Tomaš Reška i Tomaš Souček (©Reuters)
Tomaš Reška i Tomaš Souček (©Reuters)

PRELAZZI: Češka škola (ne) postoji – Priča o dva Tomaša

Vreme čitanja: 6min | pon. 11.01.21. | 08:36

Ovaj prvi je jedna od najboljih priča ove sezone Premijer lige. Ovaj drugi je Novu 2021. dočekao na slobodi... Što je veliki napredak u odnosu na svega dvanaest meseci ranije

Na trenutak izgleda kao da je vreme stalo. I Čeh je, i zove se Tomaš, i visok je, i izgleda kao da je baš srećan što je tu, u istočnom Londonu, što nosi baš te boje; garant bi i navijači Vest Hema pevali o njemu, samo kada bi navijača bilo.

A onda razum nadvlada, pa razlike počnu da se primećuju. Ovaj Tomaš je iz Bohemije, onaj je bio iz Moravske, ovaj je potekao u Slaviji, onog je proslavila Sparta, ovaj igra u sredini terena, onaj je bio defanzivac; ovaj je davao golove, onaj je sakupljao kazne.

Izabrane vesti

Ovaj prvi je, na kraju krajeva, jedna od najboljih priča ove sezone Premijer lige, strelac pet golova, član mnogoga tima na Fantaziju i zvezda novogodišnjih tekstova u engleskim medijima, ponajpre zbog pogotka koji je Dejvidu Mojesu udelio prvu pobedu na Gudisonu otkako je napustio Everton, a Karlu Ančelotiju još jednom pokazalo koliki put njegovom timu predstoji do neke borbe za titulu.

Ovaj drugi je Novu 2021. dočekao na slobodi...

... Što je veliki napredak u odnosu na svega dvanaest meseci ranije.


Jer Tomaš Repka, originalni Čeh Vest Hem Junajteda (sada je tu i Coufal, a kako su se pokazali Souček i Coufal, nije teško zamisliti da će, čim se otvore granice, londonski skauti pohrliti ponovo u Prag, Olomouc, Ostravu, Plzenj i ostala mesta čuvena po pivu i, evo, pouzdanim fudbalerima), bio je na prelazu 2019. u 2020. u zatvoru, gde je završio nakon što je prodao luksuzni rentakar automobil i nakon što je, sa sadašnjom devojkom, na internetu ostavljao lažne porno-oglase pod imenom svoje bivše supruge Vladke Erbove.

Vladka je, inače, bivši “Plejbojev” model, a zbog nje je ostavio prvu ženu, sa kojom je imao dvoje dece... 

Krajem maja 2019, Tomaš Repka (treba li i napominjati da ga Česi čitaju kao Žepka, zbog onog znaka iznad R? Ali to je najmanji problem, kako vidimo, u Žepkinom životu) osuđen je na dve i po godine zatvora, ali je posle “samo” šest meseci u zatvoru u Plzenju, nakon nagodbe sa tužilaštvom, izašao na slobodu.

Sve dok Souček nije počeo da briljira, pa je bio red setiti se prvog Čeha koji je opčinio navijače na počivšem Apton parku, ta informacija o postfestum nepočinstvima Tomaša Repke je mnogima promakla.

Ali, iskreno sada, da li vas išta od toga iznenađuje?

Bilo je mnogo, da iskoristimo eufemizam, prgavih igrača u Premijer ligi i evropskom fudbalu. Bilo je i Robija Sevidža i Džoija Bartona i Rajana Šokrosa, i Vinija Džonsa i Ričarda Dana i Roja Kina, ali kod (skoro) svakog od njih mogao se nazreti neki razlog, neki racio koji ih je vodio, bilo da su se žrtvovali za tim ili su samo imali ličnu vendetu protiv rivala.

Repka je bio samo besan i lud. Pa još onako slovenski neotesan i kočoperan, kao da ima nešto više da dokaže u odnosu na te pamperisane zapadne Evropljane.

Videlo bi se to po stavu još dok bi izlazio na teren, a tek onda bi mu se oči zakrvavile, izgoreo bi kao licna već posle prvog duela, i ne bi bilo tog trenera, saigrača, pa ni sudije koje bi mogli da ga obuzdaju.

Kada kažemo ni sudije, to je doslovno tako: Tomaš Repka je verovatno jedini igrač koji se usudio da uđe u fizički duel sa Pjerluiđijem Kolinom, najboljim arbitrom svih vremena. Postoji taj sjajni ples njih dvojice sa Evropskog prvenstva 2000. (ono prethodno, u kojem su Česi dogurali do finala, Repka je propustio zbog, je li, crvenih kartona) kada se Repka svađa sa Davidsom, a onda se – greška njegovog života – unosi Italijanu u facu, nakon čega dobija pesnicu odgurivanja u stomak, cela dva puta...

Ne bi ni ove priče, pa ni medijskih izveštaja o njegovim problemima sa zakonom, bilo da Tomaš Souček nije u takvoj formi, da Tomaš Repka nije bio nadareni bek. Umeo je da uklizava, umeo je loptu da udari glavom tako da ona poleti preko Temze; umeo je da digne publiku na noge jer publika voli te loše momke, isključivo kada su na njenoj strani i u dresu koji se njima dopada...

Takav je bio neophodan i trenerima. Repka je potekao u Banjiku, ali je ime, međunarodnu reputaciju i status reprezentativca dobio u onoj Sparti u kojoj su bili Pavel Nedved i Jan Koler; u Fjorentini je igrao iza najvećih artista, poput Ruia Koste i Gabija Batistute, u Vest Hemu je zatekao onaj sastav koji su predvodili Džo Kol, Majkl Kerik i Džermejn Defo.

Delovalo je da klincima treba stariji brat da ih zaštiti; sad, što je stariji brat više nalikovao krvoločnom skinhedsu, to je drugi par plavo-crvenih rukava...

I navijači i stručnjaci znaju da timovi ne mogu da uspeju ukoliko su previše fini, da umetničarenje bez rezultata pripada galerijama, a ne fudbalskom terenu, i tu je Čeh ugrabio svoju šansu da gradi karijeru.

Svako je verovatno mislio da će uspeti da ga opravi makar toliko da ne bude igrač manje u najavi, poput devojke koja se loži da će promeniti nestašnog muškarca, a onda razočarano shvati da će on zauvek ostati takav kreten.

“Kreten” u Repki pokuljao bi na terenu, mada ni van njega nije bio cvećka: sem ekstramaritalnih aktivnosti, zbog čega su ga obožavali urednici čeških tabloida, činilo se da voli i da popije i da se provede.

Debi za Vest Hem obeležio je crvenim kartonom protiv Midlsbroa. Dve utakmice kasnije ponovo je isključen, pa se malo smirio, zbog čega njegova statistika – četiri crvena za nepunih pet sezona – ne izgleda mnogo loše, posebno kada se uporedi sa žutim minutama u ljubičastoj Firenci.

Ali nije sve u statistici, nije sve čak ni u osećaju, mnogo je i do lojalnosti: Vest Hem je 2003. ispao u drugu ligu uprkos tome što su zabeležili šest pobeda u poslednjih 11 mečeva, i još više uprkos ekipi u kojoj su bili Kerik, Kol, Defo, Li Bojer, Glen Džonson, Paolo di Kanio, Trevor Sinkler, Fredrik Kanute...

Kada je tog leta usledila bežanija sa Bolejn graunda, Repka je odlučio da ostane, zaradivši tako zanavek poštovanje navijača. Klub se, uz njegovu pomoć, vratio tamo gde treba da bude, a on je mirna srca mogao da ode da uživa u svom gradu i svojoj zemlji.

“Uživanje” je u njegovom slučaju, naravno, podrazumevalo tuče sa sudijama, suspenzije, jedan bliski susret sa kamermanom, verbalne okršaje sa novinarima, ali i razvod braka i, sve više, probleme legalne prirode.

Možda je nešto od toga bilo prepreka da njegov imenjak Souček dođe u London, mada ovaj viši Čeh deluje mnogo pitomije. U stvari, deluje pitomo, pošto pitomije od Repke nije teško biti.

Možda su zato, za svaki slučaj, ovog drugog Tomaša iz Praga doveli na pozajmicu, da ne čuje zlo...

Piše: Marko PRELEVIĆ, urednik magazina Nedeljnik i kolumnista Mozzart Sporta

FA KUP – 1/32

Petak

Aston Vila – Liverpul 1:4 (1:1)

/Beri 41 – Mane 4, 53, Vajndalum 60, Salah 65/

Vulverhempton – Kristal Palas 1:0 (1:0)

/Traore 35/

Subota

Luton – Reding 1:0 (1:0)

/Monkur 30/

Borhem Vud – Milvol 0:2 (0:1)

/Zohore 31, Hačinson 74/

Everton – Roteram 2:1 (1:1, 1:0)

/Tosun 9, Dukure 93 – Olosunde 56/

Norič – Koventri 2:0 (2:0)

/Meklin 6, Hagil 7/

Notingem Forest – Kardif 1:0 (1:0)

/Tejlor 3/

Čorli – Derbi 2:0 (1:0)

/Hol 10, Kalveli 84/

Blekpul – Vest Bromvič Albion 2:2 (1:0), penalima 3:2

/Jates 41, Medin 66 – Adžavi 52, Pereira 80 pen/

Bristol Rovers – Šefild junajted 2:3 (1:1)

/Kilgur 21, Emer 62 – Daj 6 ag, Burk 59, Bogl 63/

Barnli – Milton Kejns 1:1 (1:1, 0:1), penalima 4:3

/Vidra 90+4 – Džerom 29/

Iksiter – Šefild venzdej 0:2 (0:1)

/Rič 27, Paterson 90/

Bormut - Oldam 4:1 (1:1)

/Bruks 43, Rikelme 49, King 74, 86 – Bahumbula 45+1/

Kvins Park Rendžers – Fulam 0:2 (0:0, 0:0)

/Rid 104, Kebano 105+3/

Stivenejdž – Svonsi 0:2 (0:1)

/Rutlidž 7, Gjoreres 50/

Stouk – Lester 0:4 (0:2)

/Džastin 34, Olbrajton 59, Perez 79, Barns 81/

Vikomb – Preston 4:1 (3:1)

/Onijedinma 3, Džejkobson 9, Najt 25, Samuel 82 – Ris 43 pen/

Arsenal - Njukasl 2:0 (0:0, 0:0)

/Smit-Rou 109, Obamejan 117/

Hadersfild - Plimut 2:3 (2:2)

/Kriklou-Nobl 4, Rou 32 - Hardi 24, Kamar 42, Edvards 70/

Brentford - Midlsbro 2:1 (1:0)

/Dervisoglu 35, Godos 64 - Folarin 48/

Mančester junajted - Votford 1:0 (1:0)

/Mektomini 5/

Nedelja

Barnsli - Tranmer 2:0 (0:0)

/Helik 59, Vudrou 90+5/

Bristol Siti - Portsmut 2:1 (1:0)

/Diediu 19, Martin 83 - Džonson 45+1/

Čelsi - Morkamb 4:0 (2:0)

/Maunt 18, Verner 44, Hadson Odoi 49, Haverc 85/

Čeltnam - Mensfild 2:1 (1:1, 0:1)

/Mej 73, Bojl 110 - Meklagin 3/

Krouli - Lids 3:0 (0:0)

/Carula 50, Nadejsan 53, Tanklif 70/

Mančester Siti - Bimingem 3:0 (3:0)

/Bernardo Silva 8, 15, Foden 33/

Merajn - Totenhem 0:5 (0:4)

/Vinisijus 24, 30, 37, Moura 32, Devin 60/

Njuport - Brajton (produžeci) (1:1, 0:0)

/Vebster 90+6ag - Marč 90/

Ponedeljak

21.00: (7,50) Stokport (4,50) Vest Hem (1,38)


tagovi

PrelazziTomaš Repka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara