Prekidi su opet u Zvezdinom DNK

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.01.21. | 12:03

Od 15 časova nova prilika za crveno-bele da usavrše ovaj segment igre

Mogli ste nedavno na Mozzart Sportu da čitate o značaju analitičara u modernom fudbalu, koji su sve više zastupljeni u stručnim štabovima.

Njihova uloga je da omoguće glavnom treneru i igračima što veći broj informacija na uvid, kako bi na najbolji način pripremili utakmicu protiv svakog rivala. Dokle to ide, odlično oslikava primer Liverpula, koji je angažovao trenera za aute, ili Mančester Sitija koji je doveo astrofizičara Pepu Gvardioli na raspolaganje.

Izabrane vesti

Sve to i te kako ima smisla, jer je fudbal danas toliko napredovao da se s razlogom kaže da je "prekid pola gola". Ne samo ako imate šutera kao što je nekad bio Siniša Mihajlović, već ako imate i dobro pripremljenu akciju.

Primera radi, u 132. večitom derbiju igranom 1. marta 2008, Crvena zvezda je pod komandom Aleksandra Jankovića savladala Partizan sa 4:1 postigavši sva četiri gola iz prekida. Prvo Dejan Milovanović direktno iz slobodnjaka, pa Segundo Kastiljo na centaršuteve iz kornera i slobodnog udarca, a onda i Nenad Milijaš iz penala.

U mandatu Slaviše Stojanovića (sezona 2013/14) prekinut je Partizanov niz osvojenih titula, a crveno-beli su na klupi imali trenera koji je PROFI licencu dobio zahvaljujući radu na temu "Ofanzivni prekidi". Glavnu ulogu kod slovenačkog stratega na terenu je imao Nenad Milijaš, koji je sada u stručnom štabu Dejana Stankovića, baš kao i Nebojša Milošević. Njihova iskustva današnji šef maksimalno koristi u kombinaciji sa svojim znanjem sticanim tokom petanestogodišnjeg igranja u Seriji A, poznatoj po davanju značaja taktičkim detaljima.

Kod Vladana Milojevića, prekidi su Zvezdi doneli najveće uspehe u postbarijevskoj eri. Liverpul je načet na takav način, Sparta Prag i Jang Bojs takođe, a tu su i legendarnih dva minuta iz Salcburga. Odgovornost da centriraju imali su Nenad Krstičić, pa Marko Marin i El Fardu Ben, koji to i dalje čini u crveno-belom dresu, sada zajedno sa Aleksandrom Kataijem i povremeno Gelorom Kangom.

Njih trojica su u prvom delu sezone iz prekida spakovali saigračima deset golova na domaćoj, i šest na međunarodnoj sceni. Ukupno je tim Dejana Stankovića iz tog segmenta igre postigao 24 gola. Najviše na centaršut iz ugla (13), pa iz penala (5), a identično na centaršut ili direktan šut iz slobodnjaka (po 3).

Da aktuelni stručni štab veliku pažnju posvećuje prekidima moglo se videti i u prve dve zimske provere u Antaliji. Vodeći gol poljskom Slasku u pobedi sa 4:1 dat je na akciju iz kornera, baš kao i jedini u pobedi nad ruskom Ufom.

Najveću opasnost u protivničkom šesnaestercu, uz prvog špica Dijega Falćinelija, u pomenutim situacijama predstavljaju štoperi Nemanja Milunović, Miloš Degenek i Radovan Pankov, u zavisnosti od toga ko je na terenu, dok se Njegoš Petrović, Kanga i Veljko Nikolić iz drugog plana nadaju odbitku. Više puta pokazali su da poseduju razoran šut. Posebno Petrović u Gentu.

Što se tiče defanzivne postavke na prekide, čini se da su se Stanković i njegovi saradnici maksimalno posvetili i tom delu posla. Samo dvaput u prvom delu sezone Zvezda je primila golove iz kornera. Onaj u Surdulici, u pobedi 4:1, je benigan, ali ostaće mrlja zbog gola na Kipru, kada je Omonija skoro pa direktnim udarcem iz kornera povela 1:0 i kasnije boljim izvođenjem penala prošla u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona.

Više šut nego centaršut na prvu stativu iz ugla praktično je obeležje kiparskog kluba, međutim, nesporazum Borjana i Gobeljića imao je za ishod da se mreža zatrese.

"Kod defanzivnog prekida trener može sve da predvidi i nacrta, ali tu sve zavisi od igrača. Pravila zonskog postavljanja moraju striktno da se poštuju", objasnio je svojevremeno Slaviša Stojanović.

U sezoni 2003/04. ta pravila u Crvenoj zvezdi poštovala su se do perfekcije. Pod vođstvom Slavoljuba Muslina osvojena je dupla kruna bez da je tadašnji golman Vladmir Dišljenković savladan iz prekida. Primio je 13 golova, ali ni jedan jedini iz takve situacije. Poput Kineskog zida pred njim delovali su Žigić, Vidić, Mladenović, Dudić, Šarac, Đorđević... A, o kakvim skakačima se radi često su pokazivali i na suprotnoj strani terena. Posebno Žigić...

Novu priliku za uigravanje prekida aktuelni Zvezdini fudbaleri na pripremama u Turskoj imaju danas od 15 časova protiv Akademije Pandev, jedanaestoplasiranog tima makedonskog prvenstva. Može se reći - idealan rival za isprobavanje raznih akcija.


tagovi

Dejan StankovićNenad MilijašNebojša MiloševićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara