Detalj sa meča Inter- Atletiko (Reuters)
Detalj sa meča Inter- Atletiko (Reuters)

Potop španskog fudbala, Italijani mogu da ih prestignu prvi put u ovom veku!

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.03.24. | 10:40

Nemci i Englezi ratuju za dodatno mesto u Ligi šampiona, Hrvatska za petama Srbiji

Roma je deklasirala Brajton, Fiorentina preokrenula protiv Makabija u gostima, Milan je sa dva razlike tukao Slaviju, Atalanta je nadigrala Sporting u Lisabonu i upisala remi pre revanš na svom terenu... Samo je Lacio eliminisan od Bajerna.

Iza italijanskih klubova je još jedna uspešna nedelja u Evropi. Nacionalni koeficijent je pojačan, napravljen je još jedan značajan korak ka osvajanju dodatnog mesta u Ligi šampiona. A prvi put u ovom veku, Italija je u realnoj situaciji da na UEFA rang listi nacionalnih koeficijenta prestigne Španiju! Što zbog dobrih rezultata klubova sa Čizme, što zbog katastrofalne sezone za predstavnike sa Pirineja...

Izabrane vesti

Poslednji put kada je Italija bila ispred Španije na UEFA lestvici, bilo je to daleke 1999. godine. Italijani su tada imali najjači rang u klupskom evropskom fudbalu, Španci su bili na drugoj poziciji. Od 2004. godine Španija i Engleska dominiraju evropskim fudbalom i smenjuju se na prve dve pozicije sa izuzetkom 2015. i 2016. kada su ih razdvojili Nemci. Italijani su u poslednjih 20 godina proveli više vremena kao zvanično četvrta nego treća liga Evrope jer su i Nemci bili uspešniji.

Ali poslednjih godina je počeo i uspon italijanskog fudbala. Tri finala u evrokupovima prošle sezone su najavili da se Serija A vraća polako u sam vrh, a ova sezona je to potvrdila.

Dovoljno je videti koeficijente uoči ove sezone:

1. Engleska 109,570

2. Španija 92,998

3. Nemačka 82,481

4. Italija 81,926

Od letos se mnogo toga promenilo. Špancima je krenulo naopako još kada je Osasuna ispala u kvalifikacijama, potom je Sevilja završila poslednja u grupi Lige šampiona, a u prolećnim duelima su ispali Betis i Real Sosijedad. Ista sudbina čeka i Viljareal u Ligi konferencije posle katastrofe na Velodromu (0:4). Ne piše se dobro ni Atletiku u revanšu protiv Intera, a težak posao čeka i Barsu protiv Napolija. Samo je Real prošao dalje a ni on nije blistao i ne obećava mnogo s ovim stilom igre...

Upravo ti direktni dueli Španaca i Italijana u revanšima osmine finala Lige šampiona mogu da odluče o statusu druge lige u Evropi. Italijanima su pored eliminacije Lacija od Bajerna svi klubovi bili „živi“. Bodove su sakupljali Inter, Napoli, Lacio, Milan, Roma, Atalanta i Fiorentina.

Trenutni koeficijenti izgledaju ovako:

1. Engleska 100,803

2. Španija 86,614

3. Italija 84,855

4. Nemačka 81,767

Italijani su za nepunu sezonu pretsigli Nemce, a zaostatak sa Špancima smanjili sa 11 na na nepuna dva koeficijentana boda! Ako Inter eliminiše Barselonu, a Napoli iznenadi Barselonu, Milan, Roma i Fiorentina u revanšima potvrde prolaze, a priključm se i Atalanta, Italija će sigurno preskočiti Španiju posle skoro dve i po decenije i postati druga liga Evrope.

Italijani sjajno guraju i na još jednoj bitnoj lestvici. Onoj na kojoj se boduju samo rezultati iz ove sezone i koja za dve najbolje lige donosi dodatno mesto u Ligi šampiona od naredne sezone.

Klubovi iz Serije su u ovoj sezoni sakupili koeficijent 15,571 i ubedljivo vode. Što znači da će petoplasirani tim sa Apenina u Ligu šampiona.

Trenutno stanje je ovakvo:

1. Italija 16,571

2. Nemačka 15,500

3. Engleska 14,625

4. Francuska 14,416

5. Španija 13,437

Italijani samo treba da još malo nastave u ovom ritmu i peto mesto u Ligi šampiona im „ne gine“. Iako Nemci trenutno drže drugu poziciju, Englezi im dišu sa vratom jer imaju više preostalih predstavnika. Veliku stvar za Nemačku je uradio sinoć Frajburg pobedom u direktnom duelu protiv Vest Hema. Ako Bajern i Borusija nastave dobro u Ligi šampiona, a Leverkuzen i Frajburg prođu dalje u Ligi Evrope onda Nemačka ima čemu da se nada.

Englezima najviše donosi Mančester Siti koji je pobedio svaki evropski meč od početka sezone, ali su ih Mančester Junajted i Njukasl „zakopali“ poslednjim mestima u grupama Lige šampiona i jesenjom eliminacijom. Liverpul očekivano donosi bodove u Ligi Evrope ali je Brajton praktično ispao posle sinoćnjeg debakla na Olimpiku (0:4). Vest Hem visi, a neizvesno je šta će uraditi Aston Vila u revanšu protiv Ajaksa u Ligi konferencija.

Mnogo toga će zavisiti od Arsenalovog revanša protiv Porta i Borusijinog protiv PSV-a. Ako Tobdžije ispadnu, a Milioneri prođu, onda je Bundesliga favorit ispred Premijer lige za petog predstavnika u Ligi šampiona. Podsetimo, samo dve najbolje lige po rezultatima u ovoj sezoni dobijaju po dodatnog predstavnika u Ligi šampiona.

Kada smo kod UEFA rang liste, Francuska je sjajnim rezultatima obe nedelje odbranila peto mesto od Holanđana i najverovatnije će ga zadržati do kraja. Velika se borba vodi za 10. poziciju gde Škoti trenutno odolevaju Česima zahvaljujući Rendžersu. Podsetimo, 10. pozicija donosi jednog direktnog i jednog predstavnika u kvalifikacijamaza Ligu šampiona. Od 11. do 15. mesta su zemlje sa po dva predtsavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Švajcarska je prestigla Austriju na 12. mestu, Norveška je preskočila Dansku na 14. poziciji. Potom slede zemlje od 15. mesta lkoje će od sezone 2025/26 imati jednog predtsvanika u kvalifikacijama za Ligu šampiona: Izrael, Grčka, Ukrajina, Srbija i Hrvatska koja je sinoć skočila za jednu poziciju zahvaljuju’ći pobedi Dinama.


tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara