Obradović, Jojić i Bajbek (© FK Partizan)
Obradović, Jojić i Bajbek (© FK Partizan)

Posledice prelaznog roka u Partizanu

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.10.20. | 09:50

Biće tumbanja tima u svim linijama, ugrožen status bar četvorice igrača

Od nameštenog do na postavu izvrnutog tima prošla su samo tri i po meseca. Posle poraza u finalu Kupa Srbije govorio je Savo Milošević kako nema potrebe za velikim promenama Partizanovog kadra, međutim, završnica prelaznog roka u kojoj su ispunjene želje Aleksandra Stanojevića pokazala je da će crno-beli izgledati znatno drugačije u odnosu na duel sa Vojvodinom kad su ostali bez četiri godine čuvanog pehara.

Devetoricu novih igrača angažovali su od trenutka kad su na Čairu izgibili trofej, čak šestoricu posle promene trenera, što ukazuje da će u nastavku sezone imati drastično drugačiji sastav u odnosu na početak. Kako je u foto-finišu nikad duže letnje pijace prodat tek jedan starter, Umar Sadik, izvesno će starosedeoci trpeti. Posledice prelaznog roka u Humskoj 1 osetiće bar četvorica igrača. Nevezano za prvi naredni meč, večiti derbi, već generalno u nastavku takmičenja, projektovane su rokade u skoro svakoj liniji tima.

Izabrane vesti

Najpre među stativama. Vladimir Stojković će se vratiti na crtu, što je Stanojevićev plan otkako je zamenio Miloševića. Stručni štab je ocenio da je iskustvo kapitena dragoceno za ekipu, oseća se sigurnije dok sluša komande iz poslednje linije, ni rivalima nije svejedno kad nekadašnjeg reprezentativca ugledaju kao poslednju prepreku do gola. Povratak Stojkovića direktno će uticati na status Aleksandra Popovića. Talentovani golman počeo je sezonu kao jedan od dvojice obaveznih bonusa, imao je oscilacija (tragičar protiv Vojvodine, spasilac protiv OFK Bačke), dogurao do statusa mladog reprezentativca, međutim, u klubu je procenjeno da je još zelen i da bi u situaciji kad Partizan ima Stojkovića trebalo da brani snalažljiviji pod pritiskom.

Da bi rokada na golu mogla da se izvede potrebno je da u polje uskoči bonus igrač, umesto Popovića. Sva je prilika da će to biti Svetozar Marković. Mladi štoper došao je na pozajmicu iz Olimpijakosa godinu i kusur pošto se preselio u Pirej, njegov zadatak biće da ispuni kvotu igrača rođenih posle 1. januara 1999. Može biti da je za za ovo vreme u Grčkoj, igrajući za mladi tim i za AEL iz Larise (pozajmica) momak iz Bijeljine napredovao, da ne bude samo da igra zato što je bonus, već što poseduje kvalitet.

Njegovo prisustvo u prvih 11 znači da će na klupu ili tribine morati da se preseli jedan od aktuelnih štopera, Uroš Vitas ili Maki Banjak. Biće to velika dilema struke ako se zna da je Vitas odigrao sve utakmice od početka sezone, dok je Kamerunac angažovan sa zadatkom da odmeni Strahinju Pavlovića i od njega u klubu imaju velika očekivanja. A ne mogu obojica istovremeno na teren. Jedan će biti žrtvovan.

Nevezano za projektovanu promenu formacije, biće rokada i na levom boku odbrane. Možda ne odma, za 163. večiti derbi, mada je izvesno da je ugovor sa Ivanom Obradovićem potpisan kako bi u liku nekadašnjeg reprezentativca Partizan dobio beka ofanzivnih karakteristika. Tu poziciju tokom cele prošle sezone pokrivao je Slobodan Urošević, međutim, čim je Stanojević u situaciji kad ima dva leva beka poželeo i trećeg jasno je da ima drugačije planove od Miloševića i ideju igre u kojoj bi baš nekadašnji član Saragose, Mehelena, Anderlehta i Legije trebalo da bude značajan faktor. Što dalje znači da bi, ako se ostvare zamisli ljudi sa klupe, mesto startera izgubio Urošević, s tim da je njegov adut u činjenici da se prošlog leta uspeo da sačuva poziciju iako mu je za konkurenta doveden Rajko Brežančić.

Detalj sa treninga u “Zemunelu” (© FK Partizan)Detalj sa treninga u “Zemunelu” (© FK Partizan)

Biće tumbanja i u veznom redu. U kakvom god rasporedu bude Partizan igro, siguran starter u zamislima Aleksandra Stanojevića trebalo bi da bude Miloš Jojić. Reč je o najzvučnijem pojačanju minulog prelaznog roka, ljubimcu navijača, iskustveno boljim fudbalerom za lekcije izučene u Borusiji, Kelnu, Bašakšehiru i Volfzbergeru, sa zadatkom da vodi igru na sredini terena. Nudi Jojić razne opcije stručnom štabu s obzirom na sposobnost pokrivanja više pozicija (u prvom mandatu igrao čak i špica!), nemoguće je pokazati prstom, bar ne u ovom trenutku, ko će najviše ispaštati njegovim povratkom, međutim, najuži krug kandidata svodi se na dva imena.

Pod pretpostavkom da je Saša Zdjelar siguran na mestu zadnjeg veznog, a da se mora voditi računa o ograničenju broja stranaca, najverovatnije će od utakmice do utakmice Stanojević birati da li odmara Bibarsa Natha da li Sejdubu Sumu. Ako jednog ubaci u tim drugog automatski ne može, ukoliko Banjak bude štoper, Takuma Asano krilo, a Žan Kristof Bajbek špic. Sa takvim problemom sučavao se i Savo Milošević, dok bi on mogao da se proširi i na Aleksandra Šćekića, Milana Smiljanića, čak i Lazara Pavlovića, jer njihove pozicije pokriva i Jojić.

Došao je među crno-bele i Filip Holender. Ako se zna da je stigao sa statusom reprezentativca Mađarske teško da će ga zadovoljiti uloga rezerve, moraće i njemu da se nađe mesto u ekipi ili bar minuti koji bi ga činili zadovoljni. I tu dolazimo do razmišljanja Stanojevića da promenom formacije stekne uslov da igra sa dvojicom napadača. S druge strane, pomeranje novajlije iza špica možda bi značilo selidbu Sume na klupu, a prekomanda na bok eventualno ugrožavanje statusa, činilo se, nedodirljivih, Takume Asana i Filipa Stevanovića.

Čini se izvesnim da će u većem sezone u prvih 11 biti zacementirani Stojković, Miljković, Marković, Obradović, Zdjelar, Jojić, Asano, Stevanović, Bajbek. Za preostala dva mesta – štopersko i u manevru – baš je velika gužva. Sve kao posledica aktivnosti na koncu prelaznog roka. 


tagovi

FK PartizanMiloš JojićŽan Kristof BajbekIvan ObradovićFilip HolenderSvetozar Marković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara