Davide Nikola (©AFP)
Davide Nikola (©AFP)

Pozovi Nikolu radi opstanka: Empoli vaskrsao dolaskom čoveka koji je već izveo jedno čudo

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.02.24. | 17:07

Azuri u malom toskanskom derbiju protiv Fjorentine vezali petu utakmicu bez poraza sa novim trenerom

Pre dve sezone već je izveo fudbalsko čudo kada je već otpisanu Salernitanu spasao ispadanja. Sada sa drugim klubom piše sličnu priču. I kako trenutno stvari stoje i ova će imati srećan kraj. Borite se za opstanak? Davide Nikola je rešenje. Nadali su se u Empoliju da ono što se ne tako davno dogodilo na jugu Italije nije bila slučajnost, da čovek ne tako zavidne trenerske karijere zaista ume sa malim timovima. Rizikovali su, delom zbog toga što nisu imali šta da izgube, njihovoj krizi nije se nazirao kraj. Rizikovali su i - uboli premiju!

Nikolinim dolaskom u Toskanu Empoli je vaskrsao! Pedesetogodišnji stručnjak ni mesec dana po dolasku u novi klub nema poraz. Ne bilo koji klub, već onaj što je do nedavno tavorio u zoni ispadanja! Sada mu je pak glava iznad vode, sve posle serije mečeva bez poraza koju je Empoli u malom toskanskom derbiju protiv Fjorentine produžio na pet i dodatno se udaljio od opasne zone - 1:1 (0:1).

Izabrane vesti

Na debiju protiv Monce ubedljivih 3:0, remi sa Juventusom (1:1), protiv Đenove takođe (0:0), pa osveta svojoj Salernitani (3:1) zbog načina na koji sa njime rastala - otpustila ga, vratila i ponovo otpustila - i ovog popodneva remi protiv još jednog favorita. Ukupno devet bodova u pet mečeva, svega četiri manje nego što je njegovi prethodnici u aktuelnoj sezoni Paolo Zaneti i Aurelio Andreacoli u prethodnih 20 rundi Serije A. I sve to iako je zimus ostao bez Tomaza Baldancija, jednog od najvrednijih igrača ekipe.

Ali je, ruku na srce, Empoli i dovodio u prethodnom prelaznom roku, a među nekolicinom ne preteranu zvučnih imena posebno pažnju je privukao Mbaje Nijang. Nezadovoljan finansijskom situacijom u Adani Demir, senegalski napadač je poslednjeg dana januara prihvatio poziv Empolija da se vrati u Seriju A i već na startu nagovestio da bi mogao da bude jedna od ključnih Nikolinih figura u borbi za opstanak. Na debiju protiv Salernitane u prošlom kolu gol i asistencija za svega 20 minuta, ovog popodneva još jedan pogodak.

Znatno bolju igru u prvom poluvremenu gosti sa Artemio Frankija materijalizovali su pred istek pola sata igre kada je Lukas Beltran u gol pretvorio ne toliko upotrebljivu loptu Rolanda Mandragore. Odigrao mu je bivši vezista Juventusa iza leđa, ali se argentisnki napadač odlično snašao i udarcem iz okreta iznenadio Eliju Kaprila na golu Empolija. Bio je to šesti prvenstveni pogodak momka letos plaćenog 12.000.000 evra River Plejtu.

Međutim, igra ekipe Vinčenca Italijana u drugom poluvremenu se raspala, dok je Empoli s druge strane tek po povratku sa pauze pokazao igru koja ga je u prethodnom periodu izvukla iz opasne zone. Nikola je u pauzi između dva poluvremena izvršio dve izmene i sa obe pogodio, jer tandem Mateo Kančelijeri - Mbaje Nijang, koji je u nastavku dobio priliku ključno je uticao na poravnanje rezultata. Kančelijeri je u kontri driblingom izbacio iz igre Davidea Faraonija i naterao ga da napravi jedanaesterac, koji je Nijang realizovao za poravnanje rezultata i ispostaviće se novi bod Azura (ukupno ih imaju 22), koji su trenutno 16. na tabeli Serije A, na dva boda više od Verone, prvog tima ispod crte.

Fjorentina je u gornjem delu tabele, ali polako tone ka sredini, jer u 2024. godini je ostvarila samo jednu pobedu na sedam prvenstvenih utakmica pa trenutno ima sedam bodova manje od četvrtoplasirane Atalante, tima koji drži poslednju kartu za grupnu fazu Lige šampiona.

SERIJA A – 25. KOLO

Petak

Torino - Leče 2:0 (0:0)

/Belanova 50, Zapata 81/

Inter - Salernitana 4:0 (3:0)

/Tiram 17, Martinez 19, Damfris 40, Arnautović 90+1/

Subota

Napoli - Đenova 1:1 (0:0)

/Ngonge 90 - Frendrup 47/

Verona – Juventus 2:2 (1:1)

/Folorunšo 11, Noslin 52 – Vlahović 28 pen, Rabio 55/

Atalanta - Sasuolo 3:0 (1:0)

/Pašalić 22, Kopmejners 58, Baker 75/

Nedelja

Lacio - Bolonja 1:2 (1:1)

/Isaksen 18 - El Azuzi 39, Zirkze 78/

Empoli - Fjorentina 1:1 (0:1)

/Nijang 56pen - Beltran 29/

Udineze - Kaljari 1:1 (1:1)

/Zemura 14 - Gaetano 44/

18.00: (4,10) Frozinone (3,50) Roma (1,90)

20.45: (4,80) Monca (3,50) Milan (1,78)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EmpoliKaljariUdinezeFjorentinaSerija ADavide Nikola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara