Salah i Ake (©Reuters)
Salah i Ake (©Reuters)

Povratak klupskom fudbalu u velikom stilu: Liverpul dvaput stizao, Ake presudio (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.12.22. | 22:58

Siti u četvrtfinalu Liga kupa

Ni nedelju dana nije prošlo od finalne utakmice Svetskog prvenstva u Kataru, a već smo gledali jedan veliki derbi evropskog fudbala. Ne baš spektakularan kao susret Argentine i Francuske u borbi za Zlatni globus, ali svakako uzbudljiv.

U osmini finala Liga kupa Mančester siti je savladao Liverpul 3:2 (1:1). Golovi i šanse ređali su se kao na traci tokom sat vremena, ukupno je upućeno 25 šuteva, a koncentrisaniji su bili domaći fudbaleri, koji su se pobedom pridružili Mančester junajtedu, Vulverhemptonu, Sautemptonu, Njukaslu, Lesteru, Notignem Forestu i Čarltonu.

Izabrane vesti

Nisu Pep Gvardiola i Jirgen Klop mogli da računaju na najjače sastave, ali su i pored toga na terenu bili neki od najboljih igrača dva tima. Haland i Marez predvodili su napad Građana, Salah i Nunjez Redsa. De Brujne i Rodri nisu ispunili očekivanja u Kataru sa svojim selekcijama Belgije i Španije, ali su odlični bili večeras. Sa Mundijala su u odbranu Sitija stigli Emerik Laport i Nejtan Ake, a na drugoj strani je od učesnika Mundijala od starta igrao samo Darvin Nunjez, dok su sa klupe ušli Fabinjo i Henderson.

Imali su gosti i peh da se u finišu prvog poluvremena povredi Džejms Milner, koji je večeras imao ulogu desnog beka. Zamenio ga je Natanijel Filips i upravo on loše procenio let lopte u 58. minutu kada mu se iza leđa prikrao Ake i iz drugog plana, na centaršut De Brujnea pogodio za 3:2.

Prethodno je Siti dvaput bio u prednosti, golovima Erlinga Halanda u 10. i Rijada Mareza u 47. minutu, ali su gosti uspevali brzo da izjednače. Na 1:1 preko Fabija Karvalja u 20, a onda i pogotkom Mohameda Salaha samo minut posle Marezovog.

Da ćemo gledati sjajan meč nagovešteno je od samog starta. Oba tima otvoreno su ušla u utakmicu i za samo dva minuta videli smo po jednu šansu. Prvo je Haland šutirao preko gola, pa Laport stigao da uklizavanjem blokira Nunjeza. Bila je to prva od tri odlične prilike u kojima se večeras našao Urugvajac, a nije ih iskoristio. Do kraja meča je bio u igri, ali posle promašaja nedugo nakon trećeg gola Građana nije više pretio Stefanu Ortegi.

Tek nakon što su njegovi igrači i treći put došli do prednosti Gvardiola je počeo sa izmenama. Uveo je Stounsa, Griliša i Fodena, u finišu i Bernarda Silvu, koji su uspeli da bez drame prevedu meč kraju. Za razliku od kolege, Klop je ranije reagovao. Već na startu drugog dela Fabinjo i Okslejd-Čemberlejn zamenili su Stefana Bajčetića i Fabija Karvalja, potom je i Henderson ušao umesto Eliota, pa Keita umesto Alkantare, ali bez efekta.

Što se tiče mladog Bajčetića, Španac srpskog porekla imao je pred sobom najveći izazov otkad je prekomandovan u prvi tim Liverpula. Dobro je delovao u ofanzivnim akcijama i s loptom u nogama, ali je bilo defanzivnih propusta koje će sigurno analizirati sa svojim stručim štabom. Svakako, poverenje od prvog minuta nagoveštava da bi Klop u nastavku sezone mogao češće da ga koristi. Posebno jer sledi tradicionalno zgusnut raspored u vreme praznika.

Liverpul se premijerligaškim obavezama vraća već za četiri dana, u ponedeljak protiv Aston Vile u gostima, pa 30. decembra dočekuje Lester, a 2023. godinu otvara 2. januara protiv Brentforda u gostima.

Sitiju sledi gostovanje u Lidsu, 31. igra protiv Evertona, a 5. januara na Stamford Bridžu protiv Čelsija.

ENGLESKA, LIGA KUP - OSMINA FINALA

Utorak

MK Dons - Lester 0:3 (0:2)

/Tileman 18, Perez 29, Vardi 50/

Njukasl - Bornmut 1:0 (0:0)

/Smit 67ag/

Sautempton - Linkoln Siti 2:1 (1:1)

/Adams 25, 74 - Bazunu 2ag/

Vulverhempton - Džilingem 2:0 (0:0)

/Himenez 77pen, Ait Nuri 90+1/

Sreda

Blekburn - Notingem Forest 1:4 (1:1)

/Varton 43 - Džonson 13, 90+2 Lingard 53, Avonji 79/

Čarlton - Brajton 0:0 /4:3 penalima/

Mančester junajted - Barnli 2:0 (1:0)

/Eriksen 27, Rašford 57/

Četvrtak

Mančester siti - Liverpul 3:2 (1:1)

/Haland 10, Marez 47, Ake 58 - Karvaljo 20, Salah 48/


tagovi

Premijer ligaLiverpulMančester Siti

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara