Slavlje Orlova (Mn Press)
Slavlje Orlova (Mn Press)

Poznati šeširi za A Ligu nacija: Kako god da okreneš, Srbiju čeka paklen posao!

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.09.23. | 16:35

Orlovi u četvrtom šeširu sa Izraelom, Bosnom i Hercegovinom, odnosno Škotskom

U fokusu fudbalske reprezentacije Srbije trenutno su kvalifikacije za Evropsko prvensto i potencijalni plasman na kontinentalnu smotru prvi put od 2000. godine. Ali nakon što se prvenstvo Starog Kontinenta u Nemačkoj naredne godine završi, od septembra meseca počinje novo izdanje Lige nacija u kojem će Orlovi biti deo elitne A divizije.

Danas su obelodanjeni sastavi četiri šešira za žreb koji će se održati 8. februara predstojeće godine, a Srbija se nalazi u najslabijem četvrtom šeširu sa Izraelom, Bosnom i Hercegovinom, odnosno Škotskom. Ali kako god da okrenemo, izabranike Dragana Stojkovića očekuje paklen posao gledajući sastav ostalih šešira.

Izabrane vesti

U prvom, uslovno rečeno, najtežem šeširu stacionirane su Španija, Hrvatska, Italija i Holandija. Šešir dva rezervisan je za Dansku, Portugaliju, Belgiju i Mađarsku, dok se u trećem naleze Švajcarska, Nemačka, Poljska i Francuska.

Dakle, o grupi smrti koja bi potencijalno mogla da zadesi Srbiju može da se polemiše, ali na prvu loptu najgori scenario bila bi grupa sa Španijom iz prvog, Portugalijom iz drugog i Francuskom iz trećeg šešira. U perspektivi najpovoljniji, verovatno i najpoželjniji rasplet stvari bio bi žreb koji bi Orlovima dodelio Italiju, Mađarsku i Poljsku.

Mada veliko je pitanje koja bi grupa najviše "legla" srpskim fudbalerima kada se baci pogled na skorije okršaje sa pojedinim selekcijama. Pre nepunih mesec dana četa selektora Stojkovića izgubila je od Mađarske predvođene Dominikom Soboslajem, dok je recimo u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru odigrala 2:2 sa Portugalijom u Beogradu, a zatim upravo preko Kristijana Ronalda i drugova izborila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u sred Lisabona. Mitrovićev trzaj glavom iz 90. minuta poslao je Srbiju u Dohu, a Portugalce u baraž.

Verovatno će se mnogi saglasiti da je Švajcarska rival za izbegavanje. Tako kaže istorijat međusobnih duela i bolni porazi od ove selekcije na prethodna dva Mundijala. U Rusiji su nas savladali sa 2:1 u drugom kolu i ostavili Srbiji nerealnu misiju da plasman u nokaut fazu traži u odlučujućem meču protiv Brazila, dok su nas prošle jeseni u Dohi u trećem kolu i direktnom okršaju za izlazak iz grupe sa 3:2.

I Danci su vrlo nezgodan rival. Videli su to Piksijevi puleni najbolje u prijateljskom meču krajem marta prošle godine. Tada je skandinavska selekcija kormilara Kaspera Hjulmanda brzinom uništila odbranu Srbije i počastila je na Parkenu sa 3:0.

Podsetimo, Srbija je u prethodnom izdanju Lige nacija bila član B divizije, a skok je izborila sa 13 bodova, kao lider grupe sa Švedskom, Norveškom i Slovenijom. Tada su Orlovi bili daleko najmoćniji napad svoje grupe sa 13 pogodaka, primili su svega pet, a Aleksandar Mitrović je uz Erlinga Halanda sa šest pogodaka bio najbolji strelac B divizije.

Titulu brane Španci koji su 18. juna ove godine bili bolji u finalu od Hrvatske na penale, dok je Italija savladala Holandiju u borbi za treće mesto.

ŠEŠIR 1: Španija, Hrvatska, Italija i Holandija

ŠEŠIR 2: Danska, Portugalija, Belgija i Mađarska

ŠEŠIR 3: Švajcarska, Nemačka, Poljska i Francuska.

ŠEŠIR 4: Srbija, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara