Vraća se Azar, Zidan u problemu - da li menjati formaciju, koga na klupu?

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.02.20. | 13:09

Ozbiljne dileme pred francuskim stručnjakom...

Sve je spremno za povratak Edena Azara na teren. Belgijanac je doživeo tešku povredu posle grubog starta njegovog sunarodnika Tome Menijea još 26. novembra, na utakmici protiv Pari Sen Žermena. Tada je ofanzivcu stradao desni zglob i od onda ga nije bilo na terenul. Realu predstojećeg vikenda sledi utakmica sa Seltom, a Azar će biti na raspolaganju Zidanu. Posle više od dva meseca pauze.

Sada se postavlja pitanje - ko će napolje iz startne postave Real Madrida? Na to niko ne zna odgovor, pa verovatno ni sam Zinedin Zidan. Za sada. Igre koje je bivši fudbaler Čelsija pružao neposredno pre nego što se povredio (pre svega protiv Real Sosijedada i PSŽ-a) ukazivale su na to da se najskuplje letošnje pojačanje Kraljevskog kluba vraća u staru formu. Logično je očekivati da ga Zizu što pre baci u vatru i pokuša da ga vrati uoči najvažnijih prolećnih izazova. 

Izabrane vesti

Dakle, ko će najviše ispaštati zbog povratka Edena Azara?  

Postoje razne varijacije kako bi Azar mogao da uskoči u startnu postavu, između ostalog pominje se i da bi Madriđani mogli da promene formaciju. U jednoj od varijanti koje je Marka predstavila, Real bi mogao da zaigra u sistemu 4-2-3-1. U tom slučaju Zidan gubi jednog igrača u manevru, Krosa, Valverdea ili Kazemira. Sva trojica igraju fantastčno ove sezone. Mesto iza napadača zauzeo bi Isko, a Azar bi igrao levo. Zanimljivo, šanske kolege u ovoj varijanti Modrića "guraju" desno, što baš i ne deluje kao realna opcija. Modrić kao krilo? Teško bi to išlo... Verovatnije da bi na toj strani igrali Bejl, Vinisijus ili Rodrigo.

Nešto slično predstavljala bi formacija 4-3-3, koju je Real forsirao u eri Kristijana Ronalda. Madriđani su i ove sezone najčešće igrali tako, Benzema je bio u samom špciu, a po bokovima su delovali Vinisijus i Bejl. Ovo bi bila i najrealnija opcija, ali pitanje je ko bi morao na klupu. Ako uzmemo da će Azar igrati levo, ko bi onda igrao desno? U poslednjoj utakmici protiv Osasune Isko je popunio tu poziciju, ipak, nije to Špancu primarno mesto u timu. Pored njega svako od pomenute trojice (Bejl, Vinisijus, Rodrigo) može da igra na toj poziciji. Jasno, dvojica moraju da otpadnu. U prevodu - sele se na klupu. Pozitivne strane ovoga su što Zidan neće morati da žrtvuje Krosa, Valverdea ili Kazemira, već bi sva trojica bila u sastavu.

Pominje se čak opcija da Real zaigra u formaciji 4-4-2 dijamant. U tom slučaju na terenu ne bi bilo klasičnih krila, a Azar bi pravio društvo Benzemi u samom špicu napada, igrao možda nešto povučenije. U toj situaciji Isko je od veznih igrača najbliži golu rivala, igra kao klasična "desetka", dok Marka ovog puta Modrića bira za partnera Valverdeu i Kazemiru. Iz tima, u tom slučaju, ispada Toni Kros. Takođe, nema mesta ni za jednog od trojice krilnih igrača - Bejla, Vinisijusa i Rodriga. Ipak, poznavajući Zizuov stil igre teško je poverovati da će zaigrati bez krila.

PIŠE: Ognjen BORJANOVIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara