Navijači Pumasa (©Reuters)
Navijači Pumasa (©Reuters)

Poslednje kolo u meksičkoj Aperturi: Pumasu treba pobeda za plej-of, Kruz Azul "čisti kartone"

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.11.21. | 22:31

Divlje mačke u lokalnom okršaju sa Plavom mašinom jure ulaznicu za ulazak u eliminacionu fazu

Gradski rivali iz Meksiko Sitija, Pumas UNAM i Kruz Azul, sastaju se noćas na stadionu Olimpiko Universitario u sklopu 17. i poslednjeg kola u ligaškom delu formata Apertura. Iako ova dva kluba pripadaju Velikoj četvorci meksičkog fudbala, iza kojih stoje i brojni nacionalni i međunarodni trofeji, njihovi dueli ne smatraju se klasikom. Čak se može reći da u ovom slučaju oni imaju zajedničkog gradskog neprijatelja, Klub Ameriku. Bilo kako bilo, njihovi okršaju oduvek su privlačili veliku pažnju gradske fudbalske javnosti, što i ne predstavlja neku čudnu pojavu u metropolisu sa preko 21 milion stanovnika.

Oba tima su pretrpela poraze u prethodnom meču, pri čemu je Leon pobedio Kruz Azul sa 1:0, dok je Pumas izgubio kod kuće sa 3:0 od Santos Lagune. Pobeda za obe strane mnogo će doprineti obezbeđivanju mesta u plej-ofu, jer tri boda mogu pomoći Kruzu Azulu da se bolje stacionira pred rekvalifikacije, dok su sa druge strane bodovi za Pumas neophodna kako bi se dokopao eliminacione faze.

Izabrane vesti

23.55: (3,15) Pumas (3,05) Kruz Azul (2,30)

La Makina već ima zagarantovanu kartu za doigravanje, međutim, aktuelni šampion Lige MX želeo je da direktno pristupi Ligilji. Za to su mu, osim da pobedi Mačke u noćašnjem obračunu, bili potrebni neuspesi Leona, Tigresa ili Atlasa, što se ipak nije dogodilo jer su baš sve tri ekipe proteklog dana ostvarile pobede i plasman u četvrtfinale. Kruz Azul trenutno se nalazi na 8. mestu sa 23 osvojena boda, a za propuštenu direktnu kvalifikaciju ekipa Huana Rejnosa može da krivi isključivo samo sebe, jer je proteklog vikenda izgubila duel od direktnog rivala za prva četiri mesta, a veliki dobrinos tome učinio je i prethodan niz od tri uzastopna remija.

Domaćini u ovaj duel ulaze posle neuspeha protiv Santos Lagune sa 3:0 i trenutno su na 15. mestu na tabeli sa 18 bodova. Ovo im je drugi meč bez pobede u nizu, jer su pre dve nedelje remizirali sa Pačukom. Pred ovo poslednje kolo ligaškog dela Aperture, Pumasove šanse za plej-of bile su nikakve, ali splet okolnosti i loši rezultati ekipa koje su stacionirane na pozicijama iznad njega, pružile su mu šansu da se ipak nađe u rekvalifikacionoj fazi, ali to može da ostvari isključivo pobedom na noćašnjem meču protiv Kruz Azula. U slučaju osvajanja tri boda, Divlje mačke bi sakupile 21 bod, čime bi pretekle Mazatlan i Nekaksu koji se sa 20 bodova nalaze na 11. odnosno 12. i poslednjem mestu koje vodi u narednu rundu takmičenja.

Biće to utakmica sa dosta intenziteta za igrače Huana Rejnosa koji ima dodatnu brigu, jer čak šest igrača iz Plave mašine ima po četiri javne opomene, tako da, kako propisi nalažu, ako neko od njih dobije još jedan žuti protiv Pumasa, automatski bi bio suspendovan sa prvog meča u reklasifikaciji za Ligilju. Tako da se lako može očekivati da neki od njih i ne budu u protokolu za ovaj susret, a suspenzija preti čak četvorici prvotimaca Pablu Agilaru, Šagiju Martinezu, Huanu Eskobaru i Naču Riveru.

U sastavu domaće ekipe koju predvodi argentinski stručnjak Andreas Lusijano Lilini neće moći da računaju na dvojicu igrača iz ofanzivne linije, Karlosa Gutijereza koji ostaje van protokola zbog frakture fibule, dok je brazilski internacionalac Žose Rožerio de Oliveira takođe isključen zbog problema sa tetivom. Na njihovim mestima trebalo bi da se nađu Argentinac Favio Alvarez i Ekvadorac Vašington Brajan Korozo, koji nastupaju na pozicijama napadačkih krila, dok će najistureniji u formaciji biti još jedan Argentinac u redovima Divljih mačaka, Huan Ignasio Dineno inače najbolji strelac ekipe sa pet postignutih golova u dosadašnjem toku prvenstva.

-----------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------

Ova dva lokalna rivala od 1996. godine, od kada su uspostavljena dva takmičarska formata u sklopu jedne kalendarske godine, sastala su se ukupno 68 puta. Plava mašina je bila dominantna u ovim okršajima sa 30 pobeda, dok su Pume u svoju korist rešile 16 susreta, a 22 utakmice završene su nerešenim rezultatom.

Ove ekipe poslednji put odmerile su snage u ovogodišnjoj Klausuri u martu mesecu, a na ovom istom stadionu gostujući tim uspeo je da ostvari tesnu pobedu 1:0. Gol odluke postigao je Džonatan Rodrigez sa bele tačke.

MEKSIKO 1, APERTURA – 17. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

Atlas – Keretaro 2:0 (0:0)

/Furh 73, Treho 90+4/

Subota

Puebla - Toluka 1:0 (0:0)

/Tabu 60/

Mazatlan – Gvadalahara 0:1 (0:0)

/Zaldivar 87/

Leon - Nekaksa 3:0 (1:0)

/Davila 21, 52, 72/

Nedelja

Klub Amerika - Monterej 0:0

Tigres - Huarez 3:0 (1:0)

/Lopez 6, 83, Vigon 47/

Tihuana - Pačuka 3:2 (1:1)

/Muriljo 45ag, Manotas 57, Moreno 83ag - Gonzales 24, De La Rosa 54/

23.55: (3,15) Pumas (3,05) Kruz Azul (2,30)

Ponedeljak

02.05: (2,10) Santos Laguna (3,30) Atletiko San Luis (3,30)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Meksiko 1PumasKruz Azul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara