Radost fudbalera Barselone (© Reuters)
Radost fudbalera Barselone (© Reuters)

Povampirila se najveća Čolova noćna mora: Barsa patila, ali je prva! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.01.23. | 22:59

Sjajan vikend za Katalonce, koji su se pobedom nad Atletiko u Madridu osamili na čelu tabele

Izgleda da je ova Barselona napravljena od mnogo čvršćeg materijala nego što se pretpostavljalo. Kad je 16. oktobra poklekla u El Klasiku zaostajala je za Realom tri boda i mnogi su tvrdili da je prvak Evrope već tad izbio na autoput ka tituli. Posle nekompletnog 16. kola na liderskoj poziciji je katalonski sastav, posle, za njega, savršenog vikenda.

U subotu je kraljevski klub izgubio od Viljareala (1:2), a u nedelju veče Ćavijeva ekipa dobila Atletiko u Madridu (1:0) i osamila se na vrhu. Sad ima prednost od tri koraka i sve se pita za titulu.

Izabrane vesti

Gosti su na stadionu „Vanda Metrpolitano“ zaličili na tim kao da je pravljen po mustri Pepa Gvardiole i Žozea Murinja. Na trenutke atraktivan i dopadljiv. Prste da poližeš. Na trenutke takmičarski nastrojen, sposoban da se odupre naletima domaćina.

Veliku pobedu Barsi doneo je Usman Dembele. Često potcenjeni (za šta je i sam kriv), Francus pod Ćavijem u poslednjih godinu dana izrasta u silu, teško ga je čuvati, a još ako mu se stvori šansa ili omogući prostor obično se loše završi za rivale. Tako je Dembele sredinom prvog poluvremena bio egzekutor akcije u režiji dvojice najdarovitijih dečaka kluba sa Nou Kampa: Pedri je sjajno povukao napad, uposlio Gavija (jeste koristio ruku prilikom građenja, ali nedovoljno da bi bio faul nad Mandavom), ovaj prosledio do Dembelea, a bivši talenat Borusije iz Dortmunda pogodio.

Na istom mestu gde je bio precizan u 90. minutu u sezoni 2018/19, kad je u prvom derbiju sa Atletikom pogodio za nerešen ishod (1:1), usmerivši tadašnju Barselonu ka tituli. Pretenciozno bi bilo konstatovati da će ishod biti isti, ali Katalonci imaju pobednički gen u sebi. Pogotovo što su do slavlja na neprijateljskoj teritoriji slavili bez suspendovanog prvog strelca La Lige, Roberta Levandovskog, a usled isključenja u susretu sa Espanjolom nisu mogli da računaju ni na Đordija Albu.

Samo je jedan od junaka Barselone Dembele. Preostala dvojica, prva među jednakima, su golman Mark Andre ter Štegen i Ronald Arauho. Obojica su zaustavila pokušaje Antoana Grizmana koji je odigrao sjajnu utakmicu, jedino nije imao sreće da pogodi cilj. Pred kraj prvog dela mu je šut izvanredno odbranio nemački golman, a u dubokoj nadoknadi na liniji sprečio loptu da preko nje pređe urugvajski defanzivac...

Mogla je Barselona da izbegne stresnu završnicu i nabujale emocije oličene u dva isključenja, jer je samo Dembele imao dve šanse da reši susret, pogodak Ferana Toresa je poništen zbog ofsajda, bilo je još nekoliko dobrih situacija u kaznenom prostoru Jana Oblaka, ali je isto tako Ćavijev tim bio pod strahovitim pritiksom.

Posle prvih pola sata u kojim su gosti dominirali i zasluženo poveli, Atletiko je počeo da promalja glavu i da preti. Najbolju šansu imao je Grizman (to je ta odbrana Ter Štegena), šutirali su i Markos Ljorente, Himenes,Feliks, Molina... Uglavnom pored gola. Još je pojačao pritisak s početka nastavka i delovalo je da ima resurse da stigne do izjednačenja. Na sve načine je probao, čak i uvođenjem Morate i Koree, ali nije vredelo. Pa i ta šansa Grizmana u nadoknadi kad se činilo da će biti 1:1 ostala je neiskorišćena.

Tako je posle dve pobede kod kuće nad Barselonom Dijego Simeone pretrpeo novi poraz od Katalonaca. Ukupno 13. u 22. derbiju u okviru španskog prvenstva. Nijedan drugi rival u karijeri mu nije češće uzimao meru.

Utvara je došla sa Nou Kampa i preplašila Čola. Atletiko opet „visi“ za mesto u Ligi šampiona...

PRIMERA – 16. KOLO

Petak

Elče - Selta 0:1 (0:1)

/Aspas 5/

Valensija - Kadiz 0:1 (0:1)

/Alkaras 9/

Subota

Viljareal - Real Madrid 2:1 (0:0)

/Pino 47, Moreno 63p - Benzema 60p/

Majorka - Valjadolid 1:0 (0:0)

/Prats 90+4/

Espanjol - Đirona 2:2 (0:1)

/Puado 51, Hoselu 76 - Vilja 32, Erera 85/

Nedelja

Almerija - Sosijedad 0:2 (0:0)

/Silva 47, Serlot 52/

Rajo Valjekano – Betis 1:2 (1:2)

/Kameljo 20 – Baliu 7ag, Luiz Enrike 40/

Sevilja – Hetafe 2:1 (1:0)

/Akunja 36, Mir 80 – Majoral 87/

Atletiko Madrid - Barselona 0:1 (0:1)

/Dembele 22/

Ponedeljak

21.00: (1,70) Atletik Bilbao (3,60) Osasuna (5,40)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Usman DembeleMark Andre Ter ŠtegenRonald ArauhoBarselonaAtletiko Madrid

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara