Fudbaleri Belgije (©Reuters)
Fudbaleri Belgije (©Reuters)

Prat-mat u Kazanju: Belgija sačuvala tešku artiljeriju, jedna strela pokosila Beloruse (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.09.21. | 22:38

Minimalan trijumf čete Roberta Martineza na neutralnom terenu

Šta može Belgija da počini Belorusima kada nije povučena ručna pokazala je u Briselu. Zvonilo je u ušima fudbalerima Belorusije, osam puta su titrale lampice na semaforu. Sada je Roberto Martinez rešio da poštedi slabašnog rivala, najboljima je dao voljno, ali je i rezervni sastav Belgije bio kadar da utefteri novu trojku i zagazi u predvorje Mundijala - 1:0 (1:0).

Trijumf nad Češkom razrešio je sve dileme, ako ih je uopšte i bilo. Belgijanci će direktno u Katar, pitanje je samo trenutka kada će i zvanično izvaditi vizu. Zbog toga je selektor želeo da poštedi one koji su izneli najveći deo tereta, pa je Janika Karaska, Aksela Vitsela i Tibo Kurtou spakovao na avion i poslao da predahnu do klupskih obaveza za vikend. Gol-mašina Romelu Lukaku i Jan Vertongen požalili su se na povrede, Roberto Martinez nije hteo da rizikuje – i njima je sledovao neki vid nagradnog odsustva.

Izabrane vesti

Čak je i Edena Azara, koji se razmahao u poslednje vreme, ostavio na klupi (ušao u 60. minutu), jer i drugopozivci mogu provući Beloruse kroz rende. Elem, svima po zaslugama. Najboljima “hlađenje”, rezervisti na dokazivanje. Greške nije bilo.

Pleli su Crveni đavoli mrežu, razvlačili su domaćina i pokušali da izvuku Beloruse, koji su sedeli u krilu golmana Sergeja Černika. Nisu ni pomišljali Kondratijevljevi puleni da krenu napred plašeći se da ne dožive debakl kao što je bio onaj u Briselu (8:0). Loptu skoro da nisu ni dotaknuli u prvom poluvremenu, pošto je Belgija u svom posedu držala 75 odsto vremena.

Posed je bio tu, i nebrojana dodavanja – imala ih je Belgija pet puta više od rivala u prvom delu igre – ali mreža se nije tresla. Ipak, nervoza se nije uvlačila u redove gostiju. Verovali su da će pronaći pukotinu. Miši Batšuaji, jedan od najiskusnijih u večerašnjjih startnih 11, “otključao” je Belorusiju, postigao je 23. gol u državnom timu… Ali, tu je VAR da Mišiju sreću kvari.

Mišija Batšuajija zaustavila je video tehnologija, Denisa Prata dva minuta kasnije nije mogao niko.

Denis Prat ima pik na Beloruse. Ne trese mreže često, ali kada to učini nastradaju Belorusi. Probio je led Denis Prat u prvom kvalifikacionom meču sa Belorusijom, tada se prvi put upisao u listu strelaca u nacionalnom timu. Da se opet poraduje sačekao je istog rivala.

Kombinovali su Belgijanci po desnom boku, Leandro Trosar je proigrao Aleksisa Salemakersa, koji je naleteo na zid. Igrač može da prođe, ne i lopta. Bilo je obrnuto, “zlatno pravilo” nije usvojeno. Nehotice je Salemakers uposlio Denisa Prata, a vezista Lestera na pozajmici u Torinu raspalio iz prve i pogodio. Veliki deo zasluga ide na račun golmana Sergeja Černika, koji se loše postavio i otvorio ugao Denisu Pratu.

Na kraju, misija uspešna. Ne i ubedljivo izdanje Belgije. Moglo bi se reći dozirano, taman toliko da se Belorusi preskoče i ostvari peti trijumf u kvalifikacijama za Mundijal.

Belgija nije zakazala, ali je zato Vels sebi zagorčao život. U najlakšem meču na papiru, Geret Bejl i drugovi prosuli su bodove. Estonija je u Kardifu izdržala nalete domaćina, koji je pucao iz svih oružja - uputili Velšani 19 šuteva - i osvojila prvi bod u kvalifikacionom ciklusu - 0:0.

Imao je Vels šansu da večeras preskoči Češku i pozicionira se tik iza Belgije. Bod je Velšanima doneo samo poravnanje. Ipak, i dalje drže sve u svojim rukama, pošto imaju meč manje od glavnog konkurenta za drugo mesto, koje donosi baraž i produžava nadanje o plasmanu na Mundijal.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO - 6. KOLO

Sreda

GRUPA E

Belorusija - Belgija 0:1 (0:1)

/Prat 33/

Vels - Estonija 0:0




tagovi

Fudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija Belorusijereprezentacija Velsareprezentacija EstonijeKvalifikacije za Mundijal 2022Mundijal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara