Valentin Barko (©AFP)
Valentin Barko (©AFP)

Potpisao za Brajton, pa odgovorio na prozivke Boke: Da se neko javio na telefon, možda ne bih odlazio

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 15:48

Valentin Barko nije želeo da ćuti na prozivke navijača i čelnika kluba koji mu zameraju što odlazi, a da nije ostavio veliki trag u klubu

Nekada se znalo, prvo u svom matičnom klubu moraš da napraviš nešto, pre nego što napraviš veliki iskorak u karijeri i odeš u inostranstvo. To je važilo i za fudbalere iz Argentine, primera je na pretek. Ipak, danas se fudbal drastično promenio i to više nije samo igra u kojoj uživaju milijarde ljubitelja širom planete, već biznis u kojem je mahom najvažnije prestići konkurenciju u potpisu fudbalera sa potencijalom.

Tako je slučaj Valentina Barka, novog levog ofanzivnog beka Brajtona i bisera Boke Juniors, dospeo u žižu javnosti. Naime, pristalice velikana iz Buenos Ajresa kritički su dočekale Barkov potpis za Brajton koji je aktivirao otkupnu klauzulu u visini od 10.000.000 dolara za 90 odsto nad njegovim ugovorom. Ostalih 10 odsto ide interesnim stranama, pa tako Boki čisto ostaje oko 7.000.000 dolara, kada se odbiju još i porezi.

Izabrane vesti

Iako transfer još nije zvanično realizovan, on je u razgovoru za lokalne medije rekao da je ugovor potpisao i da se sada čeka samo objava kluba. Kada je Barko otkrio da je dogovorio transfer u Brajton, sportski direktor Boke Raul Kaskini ga je javno iskritikovao i rekao:

"Od momenta kada smo opet počeli sa treninzima, želeli smo da sednemo i razgovaramo o produžetku. Seli smo sa Barkovim agentima i sa njim. Rekli su nam da će nam se javiti za dva dana, a onda su došli i rekli nam da će Brajton da aktivira klauzulu. Tako to ide. Nismo lagali, hteli smo nastavak saradnje. Ponudili smo mu ugovor na četiri godine, hteli smo da on raste sa klubom dalje, da nastavi da uči. Nekada moraš da naučiš da budeš zahvalan u životu, ali nekada stvari idu drugačije".

Ono što je naročito pogodilo i ražestilo navijače Boke jeste Barkova izjava da bi on "sam aktivirao otkupnu klauzulu, da klub nije prihvatio ponude Brajtona". Razlog tome je, prema njegovoj verziji priče, što se niko iz kluba nije udostojio da odgovori na njegove pozive da se razgovara o produženju ugovora. Iako ga nije prozvao imenom, argentinski mediji tvrde da je Barko imao najveću zamerku na račun novog predsednika Boke Huana Romana Rikelmea.

"Kao što svi znaju, ostao sam kada me je Hetafe tražio, iako sam mogao da odem kao slobodan igrač. Odlučio sam da produžim ugovor jer mi je bio san da igram za Boku. Ostao sam i kada su tokom sezone moji agenti želeli da aktiviraju klauzulu. Rekao sam - ne. Sada su došli sa ponudom koja može da garantuje moj dalji rast. San svakog igrača je da igra u Evropi, želeo sam da ostavim Boki nešto. Pregovarali smo, ali kako nije bilo dogovora, klauzula je aktivirana", rekao je Barko za argentinski Ole i dodao:

"Nisam čuo šta je Kaskini rekao, ljudi iz kluba su me iznenadili kada smo se sreli u prostorijama Saveza. Pokušao sam da nađem Kaskinija, ali ga nisam našao. Da sam stvarno nezahvalan kako on kaže, onda bih otišao bez obeštećenja. Sada ostavljam novac klubu".

Govorio je i o delu kada je Kaskini rekao da je razgovarao sa njim...

"Ne, razgovori za novi ugovor vodili su se sa mojim agentima i mojim ocem, ne sa mnom. Imali su vremena da spreme zvaničnu ponudu, očekivao sam da će je predstaviti na tom sastanku. Svakako, rekli smo da ćemo se javiti. Tri dana zaredom smo zvali i niko se nije javio na telefon. Bio sam iznenađen jer da su zaista bili zainteresovani za dalje razgovore, neko bi se javio na telefon. Posle toga se uključio Brajton koji je dostavio ponudu. Nisu me pritiskali. Da se neko javio na telefon možda danas ne bismo pričali o tome zašto odlazim".

Prošla sezona je Barku bila debitantska za prvi tim. Odigrao je 35 utakmica i zabeležio gol uz četiri asistencije. U 2021. godini našao se na Gardijanovoj "Next Generation" listi kao jedan od najvećih talenata svoje generacije.


tagovi

Valentin BarkoZimski prelazni rok 2024BrajtonBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara