Fudbaleri Barselone iz Gvajakila sa navijačima (©AFP)
Fudbaleri Barselone iz Gvajakila sa navijačima (©AFP)

Poslednje kolo u Ekvadoru - četiri tima konkurišu za prvo mesto!

Vreme čitanja: 5min | ned. 29.05.22. | 23:05

Odluka pada u noći između nedelje i ponedeljka, sva četiri meča se igraju od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu

Ne pamti se kada je poslednji put neki od formata ekvadorskog prvenstva bio tako neizvestan kao ove sezone. Poslednje kolo i konačan rasplet prve faze Primere, na programu je noćas (01:00), a u konkurenciji za prvo mesto i veliko finale, nalaze se čak četiri tima. U najboljem položaju, kao trenutni lider, je Barselona. Ipak, Astiljerima je neophodna pobeda, kako bi se održali na čelnoj poziciji, jer trojka koja ih prati,a u koju spadaju Universidad Katolika, Independiente del Valje i LDU Kito, imaju zaostatak od jednog boda.

Za Barselonu je učešće na međunarodnoj sceni završeno sredinom ove nedelje. Astiljerima je bila neophodna pobeda, ali nisu uspeli da na gostujućem terenu savladaju Montevideo Vandererse u sklopu poslednjeg kola grupne faze Kopa Sudamerikane, odigravši remi bez golova. Tim iz Gvajakila je tako završio na drugom mestu A grupe. Ipak, ono što najviše brine pristalice ovog kluba je njegova trenutna forma. Barselona nije ostvarila pobedu na prethodnih pet utakmica u svim takmičenjima, zabeleživši čak četiri remija i jedan poraz od Aukasa u prethodnom kolu nacionalnog prvenstva, koji ga je i doveo u trenutnu situaciju.

Izabrane vesti

Sastav kojim od februra strateški zapoveda Horhe Seliko, u dosadašnjoj kampanji ostvario je bilans od osam pobeda, tri remija i tri poraza, što daje proizvod od 27 osvojenih bodova. Uprkos tome što nije pobedila u pet uzastopnih mečeva, Barselona iz Gvajakila ostaje na vrhu tabele ekvadorske lige i zavisi samo od sopstvenog učinka.

Na drugoj strani je tim Kumbaje, koji je pre pobede u prethodnom kolu, imala dug niz od čak osam utakmica bez pobede.Tim iz predgrađa Kita, tom prilikom kod kuće je savladao Nueve de Oktubra rezultatom 3:2.Trenutno, ekipa Kumbaje je na 14. mestu ekvadorske lige, sa do sada osvojenih 13 bodova, pet iznad poslednjeplasiranog Nueve de Oktubra. Igrajući u gostima, ekipa Kumbaje je ove sezone zabeležila učinak od samo jedne pobede, dva remija i sedam poraza.

01.00: (1,35) Barselona Gvajakil (4,50) Kumbaja (8,50)

Kako su ostali tri ekipe, izjednačene po broju bodova, kriterijum rangiranja se gleda po gol-razlici, a najbolju za sada ima Universidad Katolika. Tim Migela Rondelija je takođe pre samo tri dana okonćao svoje učešće u Kopa Sudamerikani porazom 3:2 od čileanske Union La Kalere, našavši se tako na trećem mestu C grupe sa pet osvojenih bodova. Ipak, Kamaratasi na meč sa Delfinom dolaze kao favoriti čak i posle neuspeha na međunarodnoj sceni, sredinom nedelje.

Katolika ima konkurentan sastav sposoban da se snađe na nacionalnoj sceni, toliko da je do sada imao četiri utakmice bez poraza. U prethodnom kolu ekipa se suočila sa Emelekom u gostima i pobedila rezultatom 1: 0, ostajući čvrsta i jaka u poteri za liderom šampionata. Klub se trenutno nalazi na drugoj poziciji ekvadorske Pro lige sa 26 osvojenih bodova, imajući samo bod manje od Barselone. U prethodnih pet mečeva zabeležili su tri pobede, jedan remi i jedan poraz.

Na strani gostiju je ekipa Delfina, koja se trenutno nalazi na 7. poziciji tabele, sa do sada osvojena 22 boda. U prošlom kolu ekipa se suočila sa Gvalaseom, uspela da na svom terenu pobedi minimalnim rezultatom 1:0. U prethodnih pet duela imali su tri pobede, bez remija i dva poraza.

Još jedan tim koji je ove delje imao obaveza u kontinentalnom takmičenju, ali za razliku od sva tri konkurenta, Independiente je svoje obaveze ispunjavaio u Kopa Libertadoresu. Ekipa iz Sangolkija, u poslednjem kolu grupne faze savlada je Ameriku iz Minas Žerijasa sa 3:0, i tako zauzela 3. mesto iza Atletiko Mineira i Deportes Tolima, čime će svoje učešće nastaviti u Kopa Sudamerikani.

Independiente zauzima četvrto mesto ekvadorskog šampionata sa 26 bodova i ima bod manje od lidera Barselone. Pobeda u ovoj utakmici im je neophodna kako bi se domogli čeone pozicije. Tim je mogao da zavisi samo od sebe u ovom poslednjem kolu, ali je na u prethodnom kolu izgubio na svom terenu od Mušuc Rune. Kao gost, Del Valje ove sezone ima učinak od pet pobeda i dva poraza, uz 10 postignutih i osam primljenih golova i dolazi iz tri uzastopne pobede.

Sa druge strane Nueve de Oktubre nema više šta da radi u takmičenju, dok se Del Valje i dalje bori za titulu i samo ga pobeda ostavlja igri za finale. Nueve de Oktubre je najlošiji tim u ekvadorskoj ligi ove sezone, zauzima 16. Ii poslednje mesto sa samo osam bodova. U 14 odigranih utakmica ekipa je pobedila samo jednom, pored pet remija i osam poraza. Posle dva uzastopna nerešena meča, ponovo su izgubili u prošlom kolu, kada su u gostima pretrpeli poraz 3:2 od Kumbaje.

01.00: (4,80) Nueve de Oktubre (3,45) Independijente del Valje (1,72)

Posle neuspeha u pokušaju da se plasira u osminu finala Kopa Sudamerikane, LDU se vraća obavezama u nacionalnom prvenstvu gde još uvek ima šanse da se forumliše kao prvak Faze 1. Blankosi su trenutno 5. na tabeli sa 26 osvojenih bodova, a pobeda im je neophodna u poslednjoj utakmici protiv Makara. Opet, ne zavise sami od sebe i nadaju se spoticanju Barselone, ali i Katolike i Independientea, iz razloga što imaju najošiju gol razliku od ostalih konkurenata, što ovu misiju čini gotovo nemogućom. Ipak, neka nada i dalje postoji. LDU u domaćem prvenstvu ima kampanju od osam pobeda, dva remija i četiri poraza, ali veoma slabu gol-razliku, uz 23 postignuta i 20 primljenih golova. Ujedno, to je najlošija odbrana među prvih timova na tabeli, a četvrta najlošija u prvenstvu.

U prilog ekipi kojom strateški zapoveda Luis Zubeldija, ide faktor za nastupa kod kuće. LDU se rangira kao tim sa najboljom kampanjom kao domaći tim, sa šest pobeda i jednim remijem. Od 23 gola koliko je postigao na takmičenju, 17 je postignuto na domaćem terenu.

Sa druge strane, makara je na 13. mestu, sa do sada 13 osvojenih bodova, uz kampanju od tri pobede, četiri remija i sedam poraza. To je tim sa najlošijim ofanzivnim učinkom na šampionatu, sa samo 10 postignutih, uz 16 primljenih golova. Makar dolazi iz pobede u prošlom kolu, kada je kod kuće savladala Tehniko Universitario rezultatom 3:1. Kao gosti imaju drugu najlošiju kampanju u ligi, bez pobede su, sa tri remija i četiri poraza uz samo četiri postignuta gola.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

(Piše: Đorđe Radonjić)

EKVADOR 1 (PRVA FAZA) – 15. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Gvalaseo – Aukas 1:4 (0:3)

/Verges 46 – Fidriševski 12, 25, 60, Briones 28/

Mušuk Runa – Deportivo Kuenka 1:0 (1:0)

/Đordana 35/

Orense – Gvajakil Siti 0:1 (0:1)

/Sesar 20/

Nedelja

Tekniko – Emelek 1:1 (0:1)

/Tapiero 90+2 – Kabeza 20/

Ponedeljak

01.00: (1,35) Barselona Gvajakil (4,50) Kumbaja (8,50)

01.00: (1,57) LDU Kito (3,70) Makara (5,80)

01.00: (4,80) Nueve de Oktubre (3,45) Independijente del Valje (1,72)

01.00: (1,70) Universidad Katolika (3,50) Delfin (4,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1Barselona GvajakilIndependijente del ValjeLDU KitoUniversidad Katolika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara