Enco Fernandez u zagrljaju sa idolom, Lionelom Mesijem (©Reuters)
Enco Fernandez u zagrljaju sa idolom, Lionelom Mesijem (©Reuters)

Pre šest godina molio Mesija da ostane u reprezentaciji, sada igra s njim i otkrovenje je Mundijala

Vreme čitanja: 5min | pon. 12.12.22. | 04:55

Mladi Argentinac Enco Fernandez pre samo tri meseca je debitovao za Gaučose, a sada je nezamenjiva karika u timu Lionela Skalonija. Benfika ga kupila za „siću“, sada preti da posvađa velikane iz Španije i Engleske

Lionel Mesi je Argentina. Sa ovom frazom složiće se mnogi. Omaleni virtuoz vodi Gaučose do vrata raja. Još dve prepreke su ostale do toliko sanjane „boginje“. Ukoliko as Pari Sen Žermena odvede saigrače do trona, malo je onih koji neće tvrditi da je Mesi najbolji svih vremena. Nekada ikona Barselone igra sjajno u Kataru, a kada bismo mogli da biramo ko je broj 2 od Argentinaca na Mundijalu, onda bi prst krenuo u pravcu Enca Fernandeza.

Pre šest godina, tada omladinac River Plejta, anonimni klinac, bio je jedan od nekoliko miliona Argentinaca koji su molili Mesija da se ne povuče iz nacionalnog tima posle kraha na Kopa Amerika 2016.

Izabrane vesti

Radi šta hoćeš Lionele, ali molim te, razmisli o toma da ostaneš. Ostani i zabavi se“, napisao je na svom Fejsbuk profilu Fernandez pre šest godina.

Tada nije mogao ni da sluti da će šest godina kasnije biti u timu sa Mesijem na Mundijalu. Nije „vodonoša“ nego jedan od ključnih igrača na sredini terena selektora Lionela Skalonija.

Utorak, 20.00: (1,95) Argentina (3,40) Hrvatska (4,50)

Zvezdane trenutke u Kataru je imao u meču sa Meksikom, kada je dobio pas od svog idola i zatresao mrežu Sombrerosa za konačnih 2:0. Lakše su tada Gaučosi disali posle senzacionalnog poraza od Saudijske Arabije na startu Mundijala (1:2).

Poznajem Enca veoma dobro, igrao sam protiv njega i u Ligi šampiona. On ovo zaslužuje, jer je on spektakularno dete, veoma važan igrač za nas“, sipao je Mesi komplimente na račun 14 godina mlađeg saigrača.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ARGENTINA DA OSVOJI TITULU JE 2,80.

Ova godina bila je kao iz bajke za Enca. Na početku godine bio je, uz Hulijan Alvareza, najbolji igrač River Plejta. Dobre igre nisu ostale nezapažene. Benfika ga je kupila proteklog leta. Enco je debitovao za najbolji tim Argentine tek u septembru u prijateljskom meču protiv Hondurasa, a sada je starter na Mundijalu i neko bez koga ne može da se zamisli srednji red vicešampiona sveta iz 2014. godine.

Protiv Holandije je bio sjajan. Umalo je u 120. minutu zatresao mrežu Lala i milione Gaučosa spasao stresa u penal ruletu. Njegov projektil sa ivice šesnaesterca završio je na stativi. Mogao je da bude tragičar protiv Holanđana. Jedini je od fudbalera u plavo-belim dresovima promašio s bele tačke. Noga mu je tada zadrhtala, ali je Lautaro Martinez u poslednjoj seriji doneo polufinale šampionata i duel u utorak (20.00) sa Hrvatskom na stadionu Lusail.

Fernandez za mesec dana puni tek 22 godine, vreme je pred njim. Rođen je u San Martinu, predgrađu prestonice Buenos Ajresa. Dobio je ime po legendarnom Urugvajcu, jednom od najvoljenijih igrača u slavnoj istoriji River Plejta, Encu Frančeskoliju, osvajaču tri Kopa Amerike. Njegov otac Raul bio je oduševljen popularnim Princom ("El Príncipe").

Sa samo pet godina je stigao u River Plejt, prošao je sve mlađe kategorije, igrao i za omladinsku reprezentaciju Argentine. Eksplodirao je u sezoni 2020/2021, kada ga je Marselo Galjardo poslao na pozajmicu u redove gradskog rivala Defense i Hustisije. Trener mu je tada bila još jedna legenda argentinskog fudbala Ernan Krespo. Maleni tim iz Buenos Ajresa zadivio je tada Južnu Ameriku, uspeo je da osvoji Kopa Sudamerikanu, drugorangirano takmičenje na tlu Zelenog kontinenta, posle elitne Kopa Libertadores.

Kada mi je Marselo rekao za Defensu, dobro sam to prihvatio, jer je to bila prilika da se pokažem, dobijem iskustvo i da igam u kontinuitetu protiv prvoklasnih fudbalera. Imao sam sreću da me treniraju dva sjajna stratega, kao što su Ernan Krespo i Sebastijan Bekasese. Oni su odlični treneri, ali još bolji ljudi“, rekao je tada Enco za Ole.

Osim Kopa Sudamerikane, osvojio je i Superkup Južne Amerike (Rekopa Sudamerikana).

"Uvek sam bio isti igrač, ali vreme u Defensi mi je pomoglo da rastem, ne samo kao igrač, nego i kao osoba. Odrastao sam mnogo i to me je pripremilo da se vratim u River jači i adaptiram se na drugačiji ritam u velikom klubu“.

Enco Fernandez (©Reuters)Enco Fernandez (©Reuters)

I pre te pozajmice debitovao je za River 27. januara 2019. godine u porazu od Patronata (1:3). Galjardo ga je posle sezone u Defensi vratio na Monumental, a onda je iskočio u prvi plan. Alvarez je bio speman za selidbu u Mančester Siti, dok je 178 centimetara visok vezista završio u redovima lisabonskih Orlova. Sjajan posao napravila je Benfika. Kupila je 75 odsto vlasništva nad Encom za samo 10.000.000 evra plus 8.000.000 kroz bonuse. Posle odličnih partija na Mundijalu u Kataru, cena mu je već sada nekoliko puta skočila. Pominje se poslednjh dana da je na spisku želja Reala. Dok je branio boje Defense, predsednik ovog kluba Dijego Leme mu je rekao da je on budući igrač Kraljevića iz Madrida. To predviđenje možda bi moglo već na leto da se ostvari.

Osim Reala, u red su stali i engleski giganti Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted i Čelsi. Uz nešto mlađeg Engleza Džuda Belingema iz Borusije iz Dortmunda, biće zvezda predstojećih prelaznih rokova.

Fernandez trči kao navijen, prava je radilica na sredini terena, jak je u duelima, ima snažan šut. Ne libi se da odapne i sa 25 metara. Mnogo polaže u fizičku spremu. Čim je stigao u Lisabon, poveo je svog fizioterapeuta sa sobom. Odmah je u kući instalirao teretanu. Naporan rad i profesionalizam su mu se isplatili. Nije bio predviđen da bude starter u selekciji Argentine, ali posle povrede Đovanija Lo Selsa, dobio je šansu u idealnih 11 Argentinaca. Pobedio je Leandra Paredesa.

Transfermarkt ga je procenio na 35.000.000 evra. Nema sumnje da Benfika ima „zlatnu koku“ u svojim redovima.

Džud Belingem i Enco Fernandez. Klinci koji obećavaju...

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------


tagovi

Katar2022Enco FernandezLionel Mesireprezentacija Argentinefudbalska reprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara