41 leta. Biće predvodnici, kao i Bruno Fernandes, Bernardo Silva ili Rafael Leao, koji su u naponu snage. Ali, biće prostora i za mlađe.

Izabrane vesti

Ipak, i dalje su ‘stare kuke’ te koje vode glavnu reč. I sve dok igraju kako igraju, ma na kom meridijanu, za njih će biti mesta u reprezentaciji. Godine nisu važne, najbolji primer za to je Pepe. Gazi petu deceniju, međutim, i dalje je stub odbrane i za očekivati je da je drži zajedno sa Rubenom Dijasom.

“Imamo veoma interesantnu svlačionicu, igrače iz različitih generacija. Imena poput Kristijana i Pepea su iz druge generacije u odnosu na Bernarda i Rubena Dijasa, ili Žoaa Nevesa i Antonija Silve”, rekao je Roberto Martines i apostrofirao Pepeovu ulogu:

“Pepeova uloga u reprezentaciji je važna zbog načina na koji predstavlja reprezentaciju. Fudbal je stalna borba, a bilo je zanimljivo gledati Pepea tokom dve utakmice u martu u kojima mreža ostala mirna. Kada je spreman, veoma je bitan za nas i zbog načina na koji komunicira i pozicionira se”.

Roberto Martines je na konačan spisak uvrstio Antonija Silvu, Nuna Mendesa, Gonsala Ramosa, takođe i Gonsala Inasija, koji je jedini sastojak šampionskog tima lisabonskog Sportinga. Mesta je bilo i za Portovog ofanzivca Fransiska Konseisaa.

Fransisko Konseisao (©Reuters)Fransisko Konseisao (©Reuters)

Nagrada je stigla za odličan drugi deo sezone. Radom na treninzima tokom reprezentativnog okupljanja u martu, te izdanjem protiv Slovenaca, krilni napadač ‘kupio’ je Roberta Martinesa.

“Još nisam razgovarao sa Čikom, ali od januara, pa nadalje on je drugačiji igrač. Sposoban je da promeni tempo, okomit, levonog, daje širinu, i to radi na drugačijem nivou. Drugačiji je igrač. Odlučujući su bili način na koji trenira i drugo poluvreme protiv Slovenije. Iskoristio je martovsku priliku”.

Gledao je portugalski selektor da ima različite profile igrača za ono što mu treba u utakmicama grupne faze. Izvisili su Rafael Gereiro, Mateus Nunjes, Pedro Gonsalves, Fransisko Tinkao… Prostora nije bilo ni za Rikarda Ortu. Oko njega se najviše dvoumio.

“Ne volim da pričam o konkretnim imenima, ali mislim da, ipak, treba da pričamo o igraču kojeg je teško izostaviti, a to je Rikardo Orta. Tehnički i taktički on je san za trenera. Ali, postoje i drugi igrači koji su nam potrebni za ono što želimo da uradimo protiv Češke, Turske i Gruzije. On je uradio sve da se nađe na spisku. Volimo taktičku fleksibilnost, imamo iskusne igrače i mislim da je ovaj miks igrača savršen”, podvukao je Roberto Martines.

Sve u svemu, jaki su kao crna zemlja. Kao i uvek.

KONAČNI SPISAK REPREZENTACIJE PORTUGALA ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

Golmani: Diogo Kosta (Porto), Žoze Sa (Vulverhempton), Rui Patrisio (Roma).

Odbrana: Antonio Silva (Benfika), Danilo (Pari Sen Žermen), Diogo Dalot (Mančester junajted), Gonsalo Inasio (Sporting Lisabon), Žoao Kanselo (Barselona), Nelson Semedo (Vulverhempton), Nuno Mendes (Pari Sen Žermen), Pepe (Porto), Ruben Dijas (Mančester Siti).

Vezni red: Bruno Fernandes (Mančester junajted), Žoao Neves (Benfika), Žoao Paljinja (Fulam), Otavio (Al Nasr), Ruben Neves (Al Hilal), Vitinja (Pari Sen Žermen), Bernardo Silva (Mančester Siti).

Napad: Kristijano Ronaldo (Al Nasr), Diogo Žota (Liverpul), Fransisko Konseisao (Porto), Gonsalo Ramos (Pari Sen Žermen), Žoao Feliks (Barselona), Pedro Neto (Vulverhempton), Rafael Leao (Milan).



tagovi

EURO 2024reprezentacija PortugalaRoberto MartinezKristijano RonaldoPepeBernardo SilvaRuben DijasBruno FernandešRafael LeaoFransisko Konseisao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara