Fudbaleri Dinama iz Zagreba odbili smanjenje plate

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.03.20. | 15:55

Upravi kluba je potrebna saglasnost igrača koju, očigledno, neće dobiti

Stigla je u utorak vest da je Osijek odlučio da svojim fudbalerima smanji primanja, a istom receptu okrenuo se ubrzo i Dinamo iz Zagreba. Odgovor fudbalera Modrih stigao je još brže – ne! Igrači odbijaju odluku kluba o smanjenju plata.

Kao i svi u svetu, hrvatski klubovi nisu ostali imuni na krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa. Utakmica nema, dakle nema prodaja ulaznica, a samim tim ni prihoda. Bliži se jun, kada će mnogi igrači ostati bez ugovora, a nastavak takmičenja se ni ne nazire. Zbog toga su u Dinamu odlučili da svim zaposlenima koji zarađuju više od 7.500 kuna (od 985 evra) skrate primanja, a od igrača zatražili da se do 30. septembra odreknu trećine plate.

Izabrane vesti

Prema saznanjima Indeksa, stručni štab i igrači ne žele da pristanu na predlog kluba i nemaju namere da popuste. Kako navodi hrvatski list, najniže plate prvotimaca u Dinamu kreću se od 100.000 evra godišenje, dok trener Nenad Bjelica ima 1.500.000 evra neto.

Prema propisima u Hrvatskoj, profesionalni sportisti imaju status samostalnih radnika, te sami uplaćuju doprinose i to je razlog zbog kog Dinamo ne može bez pristanka igrača da utiče na smanjenje njihovih plata. Mere koje su Modri preduzeli:

 Zaposlenima koji zarađuju više od 7.500 kuna (otprilike 985 evra) – što su prosečna primanja u Zagrebu – isplatiće se ovaj iznos, dok bi razlika do punog iznosa bila isplaćena na sledeći način:

- trećina razlike između prosečnih primanja i punog iznosa isplaćivaće se redovno

- trećina će se isplatiti u roku od šest meseci od datuma odigravanja prve zvanične utakmice

- trećina plate se neće isplatiti i ova mera važi do 30. septembra ove godine

Takođe, dva naredna pripremna perioda tim će provesti u Hrvatskoj, a biće otkazan i ovogodišnji memorijalni turnir Mladen Ramljak. Klub će nastaviti sa smanjenjem troškova koji nisu neophodni za njegovo funkcionisanje.

Dinamo se zahvalio B timu i ostalim radnicima koji su ovu meru prihvatili, dok su imena prvotimaca i trenera Bjelice izostala.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara