Srđan Plavšić (©Reuters)
Srđan Plavšić (©Reuters)

Praški derbi za polufinale Kupa i Plavšić na levom beku

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.02.22. | 14:03

Slavija dočekuje Spartu, a srpski internacionalac očekuje se u drugačijoj poziciji u meču sa bivšim klubom

Oba praška "S" svake godine razmišljaju o osvajanju nacionalnog Kupa, ali će jedan od poznatih klubova morati da se oprosti od te vizije već u februaru. Slavija će u četvrtfinalu večeras da izazove omraženu Spartu, pa je jasno da će prolazak u narednu fazu takmičenja slaviti samo na jednoj obali Vltave (17.00).

Niko od velikih praških rivala na derbi neće otići u idealnom raspoloženju. I Sešivani i Letenšti su već imali prvi takmičarski duel u kalendarskoj 2022. I oba tabora žele što pre da na njih zaborave, jer su u 20. kolo najvišeg češkog takmičenja kiksirali.

Izabrane vesti

Slavija je posebno podbacila, pošto je proteklog vikenda dočekala poslednjeplasiranu Karvinu kao vodeći tim lige. Međutim, crveno-beli nisu potvrdili ulogu favorita. Peter Olajinka je promašio penal u 66. minutu, a kazna je stigla u 70. kada je Karvina iskonstruisala jedan uspešan napad za senzacionalnu pobedu. Inače, prvu u sezoni.

17.00: (1,80) Slavija (3,45) Sparta (4,20)

Slavija, koja je izgubila dva veoma bitna šrafa tokom zimskog prelaznog roka, tako je pala sa liderske pozicije prvenstva Češke. Posle odlazaka napadača Jana Kuhte u moskovsku Lokomotivu za 5.000.000 evra i ofanzivca Nikolaea Stančijua u kineski Vuhan za 4.500.000, posao na svim frontovima joj je otežan.

Tako veliku bruku Sparta nije uspela da iskoristi, pa ni u njenom taboru nije moglo da bude satisfakcije. Ekipa sa Letne je trebalo da dominira na gosotvanju Českih Buđejovica, ali umesto toga igrači Pavela Vrbe su samo pasivno zurili u hitre domaćine. Na kraju, ipak, bod je osvojen.

U svakom slučaju, utakmica u Buđejovicama otkrila je određene granice Spartanaca. Mnogi navijači Železnih već su bili nervozni zbog nedostatka interesovanja kluba za transfere tokom januara. Celu situaciju je nedavno rasvetlio i generalni direktor Sparte František Čupr, koji je objasnio da trener Vrba nije bio za pojačanja.

"Nije da ne želimo da mu dovodimo igrače. Sa sportskim direktorom Tomašem Rosickim smo ga pritiskali, ali trener je jasno dao do znanja da ne želi. Zato smo prekinuli da ga forsiramo", rekao je Čupr.

Da li će Vrba "platiti" ceh transfernoj pasivnosti ostaje da se vidi. Trenutno su, međutim, njegove misli usmerene na jedan cilj - pobedu u derbiju. Poslednjih godina Sparta nije uspevala da se odupre Slaviji. Preokret je usledio posle dužeg vremena prošle jeseni, kada je prvu pobedu Železnih nad crveno-belima posle petogodišnje pauze doneo slovački krilni fudbaler Lukaš Haraslin.

U kup meču Vrba će morati bez napadača Tomaša Čvančare. Krajem prošle godine, mladi napadač se preselio u Prag iz Jabloneca, ali je sa sobom poneo disciplinsku kaznu zbog dobijanja crvenog kartona. Sparta je tražila pomilovanje kazne od tri utakmice, ali disciplinska komisija nije udovoljila zahtevu tima sa Letne.

Posle sramote protiv Karvine, trener Slavije Jindrih Trpišovski mogao je da bude zadovoljan jedino zdravstvenom situacijom u klubu. Nijedno novo ime nije na listi odsutnih, a dodajmo i da je od starta u taboru domaćih predviđen srpski internacionalac Srđan Plavšić. Bivši as Crvene zvezde prošlog leta je Spartu zamenio Slavijom, ali nije uspeo da se do kraja nametne Trpišovskom na poziciji krila. Umesto toga, u redovima crveno-belih nastupa kao levi bek, i danas će na doskorašnje saigrače sa potpuno drugačijom ulogom.

KUP ČEŠKE - ČETVRTFINALE

Sreda

14.30: (2,65) Sigma (3,15) Slovačko (2,60)

17.00: (1,80) Slavija (3,45) Sparta (4,20)

Utorak 15.02.

16.00: Hradec Kralove - Bohemijans

Sreda 16.02.

14.00: Jablonec - Mlada Boleslav

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Slavija PragSparta PragSrđan Plavšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara